Cheføkonom: vi er blevet immune overfor svært gennemskuelige Brexit-udmeldinger

Trods mere forsonlige toner fra Storbritanniens premierminister Theresa May i fredags er fronterne fortsat hårdt trukket op mellem EU og Storbritannien. De politiske sværdslag i skilsmissediskussionerne er dog for uigennemskuelige til at danske virksomheder reagerer, vurderer cheføkonom.

Storbritanniens premierminister sagde fredag i en tale til parlamentet, at briterne ikke kan forvente at få det, som de ønsker det i forhandlingerne om Storbritanniens udtræden af EU-medlemsskabet.

Men selvom det ifølge kommentatorer er nye, mere forsonlige og realistiske toner fra Storbritanniens side, er fronterne fortsat trukket hårdt op, i hvad der risikerer at ende som et hårdt brud mellem EU og Storbritannien.

- Vi står over for et svært brud i den europæiske familie. Der er rigtig meget på spil. Mere end syv procent af dansk eksport går til Storbritannien og cirka 50.000 danske job er knyttet til Danmarks handel med Storbritannien, skrev statsminister Lars Løkke Rasmussen i en kommentar forud for et møde med EU's chefforhandler Michel Barnier om varetagelse af danske interesser i forbindelse med brexit-skilsmissen.

I kølvandet på Brexit var der stor usikkerhed og mange pessimistiske prognoser, men efterfølgende kan vi blot konstatere, at dansk eksport til Storbritannien er steget, særligt eksport inden for vindmøller.

Cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer

De skiftende udmeldinger og retoriske sværdslag mellem EU og Storbritannien er dog så svært gennemskuelige, at de fleste danske virksomheder nøjes med at trække på skuldrene og fortsætte som hidtil, vurderer cheføkonom i Nykredit, Tore Stramer.

- I kølvandet på Brexit var der stor usikkerhed og mange pessimistiske prognoser, men efterfølgende kan vi blot konstatere, at dansk eksport til Storbritannien er steget, særligt eksport inden for vindmøller. Jeg tror, mange er blevet lidt immune over for politiske udmeldinger, som er svært gennemskuelige, siger Tore Stramer.

Mere på spil for Storbritannien end for EU

Hans kollega, chefstrateg Frederik Engholm, er enig i, de seneste politiske udmeldinger mellem Storbritannien og EU er for uigennemskuelige til at danske virksomheder kan navigere efter dem. En dansk virksomhed kan naturligvis tøve med at investere i udvidelse af eventuel produktionsapparat på engelsk jord, men for de fleste danske virksomheder er der brug for større klarhed over de endelige aftaler og deres konsekvenser før det giver mening ligefrem at lave ændringer i produktion eller strategi rettet mod Storbritannien, siger han.

Han mener uanset, at de økonomiske konsekvenser af en ”hård” Brexit vil være udramatiske for Danmark og for EU under et, men at Storbritannien selv kan blive hårdt økonomisk ramt.

- Storbritannien kan have malet sig selv op i et hjørne med en række absolutte krav, der begrænser den adgang britiske selskaber kan forvente at få til det europæiske marked. En forsonlig skilsmisse kunne give Storbritannien samme adgang til EU som Norge og Island eller i hvert fald Schweiz, men briternes nuværende krav til selvbestemmelse vil betyde restriktioner fra EU's side, der placerer Storbritannien på linje med Canada og Sydkorea, og under Tyrkiet som betroet EU-handelspartner, siger Frederik Engholm.

For Danmark og de enkelte EU-lande er det et spørgsmål om fremtidige handelsbetingelser med et enkelt land. For Storbritannien er det adgangen til hele 28 markeder, der er på spil, herunder landets absolut vigtigste eksportmarkeder, siger han.

- Øget samhandel med fx USA, Canada og Kina vil løfte Storbritanniens økonomi, men briterne har halvdelen af deres udenrigshandel med EU, og en eventuel ny handelsaftale med USA vil løfte britisk BNP med blot beskedne 0,2 procent ifølge beregninger fra den engelske avis, the Financial Times. Selv i en globaliseret verden er det nabomarkederne, der har størst økonomisk betydning for de fleste lande, siger Frederik Engholm.

Han forventer derfor også, at Storbritannien vil indstille sig på flere indrømmelse og opbløde retorikken, som man så det med Theresa Mays tale fredag. For det er EU, der sidder med de klart stærkeste kort på hånden, siger han.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Rådgivning | 3 min

Tre gode råd: Sådan gør du dine investeringer sommerklar

Ferien er booket, og sommertøjet fundet frem, men har du også klædt dine investeringer på, så de kan klare sig selv i sommervarmen? Her kommer tre gode råd til at gøre dine investeringer og privatøkonomi sommerklar.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.