Pensionsopsparing er pludseligt blevet mere attraktiv

Med et slag er det blevet mere attraktivt at spare op til pension. Ny skatteaftale giver danskere nyt fradrag på pensionsindbetalinger op til 70.000 kr. årligt. Og fradragsretten vil gælde for hele 2018.

Målt på den månedlige skattelettelse til danske lønmodtagere er regeringens seneste skatteaftale udråbt som ’lille’ og ’ubetydelig’ af flere aviser og kommentator, når de sammenligner med regeringens egne ambitioner før jul.

Men ser man ændringerne på pensionsområdet, er der mere at komme efter, og ændringerne er fuldt på højde med de visioner regeringen tidligere har fremlagt.

Hvis man omtaler skatteaftalen som ubetydelig, så er det i hvert fald ikke pensionsdelen, man har fokus på

Camilla Schjølin Poulsen

Det vurderer pensionsekspert i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen, som ser skatteaftalen som et afgørende skridt i forhold til at komme den såkaldte samspils-problematik til livs, hvor det for mange ikke har kunnet betale sig at spare op til pension, fordi det ville betyde modregning i folkepensionen.

 - Hvis man omtaler skatteaftalen som ubetydelig, så er det i hvert fald ikke pensionsdelen, man har fokus på. I årevis har vi haft en alvorlig problematik, hvor det for mange danskere ikke kunne betale sig at indbetale til pension, fordi yderligere indbetalinger ville resultere i lavere, fremtidig folkepensionsudbetalinger. Den problematik, som man har kaldt samspilsproblematikken, har regeringen nu imødekommet ved at gøre det ekstra attraktivt at spare op til pension, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Hun forklarer, at fradraget gælder for indbetalinger på op til 70.000 kr. årligt på fradragsberettigede pensioner som ratepension og livrenter. Fradraget indfases over tre år og vil i 2020 udgøre 32 procent for personer med mindre end 15 år til folkepensionsalderen og 12 procent for alle andre. 

 - Det er vigtigt at pointere, at aftalen endnu ikke er endelig, og at der kan komme ændringer. Men hvis du tidligere har været i tvivl om, hvorvidt det kan betale sig for dig at spare op til pension, så er svaret nemmere at give nu, og jo tidligere du kommer i gang, desto mere vil du samlet set få ud af det, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Den nye skatteaftale

Skatteaftalen betyder, at danske pensionsopsparere nu får et nyt fradrag på 12 procent for indbetalinger op til 70.000 kr. på livrente og ratepension. For personer med mindre end 15 år til folkepensionsalderen vil fradraget være 32 procent. Fradraget indfases fra 2018 til 2020. Der er tale om et såkaldt ligningsmæssigt fradrag, som fratrækkes i den skattepligtige indkomst inden skatteberegningen. 

Relaterede Artikler

Pension | 2 min

Pensionsopsparing er pludseligt blevet mere attraktiv

Med et slag er det blevet mere attraktivt at spare op til pension. Ny skatteaftale giver danskere nyt fradrag for pensionsindbetalinger op til 70.000 kr.
Pension | 2:34 min

Pensionsforskel mellem danske mænd og kvinder blandt de største i OECD

Danske kvinder går på pension 2,4 år før mænd. Det er væsentligt højere end i lande, vi normalt sammenligner os med.
Pension | 15 min

For rigtig mange danskere bør aldersopsparing være førsteprioritet

1. januar er en række nye pensionsregler trådt i kraft. Hvem er det relevant for, og hvilke ændringer er de vigtigste? Det er noget af det, du kan få svar på i podcasten i denne uge.