Ikke længere nok med geografisk spredning i aktieporteføljen

En robust investeringsstrategi sikrer dig afkast i gode og i dårlige tider. Men hvad der var robust i går, er ikke nødvendigvis robust i morgen. Nykredit introducerer ny global forvalter, der skal sikre at den samlede risiko i aktieporteføljerne spredes efter andre kriterier end blot geografi.

Det må have været fristende for investeringsdirektør i Nykredit, Peter Kjærgaard, at læne sig tilbage og fortsætte præcist, som han hidtil har gjort.

I fire af de sidste fem år er hans investeringsforening, Nykredit Invest, blevet kåret som den bedste i Danmark, og som et engelsk mundheld siger, bør man ikke ændre på et vinderhold. 

Men Peter Kjærgaard har forpligtiget sig til at levere robuste, langsigtede afkast til sine kunder, og i en verden der hele tiden forandrer sig, kan man ikke være robust ved at stå stille, siger han.

- At være robust som investeringsforening betyder for os at kunne levere tilfredsstillende afkast både når der er medvind og når der er modvind på de finansielle markeder. Det kræver en stor spredning, og det sikrer vi blandt andet ved at investere i praktisk talt alle dele af verden, så vi ikke er afhængige af udviklingen i en enkelt geografisk region. Men globalisering betyder samtidig at de finansielle markeder og de enkelte landes økonomier bevæger sig mere synkront nu end tidligere, så geografisk spredning i sig selv ikke længere er nok. Vi er også nødt til at se på, hvor godt vores forvaltere komplementerer hinanden i forhold til, hvordan de ser på investering, så de ikke alle jagter samme trends og tendenser, blot i hver sin del af verden, siger Peter Kjærgaard.

Fokus på vækstaktier

Han nævner et selskab som Novo Nordisk, som tæller som et dansk selskab, fordi det er børsnoteret og har hovedkontor i Danmark, men som samtidig har en indtjening som er bredt, globalt funderet. Og for at sikre den rette spredning i aktieporteføljen, må man derfor også se længere end blot geografi, når man investerer, siger Peter Kjærgaard. For eksempel ved også at se på investeringsstile.

- I 2016 blev vi lige som sidste år kåret som årets investeringsforening, men afkastet i 2016 var ikke prangende, fordi vi havde et tungt første halvår. Vi kunne se, at forvalterne i lidt for høj grad havde de samme udfordringer, da det gik ned ad bakke, og vi har derfor efter grundigt analysearbejde introduceret en ny forvalter, Harris Associates, som vi vurderer vil kunne sprede den samlede risiko i vores porteføljer, fordi deres tilgang til investering er anderledes end hos flertallet af vores øvrige forvaltere, siger Peter Kjærgaard.

Han fortæller, at forvaltere og investorer i flere år har haft en tendens til at gå efter selskaber, der forventes at levere høj vækst år efter år. Men i stedet for at interessere sig for høj, forventet vækst i et selskab, kan man også se på, om markedets forventninger til en selskab måske er for lave. Et selskab med sløje vækstudsigter kan være interessant, hvis udsigterne dybest set skyldes, at markedet undervurderer selskabet.

Man skelner mellem vækst- og valueaktier, og i flere år har vi haft en hang mod vækstaktier, hvilket har tjent os godt. Men med valget af Harris Associates ønsker vi at sikre, at value-aktier også bliver godt repræsenteret i porteføljerne. Det vil sprede den samlede porteføljerisiko, og vi vurderer at tidspunktet er godt, siger Peter Kjærgaard.

Fakta

Afdelingen Global Value investerer i et bredt udsnit af selskaber globalt med stor spredning på lande, sektorer og virksomhedsstørrelse. Afdelingen forvaltes af Harris Associates og indgår i Nykredit Invests balanceafdelinger, balance defensiv, balance moderat og balance offensiv, der ligger til grund for blandt andet Nykredit Opsparingsinvest og Nykredit Pensionsinvest. Afdelingen indgår også som en del af tilbuddet til Privat portefølje-kunder i Nykredit.

Peter Kjærgaard

Chef for Nykredit Wealth Management

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.
Aktier | 16 min

Her er tre store temaer, der kan præge sommeren på markederne

Hvilke begivenheder og nyheder kan særligt komme til at rykke ved aktiemarkedet i løbet af sommeren? Det giver chefstrateg Frederik Engholm sine bud på i denne podcast.