Chefstrateg: slæk sejlene

Det økonomiske opsving løjer af, og det kan give uro på de finansielle markeder indtil investorerne finder ud af, hvilket ben de skal stå på. Udsigterne får Nykredit til at anbefale, at man interesserer lidt mere for aktier med lav kursfølsomhed.

Tal fra Danmarks Statistik viste onsdag i sidste uge, at der nu er flere danskere i arbejde end nogensinde tidligere, og fredag faldt aktier over det meste af verden på frygt for optrapning af en global handelskrig.

Dansk beskæftigelse har ingen betydning for aktier globalt set, men den rekordhøje beskæftigelse herhjemme ser vi også i USA, hvor lønningerne stiger, og hvor der er tegn på, at væksten ikke kan stige mere.

Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

De to begivenheder har ikke nogen indbyrdes sammenhæng, men sammen er de udtryk for to tendenser, der får Nykredit til at anbefale, at man som investor slækker sejlene en anelse og indstiller sig på risiko for kursudsving på de finansielle markeder.

- Dansk beskæftigelse har ingen betydning for aktier globalt set, men den rekordhøje beskæftigelse herhjemme ser vi også i USA, hvor lønningerne stiger, og hvor der er tegn på, at væksten ikke kan stige mere. Samme historie ser vi i de vigtigste økonomiske nøgletal, der lige nu følger et mønster, som er karakteristisk, når den økonomiske konjunkturcyklus bevæger sig fra opsving til opbremsning, siger chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm. 

Ikke så meget mere at gå på

Sideløbende med at det økonomiske opsving har nået et punkt, hvor væksten næppe kan stige meget længere, er der flere usikkerhedsmomenter på de finansielle markeder, først og fremmest risikoen for international handelskonflikt, men også en nagende bekymring blandt investorer om, hvor meget og hvor hurtigt renterne kan begynde at stige, først i USA og siden i Europa og i Japan.

- Vi ser ikke en ødelæggende handelskrig som særlig sandsynlig. Men overgangen til en periode, hvor væksten måske vil være lavere, kommer på et tidspunkt med høj optimisme i markedet, hvilket drev kurserne i vejret i januar, før de faldt igen i februar. Overgangen fra én fase til en anden i de økonomiske konjunkturer ledsages ofte af finansiel uro og kursudsving indtil en ny trend har dannet sig i forhold til, hvad investorerne forventer, siger Frederik Engholm.

Han anbefaler, at man som investor justerer sin investering i aktier i retning af såkaldte stabile aktier (på engelsk ’low volatilty’), der typisk har lavere kursfølsomhed end andre aktier. Disse aktier oplever typisk øget efterspørgsel i perioder med usikkerhed, hvilket i sig selv kan betyde, at de klarer sig bedre end andre aktier i netop sådanne perioder, siger Frederik Engholm.

Nykredit valgte i efteråret 2017 at nedjustere sit syn på aktier fra positivt til neutralt og i sidste måned at anbefale sine kunder at bevæge sig fra højrenteobligationer mod mere sikre og stabile stats-og realkreditobligationer. Den seneste anbefaling om at øge sin beholdning af mindre kursfølsomme aktier, ligger i forlængelse af disse beslutninger og afspejler Nykredits vurdering om, at de økonomiske konjunkturer kan være ved at skifte.   

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Økonomi | 2 min

Den politiske respons bliver afgørende for krisens længde

Økonomiske kriser kan - hvis de får lov - udvikle sig til finansielle kriser. Med de rette penge- og finanspolitiske geværgreb bør en langvarig nedtur dog kunne undgås.
Aktier | 5 min

Aktiechef: Markedet rummer gode, langtidsholdbare køb

Hvad bliver afgørende for den videre udvikling på et corona-ramt marked, og hvor gemmer de attraktive investeringslommer sig? Det har vi bedt aktiechef i Nykredit, Morten Gregersen, give sit bud på.
Obligationer | 3 min

Obligationer er stadig en fornuftig byggeklods i porteføljen

Chefstrateg Frederik Engholm svarede bl.a. på spørgsmål om corona-krisens effekter på obligationer og bæredygtige investeringer, da Nykredit inviterede til webinar onsdag den 1. april.