Mandlige investorer slår tilbage

Set med investeringsbriller har 2017 indtil videre været bedre for mænd end for kvinder. Fortsætter det sådan, vil det ikke være første gang, at mænd slår kvinder i aktieafkast. Men det vil heller ikke være normen.

Efter flere nederlag på stribe kan danske mænd nu rette ryggen og bryste sig af at være bedre til aktieinvestering end kvinder – i hvert fald hvis man ser på 2017 og vælger at se bort fra handelsomkostninger. De viser nye opgørelser, som Nykredit har lavet.
 
Læs også Kønnenes kamp på aktiemarkedet 

Siden årsskiftet har private mandlige investorer i Danmark således opnået et afkast på 19,59 procent, mens kvinder i samme periode har opnået 16,47 procent. Holder førerpositionen året ud, vil det være fjerde gang på 11 år, at mænd får højere afkast på aktier end kvinder. De øvrige syv år har de måtte se sig slået.

Mænd ser ud til at tage revanche i år, men ellers er tendensen klart, at kvinder er bedst til at investere i aktier, sandsynligvis fordi de er mindre egenrådige og ikke i samme grad som mænd overvurderer egen ekspertise.

Chefanalytiker i Nykredit, Bo Jensen Schmidt

Færre handler, højere afkast 

De mandlige privatinvestorer må i det hele taget se sig slået, uanset om man ser på afkast over tre, fem eller 10 år, viser analysen.

Fra 2007 til 2017 fik kvinder således et gennemsnitligt årligt afkast på aktier på 6,85 procent i forhold til 6,71 procent for mænd. Målt på 5-års sigt fik kvinder et gennemsnitligt årligt afkast på 19,80 procent mod 19,24 procent for mænd, mens det tilsvarende afkast de seneste tre år, fra 2014 til 2017, lyder på 12,58 procent for kvinder og 11,73 procent for mænd. 

Opgørelsen over mænd og kvinders afkast på aktier tager ikke højde for handelsomkostninger, hvilket ville ændre billedet yderligere i kvinders favør. Mænds handelsaktivitet er nemlig fire gange højere end kvinders, og det betyder højere handelsomkostninger - også når man korrigerer for, at mænd i gennemsnit har aktieporteføljer, der er mere end halvanden gange så store som den gennemsnitlige kvindes portefølje. 

- Mænd ser ud til at tage revanche i år, men ellers er tendensen klart, at kvinder er bedst til at investere i aktier, sandsynligvis fordi de er mindre egenrådige og ikke i samme grad som mænd overvurderer egen ekspertise. Vi ved fra tidligere undersøgelser, at kvinder er bedre til at rådføre sig med andre, og så skifter de ikke deres aktier ud, så ofte som mænd gør det. Det giver dem lavere handelsomkostninger og reducerer samtidig risikoen for at købe og sælge på uheldige tidspunkter. Resultatet er et afkast, der er højere end mænds, selv når der ikke er taget højde for handelsomkostninger, siger chefanalytiker i Nykredit, Bo Jensen Schmidt.

Aktuelle artikler

Pension | 3 min

Kvinder bør interessere sig mere for investering

Kvinder lever længere end mænd og sparer mindre op til pension. Den gode nyhed er, at de tilsyneladende opnår højere afkast på deres investeringer.
Aktier | 14 min

Cheføkonom: Sådan kan en aktiesparekonto øge danskernes velstand

En aktiesparekonto vil kunne løfte danskernes velstand. Det siger Tore Stramer, cheføkonom i Nykredit Markets, efter regeringen har foreslået netop en sådan konto i sit erhvervs- og iværksætterudspil. Hør hvordan i denne podcast.
Aktier | 18 min

Sådan vil sommerens volatile markeder påvirke efteråret

De økonomiske markeder har henover sommeren været mere volatile end normalt. Samtidig har en række skelsættende politiske begivenheder givet yderligere udsving. I denne udgave af Investor Insights er vi trukket i arbejdstøjet igen, og chefstrateg hos Nykredit, Klaus Dalsgaard, giver sin analyse af, hvordan sommerens begivenheder vil påvirke de kommende måneder.