Chefstrateg: slæk sejlene

Det økonomiske opsving løjer af, og det kan give uro på de finansielle markeder indtil investorerne finder ud af, hvilket ben de skal stå på. Udsigterne får Nykredit til at anbefale, at man interesserer lidt mere for aktier med lav kursfølsomhed.

Tal fra Danmarks Statistik viste onsdag i sidste uge, at der nu er flere danskere i arbejde end nogensinde tidligere, og fredag faldt aktier over det meste af verden på frygt for optrapning af en global handelskrig.

Dansk beskæftigelse har ingen betydning for aktier globalt set, men den rekordhøje beskæftigelse herhjemme ser vi også i USA, hvor lønningerne stiger, og hvor der er tegn på, at væksten ikke kan stige mere.

Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

De to begivenheder har ikke nogen indbyrdes sammenhæng, men sammen er de udtryk for to tendenser, der får Nykredit til at anbefale, at man som investor slækker sejlene en anelse og indstiller sig på risiko for kursudsving på de finansielle markeder.

- Dansk beskæftigelse har ingen betydning for aktier globalt set, men den rekordhøje beskæftigelse herhjemme ser vi også i USA, hvor lønningerne stiger, og hvor der er tegn på, at væksten ikke kan stige mere. Samme historie ser vi i de vigtigste økonomiske nøgletal, der lige nu følger et mønster, som er karakteristisk, når den økonomiske konjunkturcyklus bevæger sig fra opsving til opbremsning, siger chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm. 

Ikke så meget mere at gå på

Sideløbende med at det økonomiske opsving har nået et punkt, hvor væksten næppe kan stige meget længere, er der flere usikkerhedsmomenter på de finansielle markeder, først og fremmest risikoen for international handelskonflikt, men også en nagende bekymring blandt investorer om, hvor meget og hvor hurtigt renterne kan begynde at stige, først i USA og siden i Europa og i Japan.

- Vi ser ikke en ødelæggende handelskrig som særlig sandsynlig. Men overgangen til en periode, hvor væksten måske vil være lavere, kommer på et tidspunkt med høj optimisme i markedet, hvilket drev kurserne i vejret i januar, før de faldt igen i februar. Overgangen fra én fase til en anden i de økonomiske konjunkturer ledsages ofte af finansiel uro og kursudsving indtil en ny trend har dannet sig i forhold til, hvad investorerne forventer, siger Frederik Engholm.

Han anbefaler, at man som investor justerer sin investering i aktier i retning af såkaldte stabile aktier (på engelsk ’low volatilty’), der typisk har lavere kursfølsomhed end andre aktier. Disse aktier oplever typisk øget efterspørgsel i perioder med usikkerhed, hvilket i sig selv kan betyde, at de klarer sig bedre end andre aktier i netop sådanne perioder, siger Frederik Engholm.

Nykredit valgte i efteråret 2017 at nedjustere sit syn på aktier fra positivt til neutralt og i sidste måned at anbefale sine kunder at bevæge sig fra højrenteobligationer mod mere sikre og stabile stats-og realkreditobligationer. Den seneste anbefaling om at øge sin beholdning af mindre kursfølsomme aktier, ligger i forlængelse af disse beslutninger og afspejler Nykredits vurdering om, at de økonomiske konjunkturer kan være ved at skifte.   

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Rådgivning | 3 min

Tre gode råd: Sådan gør du dine investeringer sommerklar

Ferien er booket, og sommertøjet fundet frem, men har du også klædt dine investeringer på, så de kan klare sig selv i sommervarmen? Her kommer tre gode råd til at gøre dine investeringer og privatøkonomi sommerklar.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.