Aldersopsparing blev et tilløbsstykke i december

Nykredit og andre danske banker havde travlt i december med at oprette aldersopsparinger til kunder før loftet over tilladte indbetalinger blev sænket. Men ordningen er fortsat attraktiv, vurderer seniorspecialist i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen.

Det var ikke blot juleafslutninger, gaveindkøb og højtidsforberedelser, der stressede danske familier i december. Et stort antal havde også travlt med at sikre deres alderdom. 

Nye pensionsregler betyder nemlig, at man fra 1. januar 2018 maksimalt kan indbetale 5.100 kr. årligt på en aldersopsparing, og at december dermed var sidste udkald for alle, der ønskede at indbetale det hidtidige årlige maksimum-beløb på 29.600 kr.  

Læs også: Det betyder nye regler for din pensionsopsparing

I Nykredit blev der oprettet 3.297 aldersopsparinger alene i december, hvilket er mere end seks gange så mange som i samme måned året før. Og tendensen har været den samme i landets øvrige banker og pensionsselskaber, ifølge en undersøgelse, som avisen Berlingske har lavet. 

Drømmen om frihed

Den pludselige interesse for aldersopsparing er ikke alene et vidnesbyrd om, at ordningen er attraktiv, vurderer seniorspecialist Camilla Schjølin Poulsen. Det er også en klar indikation om, at danskerne rent faktisk tager pensionsspørgsmålet alvorligt.

- Pension udråbes ofte som et lavinteresse-område, og i hverdagen har de fleste af os også rigeligt travlt med at få enderne til at mødes og at få døgnets 24 timer til at gå op. Men det betyder ikke, at vi er uinteresserede. Pension er jo for de fleste en drøm om fremtidig frihed og muligheder. Og den drøm kan pludselig blive meget konkret, når det går op for os, at vi selv aktivt må gøre noget for at indfri den, og at den pensionsfrihed vi drømmer om ikke kommer af sig selv, siger Camilla Schjølin Poulsen. 

Aldersopsparing er ekstra attraktiv, fordi den ikke modregnes i folkepension, når den udbetales, og fordi den løbende afkastbeskatning er lav.

Camilla Schjølin Poulsen

Fortsat attraktiv

Hun siger, at aldersopsparing fortsat er et attraktivt pensionsprodukt, og at ordningen bør være førstevalg for alle – i hvert fald hvis man ikke betaler topskat eller modtager indkomstafhængige sociale ydelser.

- Aldersopsparing er ekstra attraktiv, fordi den ikke modregnes i folkepension, når den udbetales, og fordi den løbende afkastbeskatning er lav. Som ordningen så ud før nytår, frygtede man politisk, at det kunne blive et fremtidigt økonomisk problem, som ville belaste statskassen. Men ordningen er absolut fortsat interessant, selv om man ikke kan indbetale så meget som hidtil. Det er blot blevet vigtigere, at man kommer tidligt i gang, så man kan sikre sig et afkast på sin opsparing, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Hun siger, at der kan være mange penge at hente blot ved at ringe til sit pensionsselskab og flytte 5.100 kr. årligt fra fx en ratepension til en aldersopsparing. En ny beregning fra AP Pension viser, at et sådant opkald fra en 30-årig sygeplejerske kan give en pensionsgevinst på hele 114.000 kr. på pensionstidspunktet.

De ændrede regler for aldersopsparing betyder, at man i dag blot kan indbetale 5.100 kr. årligt på ordningen mod 29.600 kr. tidligere. De sidste fem år før sin officielle folkepensionsalder kan man dog indbetale op til 46.000 kr. årligt, så vilkårene for opsparing sidst i arbejdslivet forbedres. Det vil også blive muligt at få sin aldersopsparing udbetalt løbende i stedet for som en én-gangs-udbetaling.

Camilla Schjølin Poulsen

Chefspecialist i Nykredit

Ekspert inden for formuerådgivning, herunder pension, bolig, investering og skat. Drives af at give kunderne overblik over og optimere deres samlede formue, så drømme og mål kan nås.

Relaterede Artikler

Økonomi | 2 min

Her er udsigten efter et usædvanligt halvår som investor

For bare tre måneder siden var verden lukket ned, og økonomien gået i stå. I dag ser billedet heldigvis noget anderledes ud. Chefstrateg Frederik Engholm gør status og kigger frem efter et halvår, som vi sent glemmer.
Økonomi | 6 min

Chefstrateg: Sort energi er en risikabel investering

Energisektoren faldt mod bunden, da corona-krisen satte verdens olie-forbrug på hold.
Rådgivning | 3 min

Kan din friværdi finansiere et nyt sommerhus?

Interessen for sommerhuse har sjældent været større, og mange boligejere overvejer, om friværdi i helårshuset kan finansiere sommerhusdrømmen. Få svaret og en række gode råd fra formueekspert, Camilla Schjølin Poulsen.