Mere inflation end vi har bedt om

Be careful what you wish for! Efter flere års forgæves jagt på inflation kan stigende priser pludseligt blive et problem for centralbankerne, hvis en handelskrig samtidig får væksten til at gå i stå.

Hvis Donald Trumps straftold på stål og aluminium bliver mødt at gengældelsesaktioner, kan det føre til en handelskrig, som på én gang kan øge inflationen og hæmme væksten globalt. Det vurderer chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard, som siger, at man i værste fald kan ende med en konflikt, hvor reaktioner mødes af modreaktioner i en spiral, hvor ingen længere kan huske, hvem der kastede den første sten.

Inflation uden vækst kaldes stagflation, og får vi det, vil det være en hovedpine for centralbankerne, som ikke vil kunne læne sig tilbage og nyde, at de nu endelig har fået det, de i så mange år har ønsket sig.

Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit.

Told og handelshindringer vil betyde, at en lang række råvarer og produkter bliver dyrere for erhvervsliv og forbrugere, hvilket alt andet lige vil øge inflationen. Samtidig kan toldmure betyde, at den globale samhandel falder, og at en lang række industrier og produktionsprocesser bliver mindre effektive, hvilket vil ramme nogle lande hårdere end andre, men som globalt set vil betyde lavere vækst, siger Klaus Dalsgaard.

 - Inflation uden vækst kaldes stagflation, og får vi det, vil det være en hovedpine for centralbankerne, som ikke vil kunne læne sig tilbage og nyde, at de nu endelig har fået det, de i så mange år har ønsket sig, siger Klaus Dalsgaard, der tilføjer, at hovedbruddet vil være særlig stort i USA, hvor centralbanken ikke alene arbejder for stabile priser men også har til opgave at sikre maksimal, bæredygtig beskæftigelse.

Det vil holde de finansielle markeder travlt beskæftigede med at iagttage om inflationen eller beskæftigelsen vil vægte højest for den amerikanske centralbank, siger han, og det kan skabe turbulens, som også vil forplante sig til danske aktier og obligationer. 

Pres på lønningerne

Netop frygt for inflation førte i februar til brandudsalg på de finansielle markeder efter offentliggørelse af en arbejdsmarkedsrapport, der indikerede at lønningerne i USA steg hurtigere end ventet. Den frygt er siden aftaget, men Donald Trumps ekspansive finanspolitik øger ikke desto mindre risikoen for hastigt stigende lønninger på det amerikanske arbejdsmarked, vurderer Klaus Dalsgaard.

 - I de to første måneder af 2018 er der skabt over 550.000 nye jobs, mens et mere naturligt leje lige nu ville være mellem 150.000 og 175.000 tusinde nye jobs hver måned. Vi er bekymret over, om sådan en jobskabelse er holdbar. Arbejdsløsheden er i forvejen historisk lav, så hvis ikke man får aktiveret den del af arbejdsstyrken der lige nu står uden for arbejdsmarkedet, vil det blive svært at undgå et øget løn- og inflationspres, siger Klaus Dalsgaard.

Donald Trumps vendetta mod frihandel passer ind i den politiske dagsorden, han er valgt på, men resten af verden deler ikke hans opfattelse af, at handelskrige er gode og nemme at vinde.

Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit.

Han vurderer dog, at frygten for en handelskrig er reduceret efter signaler i sidste uge om, at Canada og Mexico kan friholdes for told på stål og aluminium afhængigt af, hvordan nye forhandlinger om frihandelsaftalen NAFTA falder ud. Også Australien synes at slippe af krogen.

 - Donald Trumps vendetta mod frihandel passer ind i den politiske dagsorden, han er valgt på, men resten af verden deler ikke hans opfattelse af, at handelskrige er gode og nemme at vinde. Spørgsmålet er, hvor meget af hans udmeldinger, der er retorik for at få handelspartnerne til forhandlingsbordet, og hvad der er reelle politiske intentioner. Trump har indtaget en position som uforudsigelig, hvilket faktisk kan være et stærkt kort i en forhandlingssituation, siger Klaus Dalsgaard.

Selvom risikoen for en handelskrig også øger risikoen for øget inflation, er Nykredit moderat optimistiske og vurderer, at verden vil undgå en ødelæggende handelskrig, og at der ikke vil indtræffe markante, pludselige rentestigninger, som forplanter sig til krise på de finansielle markeder.

Klaus Dalsgaard

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i samspillet mellem makroøkonomi og kapitalmarkederne med særligt fokus på renter og valutakurser.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Rådgivning | 3 min

Tre gode råd: Sådan gør du dine investeringer sommerklar

Ferien er booket, og sommertøjet fundet frem, men har du også klædt dine investeringer på, så de kan klare sig selv i sommervarmen? Her kommer tre gode råd til at gøre dine investeringer og privatøkonomi sommerklar.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.