Chefstrateg: ”Vi ser bedre balance i aktiemarkedet”

Lavere kurser, solid indtjeningsvækst i selskaberne og turistinvestorer, der har forladt aktiemarkederne. Det er faktorer, der giver en bedre balance i aktiemarkederne og mulighed for genoptagelse af en positiv tendens.

2018 har været en sand rutsjebanetur for aktieinvestorer. Året startede med flotte stigninger til amerikanske og europæiske aktier, efterfulgt af markante dyk, mens vi i de seneste uger igen har set pæne stigninger.

Men de seneste måneder har fungeret som en form for udrensning på markederne, og vi står nu med aktiemarkeder, som er i markant bedre balance end ved udgangen af 2017 og i januar 2018.

Det giver grobund for stigninger fremadrettet, mener chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard.

”Banalt set, så handler værdiansættelse af aktiemarkeder om pris (kurs) i forhold til indtjening og risiko. Og vi synes egentlig, at vi har fået en sundere situation på alle tre parametre,” siger Klaus Dalsgaard.

De udsving, vi har oplevet i år, har helt sikkert fået nogle investorer til at forholde sig til risikoen i markedet og trække sig ud.

Chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard

Solid indtjeningsvækst

Han henviser til, at vi nu her næsten halvvejs inde i 2018 har et tysk, dansk og et amerikansk aktiemarked som kursmæssigt ligger nede med henholdsvis 2 pct., 3 pct. og 6 pct. i lokalvaluta i forhold til slutningen af januar. Samtidig er vi ved at være igennem regnskabssæsonen for 1. kvartal, og den har alt i alt budt på pæne regnskaber med en solid indtjeningsvækst.

”Dermed er forholdet mellem pris og indtjening blevet markant forbedret i forhold til i 2017 og lige i starten af 2018, og den nuværende værdiansættelse af aktier ser mere fornuftig ud,” siger Klaus Dalsgaard.

Han mener, at de udsving, vi har set siden februar 2018, faktisk er med til at tage en hel del risiko ud af markederne.

”De udsving, vi har oplevet i år, har helt sikkert fået nogle investorer til at forholde sig til risikoen i markedet og trække sig ud. Igennem 2017 havde vi ekstremt stabile markeder. Det gav en falsk følelse af tryghed, og der kan nemt have været en del ”turistinvestorer” i markedet, som nu er væk,” siger Klaus Dalsgaard.

De øgede udsving har således været medvirkende til at give mere normale forhold og bedre balance i markederne, understreger han.

En katalysator

Han peger på, at markederne har lidt svært ved at finde helt tilbage til den optimistiske rille.

”I øjeblikket er markederne mindre drevet af hype og overoptimisme end tidligere, men det giver også et sundere og mere afbalanceret marked,” siger Klaus Dalsgaard, der dog afventer en katalysator for en reel bedring af investoroptimismen.  Kommer det, så er der klart mulighed for, at markederne kan tage en tur op igen, vurderer han.

”En sådan katalysator kan være afklaring af risikoen for en handelskrig, udsigter til fortsatte stigninger i oliepriserne og den politiske situation i Italien. En vis afklaring på de områder vil sandsynligvis indfinde sig inden sommerferien for alvor banker på,” siger Klaus Dalsgaard.

Han regner med, at 2018 vil slutte pænt.  ”Vi forventer ikke, at vi ved årets afslutning vil se tilbage på 2018 som et forrygende aktieår, men snarere et fornuftigt aktieår,” siger Klaus Dalsgaard.

De makroøkonomiske nøgletal har desuden vist lidt afmatning over de seneste måneder – særligt i Europa, hvilket også har været medvirkende til afdæmpede aktiemarkeder. Klaus Dalsgaard vurderer, at de vil rette sig fremadrettet, og desuden kan det blive en understøttende faktor, at en del investorer ”sandsynligvis vil få øje på, at obligationer ikke er et reelt alternativ til aktier på nuværende tidspunkt trods de rentestigninger, der har været,” lyder det fra chefstrategen.

Klaus Dalsgaard

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i samspillet mellem makroøkonomi og kapitalmarkederne med særligt fokus på renter og valutakurser.

Relaterede Artikler

Økonomi | 2 min

Her er udsigten efter et usædvanligt halvår som investor

For bare tre måneder siden var verden lukket ned, og økonomien gået i stå. I dag ser billedet heldigvis noget anderledes ud. Chefstrateg Frederik Engholm gør status og kigger frem efter et halvår, som vi sent glemmer.
Økonomi | 6 min

Chefstrateg: Sort energi er en risikabel investering

Energisektoren faldt mod bunden, da corona-krisen satte verdens olie-forbrug på hold.
Aktier | 4 min

Det har kunnet betale sig at holde fast i sin investeringsstrategi

Langt størstedelen af Nykredits kunder har valgt at holde fast i deres investeringsstrategi gennem corona-uroen, og den tilgang har vist sig at være rigtig fornuftig.