Finansmarkederne trækker på skuldrene over tysk regeringskrise

Sammenbruddet i regeringsforhandlingerne i Tyskland skaber øget politisk usikkerhed i Europas største økonomi. Men det vil næppe påvirke de gode økonomiske udsigter for europæiske virksomheder, vurderer chefstrateg Frederik Engholm.

Euroen svækkede sig mandag morgen kortvarigt over for dollar på nyheden om sammenbruddet i Angela Merkels forhandlinger om en trekløver-regering i Tyskland. Allerede en time efter børsåbning havde kursen rettet sig igen.

Chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm, vurderer at forhandlingssammenbruddet vil øge den politiske usikkerhed i Europa kortvarigt, men at de økonomiske udsigter i Europa fortsat ser attraktive ud for virksomheder såvel som investorer.

- Merkel kan nu forsøge, at danne mindretalsregering eller der kan blive udskrevet nyvalg. Et fortsættelse af den tidligere koalition mellem Merkels konservative CDU og det socialdemokratiske SPD blev kategorisk afvist under valgkampen, siger Frederik Engholm.

Aldrig før sket

Han siger, at udsigten til enten mindretalsregering eller nyvalg vil øge den politiske usikkerhed. Et nyvalg vil betyde, at en ny tysk regering tidligst kan være på plads en gang i det nye år, og at den politiske situation i Europas største økonomi vil være uafklaret i mange måneder endnu. En mindretalsregering kan tilsvarende skabe usikkerhed, fordi det er en regeringsform som Tyskland aldrig før har prøvet i efterkrigstiden, og der kan være nervøsitet for, om regeringen kan blive væltet af enkelsager og skabe ustabilitet med flere skiftende regeringer. 

På kort sigt er den politiske usikkerhed i Europa forøget lidt, men de strandede regeringsforhandlinger ændrer ikke grundlæggende på de gode økonomiske vilkår i Europa. Virksomhederne tjener flere penge, og der er flere ledige hænder i Europa end i USA, hvilket betyder, at virksomhederne kan ansætte ekstra arbejdskraft uden at lønningerne presses i vejret.

Frederik Engholm

Gode udsigter for europæiske virksomheder

Han påpeger dog at Tyskland lige som Danmark har en stor politisk konsensus, hvor et flertal af partier er grundlæggende enige om de overordnede politiske spørgsmål i forhold til fx finanspolitik og socialpolitik. Så retningen i tysk politik står der ikke tvivl om, selvom uenighed og stridigheder trækker flest overskrifter.

- På kort sigt er den politiske usikkerhed i Europa forøget lidt, men de strandede regeringsforhandlinger ændrer ikke grundlæggende på de gode økonomiske vilkår i Europa. Virksomhederne tjener flere penge, og der er flere ledige hænder i Europa end i USA, hvilket betyder, at virksomhederne kan ansætte ekstra arbejdskraft uden at lønningerne presses i vejret. Finansieringsvilkårene er også mere attraktive i Europa end i USA, fordi den europæiske centralbank fortsat fører en meget aggressiv, vækstunderstøttende pengepolitik, og så er europæiske aktier billigere end amerikanske. Det betyder alt sammen, at vi ser mere positivt på Europa end på USA, siger Frederik Engholm.

Svækket lederskab

Den aktuelle politiske krise i Tyskland forringer dog Tysklands og Angela Merkels lederskab i EU og i internationale anliggender i forhold til fx Tyrkiet og Rusland, siger Frederik Engholm.

- Den seneste politiske optimisme i EU i kølvandet på valgsejren til Emmanuel Macron og forhåbninger om øget samarbejde mellem Tyskland og Frankrig har måske fået et skud for boven. Spørgsmålet er blot, om den optimisme var en postgang for tidligt ude. Godt nok blev Macron valgt som præsident, men halvdelen af vælgerne stemte faktisk for en kurs, der er imod øget EU-samarbejde, siger Frederik Engholm.  

Han peger på Brexit-forhandlinger som et område, hvor Tysklands uafklarede politiske situation kan få betydning.

Hvor klart et mandat har Merkel i forhold til forhandlingerne med briterne om ny aftale, og kan man overhovedet komme videre på topmødet i december, når Tysklands nye regering ikke er på plads, spørger Frederik Engholm og siger, at usikkerheden måske er størst for Storbritannien, hvilket øger risikoen for at pundet kan falde i kurs. 

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Økonomi | 4 min

US-valg: Hvilken effekt har vinderens partifarve på aktiemarkedet?

Historiske data viser, at aktiemarkedet har en tendens til at falde, hvis vinderen af det amerikanske præsidentvalg er demokratisk. Den effekt udlignes dog hurtigt.
Økonomi | 4 min

Ny smittebølge ryster ikke markedet

Ny smittebølge lader ikke til at stoppe den økonomiske bedring. Kombineret med lave renter reducerer det ifølge chefstrateg i Nykredit risikoen for en større aktienedtur.
Aktier | 4 min

Hvad betyder den svækkede dollar for dine investeringer?

Dollaren er faldet knap 10 pct. siden maj, og ifølge Nykredits prognose ryger kursen sandsynligvis længere ned. Vi har bedt chefstrateg Klaus Dalsgaard fortælle, hvilken indflydelse den svage dollar kan få på dine investeringer.