Hvem skal have dine penge?

Har du tænkt dig at bruge din formue rub og stub, eller skal en del af den efterlades til dine arvinger? Du kan gøre livet enklere for dig selv og din familie, hvis du afgør det spørgsmål i tide.

Der er folk, der synes, at de må have regnet forkert, hvis der er penge tilbage på kontoen, når de går i graven. Og så er der andre, der ønsker at give mest muligt videre til børnene. Det siger seniorspecialist i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen, som mener, at det er vigtigt at tage stilling til spørgsmålet, uanset om man hælder mest til det ene eller det andet.

- Der er mange forskellige holdninger til arv og testamente. Der er en tendens til, at danskerne mere aktivt end tidligere gør sig tanker om, hvordan de bedst kan give arven videre til de efterladte. Og nogle ser en fordel i, at der ikke er det store at fordele, fx fordi man ønsker, at der ikke skal være noget særligt tilbage, der kan splitte familien eller fordi man synes, at børnene skal indstille sig på at kunne stå på egne ben. Men uanset, er det en klar fordel at tage stilling til spørgsmålet, og at give sine arvinger besked om beslutningen, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Dels kan der være en glæde i at selv at give formuen videre, men det er først og fremmest et spørgsmål om arveafgift.

Camilla Schjølin Poulsen

Hvis man tidligt meddeler sine børn, at de ikke skal forvente en arv, der får deres økonomiske byrder til at forsvinde eller som redder deres pensionsopsparing, kan børnene selv indstille sig mentalt og økonomisk på det, og samtidig kan man planlægge, hvordan man selv ønsker at bruge sin formue uden at spørgsmålet om arv rumsterer, som et ubesvaret anliggende, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Har man omvendt planer om at give en del af sin formue videre til børn og familie, er der ligeledes en stor værdi i at overveje, hvor meget man ønsker at give og hvordan.

- Der er et udtryk, der hedder at det er bedre at give med varme end med kolde hænder, altså at man bør give sin arv videre, mens man lever frem for at lade processen indtræde automatisk efter begravelsen. Dels kan der være en glæde i at selv at give formuen videre, men det er først og fremmest et spørgsmål om arveafgift. Hvis du aktivt giver din formue videre, mens du lever, kan du nedbringe den afgift, som dine arvinger må betale, og de vil altså samlet set få en større arv, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Også et spørgsmål om testamente
Tidligt at tage stilling til arv er også et spørgsmål om at få skrevet et testamente, der sikrer, at din formue går til dem, du ønsker, den skal gå til, siger hun.

- Der er i dag 37 forskellige familieformer i Danmark ifølge Danmarks Statistik, og selv om arvelovgivningen løbende opdateres stammer principperne i den fra en tid med langt mere simple familieformer og strukturer. Et testamente sikrer, at din arv videregives sådan, som du selv har forestillet dig det, og det kan give en stor ro i sindet at få styr på, siger Camilla Schjølin Poulsen.

Hun siger, at der er mange fordele ved at oprette testamente. Man kan fx sikre sig, at ægtefællen eller samleveren arver meget til at starte med, så et eventuelt tidligt dødsfald ikke tvinger dem til fx at fraflytte den fælles bolig. Og så kan man gøre børnenes arv til særeje, hvilket kan have særlig stor værdi i sammenbragte familier eller hvis børnene bliver skilt fra deres ægtefæller, siger hun.

Camilla Schjølin Poulsen

Privatøkonom i Nykredit

Nykredits ekspert på opsparings- og formueområdet.

Relaterede Artikler

Aktier | 4 min

Investorer puster ud efter renteuro – i kulissen venter afgørende nyhed

Renterne i USA er fladet ud efter kraftige stigninger i årets begyndelse. Men renterne har stadig let kurs mod nord, og investorerne bør ifølge chefstrateg særligt have øjnene rettet mod et afgørende signal fra USA.
Rådgivning | 5 min

Find vej i de tre nye kategorier for bæredygtige investeringer

Det er blevet nemmere for dig som investor at finde ud af, hvor bæredygtige de enkelte investeringsforeninger er. Chef for ESG i Nykredit, Søren Larsen, guider vej til de tre nye kategorier, du skal kende.
Aktier | 2 min

Nykredit Invest vinder af Morningstar for fjerde år i træk

Det uafhængige analyseinstitut Morningstar har kåret Nykredit Invest som Bedst til Obligationer samt Bedst til Aktier og Obligationer.