Dollarnedtur i sommerferien

Har du dollars fra ferien i natskuffen, er de henover sommeren blevet cirka fem procent mindre værd, hvis du vil veksle tilbage til danske kroner. Samme valutatab gælder, hvis du har amerikanske aktier i porteføljen.

Hvis du var på ferie i Florida, i London, Antalya eller i Trondheim i sommer, eller et andet sted uden for Danmark og eurozonen, blev den fulde pris for din rejse afgjort på de finansielle markeder, der sendte kursen på euro op og kursen på dollar ned.

- Sommerens store begivenhed på de finansielle markeder er først og fremmest den kraftige svækkelse af dollar i forhold til euro og andre valutaer. Dollarkursen er én af de vigtigste faktorer på de finansielle markeder og en ændring i dollarkursen har betydning for en lang række priser og finansielle aktiver og for eksportudsigterne for lande over hele verden. Dollarkursen har også betydning for, hvordan centralbankerne kan agere pengepolitisk, og dermed hvilken rente vi betaler for vores boliglån, siger chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm.

Tabt gevinst

Det er derfor sandsynligvis heller ikke vekselkursen på sommerferien, der har størst betydning for dig som investor, men derimod hvad den ændrede dollarkurs betyder for dit afkast og de fremtidige investeringsmuligheder.

Siden starten af april er dollarkursen faldet med cirka ni procent overfor danske kroner, så hvis du sælger en aktie i et amerikansk selskab, der er steget i kurs, kan din gevinst altså være gået helt eller delvist tabt, når gevinsten skal veksles fra dollar til danske kroner, siger Frederik Engholm.

Udsigterne for europæisk økonomi er gode, en stor del af den politiske usikkerhed er taget af bordet, og der er ikke den samme risiko for overophedning, som i USA, hvor mangel på ledig arbejdskraft på et tidspunkt vil give stigende lønvækst, som vil presse virksomhedernes indtjening.

Chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm

Det vil fx være tilfældet ved en investering i det brede amerikanske indeks SP 500, som for en amerikansk investor i år har givet et afkast på 11 procent, mens en dansk investor vil sidde tilbage med et tab på én procent, når afkastet i dollar veksles til kroner. Det globale indeks MSCI har i samme periode givet et afkast på 10 procent, opgjort i dollar men blot tre procent opgjort i kroner.

- Når du som dansk investor investerer i europæiske aktier, som handles i euro, slipper du for direkte valutarisiko på grund af Danmarks fastkurspolitik. Men valuta-bevægelsen påvirker alligevel europæiske aktier, for når fremmede valutaer svækkes overfor euro, vil europæiske selskabers indtjening uden for eurozonen blive mindre værd. Det rammer kurserne på europæiske indeks straks. Samtidig kan en stærkere euro på længere sigt gøre det vanskeligere for europæiske virksomheder at afsætte deres varer, siger Frederik Engholm.

Optimistisk på Europas vegne

Europæiske virksomheder overrasker lige nu positivt med en indtjeningsvækst på over 30 procent i forhold til sidste år, og Frederik Engholm er generelt optimistisk på europæisk økonomis vegne og anbefaler med sine kollegaer i Nykredit en overvægt af europæiske aktier.

- Udsigterne for europæisk økonomi er gode, en stor del af den politiske usikkerhed er taget af bordet, og der er ikke den samme risiko for overophedning, som i USA, hvor mangel på ledig arbejdskraft på et tidspunkt vil give stigende lønvækst, som vil presse virksomhedernes indtjening. Skulle de seneste måneders valutaudvikling fortsætte, kunne det dog blive et problem for europæisk konkurrenceevne, men det er ikke et scenarie, vi ser for os. Vi tror, at dollaren har fundet et nogenlunde stabilt leje, hvor den er nu, siger Frederik Engholm.

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Aktier | 2 min

Stigende smittespredning rammer det amerikanske marked hårdt

Smittespredning i en række store stater udløste i går den værste dag på det amerikanske aktiemarked i små 3 måneder. Markedets redning kan blive, at flere investorer stadig afventer en chance for at hoppe ind i igen.
Aktier | 4 min

Derfor skal du skele mere til finansaktier

Nykredit har ændret i sine sektoranbefalinger, og skruer lidt op for de hårdt ramte finansaktier og ned for energiaktier, der er reboundet en del efter olienedturen.
Aktier | 4 min

Det har kunnet betale sig at holde fast i sin investeringsstrategi

Langt størstedelen af Nykredits kunder har valgt at holde fast i deres investeringsstrategi gennem corona-uroen, og den tilgang har vist sig at være rigtig fornuftig.