Den perfekte gave til konfirmanden

Hvad er den perfekte gave til konfirmanden? Bolig- og formueøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen, har et bud.

Med mindre en landsdækkende lockout sætter en stopper for festen, vil tusinde af danske unge i de kommende uger bekræfte deres tro på den hellige treenighed og blive hyldet med gaver, pengeregn og højstemte taler.

En undersøgelse fra Gallup viser, at en dansk konfirmand i gennemsnit får gaver til en værdi omkring 26.000 kr., og kontanter står højt på ønskesedlen hos mange, siger bolig- og formueøkonom i Nykredit, Mira Lie Nielsen.

Hun har en ide til, hvordan man kan give pengegaver, som samtidig kan lære konfirmanden noget varigt om penge.

- De fleste konfirmander ønsker sig penge, men hvis man i stedet for kontanter giver et investeringsforeningsbevis eller giver et beløb øremærket til køb af værdipapirer, kan pengene ikke alene vokse sig større, man kan også lære konfirmanden noget vigtigt om penge, siger Mira Lie Nielsen.

Afhænger af tidshorisont

Hun siger, at pengegaverne for mange konfirmander giver en pludselig, svimlende forøgelse af købekraft og forbrugsmuligheder, og at det alene af den grund kan være en ide at investere sine penge og dermed udsætte sit forbrug til et tidspunkt, hvor der kan være mere brug for det. For eksempel til studieopstart, indbetaling til en bolig eller en rejse, siger hun.

- Vi taler om, at konfirmanden træder ind i de voksnes rækker, og en del af dét at blive voksen handler om at kunne udsætte sine behov. Og det er samtidig lige præcist dét investering, handler om. Når man investerer, afsætter man midler i dag for at kunne høste et afkast senere. Man giver med andre ord afkald på forbrugsmuligheder i dag for at øge sine fremtidige muligheder.

Hun siger, at det uanset er bedre at investere pengene, end at have dem stående på en bankkonto, hvor renten pt er nul eller tæt på nul. Men det afhænger af tidshorisonten siger hun.

- At købe en aktie eller et investeringsforeningsbevis til sit barn kan være en god og sjov ide, men hvis man overvejer at investere alle konfirmationspenge eller en stor del af dem, er det vigtigt også at overveje, hvornår man regner med at penge skal bruges. Drømmer man om at bruge pengene på en tur til USA til næste år, eller har man en tidshorisont på under tre år, er det ikke oplagt at pengene bør investeres. Man taler vi om penge til udbetaling af et fremtidigt boligkøb eller et udvekslingsophold under studiet, er det oplagt at overveje at investere pengene, siger hun.

Investerer du 5.000 kr. i en ligelig fordel af aktier og obligationer, kan du forvente et afkast på omkring 40 procent efter 15 år.

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom i Nykredit.

Bedre end indlån i banken

Efter flere år med store kursstigninger på de finansielle markeder har flere banker og iagttagere – herunder Nykredit – talt for, at man som investor, i årene der kommer, bør indstille sig på et lavere afkast end hidtil. Men selv med et moderat afkast, vil investering give en bedre forretning end penge i banken, siger hun.

- Investerer du 5.000 kr. i en ligelig fordel af aktier og obligationer, kan du forvente et afkast på omkring 40 procent efter 15 år. Står pengene i stedet på en bankkonto vil inflation i samme periode have ’spist’ op imod en fjerdel af det oprindelige indskud over en tilsvarende perioden, siger hun.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Rådgivning | 3 min

Tre gode råd: Sådan gør du dine investeringer sommerklar

Ferien er booket, og sommertøjet fundet frem, men har du også klædt dine investeringer på, så de kan klare sig selv i sommervarmen? Her kommer tre gode råd til at gøre dine investeringer og privatøkonomi sommerklar.
Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.