Pensionsekspert: du må indstille dig på at blive fattigere

Gennem det meste af livet bliver vi rigere og rigere. Men som pensionist, går det den modsatte vej. Det er svært for mange at håndtere.
Det kan ikke alene være vanskeligt at skifte fra arbejdsliv til pensionstilværelse. For mange pensionister er det også vanskeligt at give sig selv lov til at bruge af den formue, man gennem et langt arbejdsliv har bygget op. Det vurderer seniorspecialist og pensionsekspert i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen.
- Gennem det meste af livet bliver vi rigere år for år, men når vi går på pension og begynder at få vores opsparing udbetalt, går det den modsatte vej. Så bliver vi langsomt men sikkert mindre og mindre velhavende. Og det kan være svært for mange at acceptere, selvom vi selvsagt har sparet op for en dag at begynde at bruge af opsparingen. Mentalt er vi gearet til at opbygge forråd. Det giver os en tryghedsfølelse. Og når forrådet svinder ind, kan man begynde at føle sig utryg, siger Camilla Schjølin Poulsen.
Hun anbefaler, at man i god tid inden pensionsalderen bruger tid med sin rådgiver på at få overblik over, hvor meget man har sparet op i pension, hvor langt pengene vil række, og hvilke økonomiske muligheder man kan få opfyldt.
- Vi oplever, at kunder finder det meget værdifuldt at få overblik over, hvor langt deres pensionsopsparing rækker og at få vores ord på, at alt er, som det bør være. Det giver dem mod på at tage hul på formuen og begynde at gøre nogle af de ting, de har gået og drømt om at gøre, og som de måske ellers ville have været tilbageholdende med. Når man ved, at der er penge nok, så kan man bedre glæde sig over at veksle formue til gode oplevelser siger Camilla Schjølin Poulsen.
Få mere ud af din pension
Også for kunder som ikke er bekymrede, kan der være afgørende værdi i et møde, der giver overblik over den samlede pensionsformue. Ideelt set senest fem år før pensionsalderen, men bedre sent end aldrig, siger Camilla Schjølin Poulsen.
- Vores erfaring viser, at du kan få op til 10 procent mere ud af din samlede formue blot ved at planlægge i hvilken rækkefølge din formue bør bruges. Den optimale løsning vil være forskellig fra person til person, men som hovedregel bør man planlægge pensionsudbetalingen i forhold til skat og modregningsregler for sociale ydelser og samtidig tage tidligt hul på frie midler. I nogle tilfælde kan det også betale sig at aktivere noget af sin boligformue inden man begynder på pensionsudbetalingerne. Planlægningen kan både give et øget afkast på den samlede opsparing og reducere den skat, man vil komme til at betale, siger Camilla Schjølin Poulsen.
En god pensionsgennemgang vil også se på, om det kan betale sig at styrke pensionsopsparingen de sidste år på arbejdsmarkedet. Fx vil den forhøjede indbetalingsmulighed på Aldersopsparing 5 år før folkepensionsalderen være attraktiv for de fleste danskere at udnytte. Og for dem, som betaler topskat, kan der spares mange penge, hvis en del af indkomsten i stedet skubbes frem til pensionstidspunktet.