Chefstrateg: sikre obligationer er blevet mere attraktive

De økonomiske udsigter er gode og antallet af selskabskonkurser er historisk lavt. Alligevel er det blevet mindre attraktivt at købe virksomheds-obligationer.

Forskellen på at låne penge til spanske og italienske mobiltelefonselskaber versus den danske eller tyske regering er nu så lav - målt på den obligationsrente, du kan forvente som investor – at chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm anbefaler dig at spille lidt mere på de sikre heste.

Merrenten er nu så lille, at man som investor ikke bliver særlig godt kompenseret for den ekstra risiko.

Frederik Engholm, Chefstrateg i Nykredit

- Sammenlignet med fx den danske og tyske stat må virksomheder generelt betale en merrente for at låne penge på de finansielle markeder. For mange investorer har denne merrente siden finanskrisen været et interessant alternativ til nulrenten på statsobligationer. Men merrenten er nu så lille, at man som investor ikke bliver særlig godt kompenseret for den ekstra risiko. I vores egne porteføljer reducerer vi derfor andelen af virksomhedsobligationer og øger i stedet beholdning af sikre stats-og realkreditobligationer, siger Frederik Engholm.

Turister på obligationsmarkedet

Han forklarer, at centralbankernes pengepolitik siden finanskrisen har gjort virksomhedsobligationer populære, særligt såkaldte højrenteobligationer fra selskaber med lav kreditvurdering, fordi centralbankernes massive opkøb af navnlig amerikanske og europæiske statsobligationer har presset statsrenterne i gulvet. Det har fået et stigende antal investorer til at søge afkast ved at købe bl.a. virksomhedsobligationer, som har haft en højere pålydende rente.

Men centralbankpolitikken har også skabt en slags obligationsturister, forklarer han. Investorer som har vovet sig væk fra stats-og realkreditobligationer under hjemlige himmelstrøg for i stedet at søge afkast på mere eksotiske obligationer i og uden for Europa, men som grundlæggende ikke bryder sig om risiko.

Nogle af disse investorer kan i den kommende tid forventes at komme tilbage hvor de kom fra i takt med, at centralbankerne normaliserer deres pengepolitik, så sikre investeringer igen kan blive attraktive. Og det kan over de kommende år begynde at give lidt modvind i markedet for højrenteobligationer, forklarer han.

- Når renten er nul, må man som investor kigge andre steder hen, hvis man vil have afkast på sine investeringer. Nogle investorer har øget andelen af aktier i deres porteføljer, mens andre har investeret i obligationer, de måske normalt ville holde sig fra. Det betyder, at en række investorer har haft mere risiko, end de egentligt har det godt med, og selv om vi grundlæggende mener, at de økonomiske vilkår fortsat er gode, tror vi, at ’turisterne’ kan medvirke til at skabe bølgeskvulp i markedet for virksomhedsobligationer, siger Frederik Engholm. 

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Rådgivning | 2 min

Ved du, hvem der overtager din økonomi, hvis du bliver syg?

Det gælder om at have den såkaldte Fremtidsfuldmagt på plads, hvis du vil undgå, at det offentlige skal ind over, hvis du en dag bliver så syg, at du ikke længere selv kan tage vare på din økonomi.
Rådgivning | 3 min

Boligejer: Få styr på forskudsopgørelsen og undgå skattesmæk

SKAT præsenterer i dag deres bud på dit skattebudget for 2020. Rigtig mange af landets boligejere skal dog være klar til at rette de fortrykte tal, hvis de vil slippe for et skattesmæk i 2021.
Rådgivning | 2 min

Tjek din privatøkonomi: Tre ting du skal nå inden årsskiftet

Du kan med fordel få tjek på tre ting i din privatøkonomi, inden champagnepropperne springer, og 2019 bliver til 2020. Det forklarer Camilla Schjølin Poulsen, chefspecialist i Nykredit.