Amerikansk skattereform vil gavne små virksomheder mest

Trumps skattereform vil først og fremmest gavne små amerikanske virksomheder, men det har markedet endnu ikke regnet ud, vurderer chefstrateg Frederik Engholm, der derfor ser en oplagt købsmulighed.

Den skattereform som den amerikanske præsident Donald Trump har bebudet siden sin tiltræden, og som er førstebehandlet i både senatet og i repræsentanternes hus, vil sænke selskabsskatten i USA fra i dag 35 procent til 20 procent.

Og det vil først og fremmest gavne små virksomheder, som har både salg og produktion inden for landets grænser, og som derfor har mindre mulighed for skattetænkning end for eksempel multinationale selskaber, vurderer chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm.

-       Skattereformen vil sænke selskabskatten ret markant, hvilket vil løfte virksomhedernes indtjening, særligt for små virksomheder, som ikke i samme grad som store virksomheder har kunnet tænke i skatteoptimering på tværs af landegrænser, og som derfor har betalt en højere effektiv skattesats. Man skulle forvente, at markedet ville kvittere ved at købe op i disse selskabers aktier, men indekset for små virksomheder – US small caps – har ikke klaret sig bedre end S&P 500, som dækker de store amerikanske selskaber, siger Frederik Engholm. 

Trump håber, at reformen vil øge investeringerne og skabe nye vækst og flere jobs. Men selskaberne har allerede høj indtjening og lav investeringslyst, så spørgsmålet er, om endnu flere penge på bundlinjen er det, der skal til for at få virksomhederne ud af busken

Frederik Engholm

Uønsket saltvandsindsprøjtning

Han tror dog ikke, at skattereformen vil have nogen gavnlig langsigtet effekt for amerikansk økonomi. At virksomhederne øger deres indtjeningsmargin vil give et engangsløft til aktiekurserne, men fortsatte stigninger vil kræve at den øgede indtjening resulterer i øget økonomisk aktivitet og flere investeringer. Og det er mere usikkert, siger han.

-       Trump håber, at reformen vil øge investeringerne og skabe nye vækst og flere jobs. Men selskaberne har allerede høj indtjening og lav investeringslyst, så spørgsmålet er, om endnu flere penge på bundlinjen er det, der skal til for at få virksomhederne ud af busken, siger Frederik Engholm.

Og selv hvis investeringslysten skulle blive vakt, er spørgsmålet om amerikansk økonomi overhovedet kan rumme det. For øget vækst og investeringslyst kunne ende med at føre til uholdbare lønstigninger, fordi antallet af ledige hænder er på et i forvejen lavt niveau, siger han.

-       Skattelettelser kan være en saltvandsindsprøjtning til økonomien, men den amerikanske centralbank er samtidig i gang med at hæve renten for at holde igen på væksten. Så man kan altså ende med to modsatrettede påvirkninger, og det vil gøre det sværere for centralbanken at dosere medicinen rigtigt. Strammer de for meget, kan det føre til recession, og strammer de for lidt, kan økonomien ende med at overophede, siger Frederik Engholm. 

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Artikel | 5 min. min

Shortsælgere sætter ind mod danske aktier

Shortsælgere har for alvor fået øjnene op for danske aktier og aggressive hedgefonde er en ny virkelighed. Det giver øgede udsving og øger risikoen ved investering i enkeltaktier.
Artikel | 3 min

Gik du også glip af 5 pct. i den varme sommer?

Mens solen brunede danskerne i juli, var der også varmt på aktiemarkederne, som trodsede frygt omkring Trump og handelskrig. Det har derfor kostet dyrt at stå uden for markedet.
Video | 3 min

Chefporteføljeforvalter: Amerikanske it-giganter trækker igen markedet

Amerikanske it-kæmper som Apple, Amazon, Google og Microsoft skiller sig ud med “bemærkelsesværdigt stærke regnskaber.” Det siger Morten Gregersen, chefporteføljeforvalter for globale aktier.