Danskernes rekordformuer står til udhuling på kontoen

Rekordstore beløb på danskernes bankkonti, men nulrenter og inflation risikerer at udhule formuen på sigt.

Danskernes bankkonti bugner og slår rekord, viser helt nye tal fra Nationalbanken. Det samlede privatindlån lå på 870 mia. kr. i april, hvilket svarer til 150.461 kr. for hver eneste dansker.

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom i Nykredit, understreger, at danskernes mange penge i banken grundlæggende er et sundhedstegn, der viser, at den økonomiske polstring er stor. Men samtidig bør man være opmærksom på, at det nuværende renteniveau ligger omkring de 0 pct., og sammenlagt med inflationen vil en formue blot miste købekraft ved at stå på en konto over tid.

”Mange danskere kunne derfor gøre sig selv en tjeneste ved at overveje, hvorfor de sparer penge op i banken, og hvornår de regner med at skulle bruge deres penge,” siger Mira Lie Nielsen.

”Penge i banken egner sig til uforudsete udgifter eller til udgifter, som man ved kommer inden længe. De færreste danskere har behov for 150.461 kr. til uforudsete udgifter,” tilføjer hun.

Beløbet er et gennemsnit, og mange danskere har et langt mindre beløb på kontoen, understreger hun, men en del har betydeligt mere end der økonomisk set er fordelagtigt.

”Fordelen ved penge i banken er, at de kan hæves med snart sagt øjeblikkelig varsel. Men prisen for denne fordel er et lavt eller intet afkast og en udhuling af købekraft over tid,” siger Mira Lie Nielsen.

Overvej bedre placering

En tommelfingerregel siger, at man maksimalt har brug for et beløb svarende til halvanden eller to månedslønninger efter skat på sin bankkonto.

”Har man mere end det, og har man ingen planlagte udgifter i nær fremtid, bør man overveje en bedre placering af pengene. Måske har man dyr gæld, man kunne afdrage, eller måske burde man overveje at investere nogle af pengene i aktier og obligationer,” siger Nykredits bolig- og formueøkonom.

Rekorden kommer efter, at danskernes bankindestående ellers har stået mere eller mindre i stampe siden sommeren 2017, påpeger Mira Lie Nielsen, der fortæller, at danskernes rekordstore beløb på kontoen har flere årsager.

”April var måneden, hvor næsten 17 milliarder i tilbagebetalt skat blev sendt tilbage til danskerne, og hvor en stor del af årets udbyttebetalinger samt feriepenge også er røget ind på ind på danskernes konti. Koblet med en fortsat lav forbrugstilbøjelighed har det sendt danskernes konti i rekord,” siger Mira Lie Nielsen og påpeger, at den høje beskæftigelsen blandt danskerne også spiller ind på danskernes beholdning af frie midler.

”Dertil kommer, at det uhyre lave renteniveau har givet mange danskere en kontant besparelse i deres husholdningsbudget,” siger Mira Lie Nielsen.

Mira Lie Nielsen

Boligøkonom og chefanalytiker

Rådgiver og inspirerer boligejerne - om boligfinansiering, boligpriser, prognoser og rådgivningsbudskaber om husholdningernes formue- og gældsforhold.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Aktiechef: Markedet rummer gode, langtidsholdbare køb

Hvad bliver afgørende for den videre udvikling på et corona-ramt marked, og hvor gemmer de attraktive investeringslommer sig? Det har vi bedt aktiechef i Nykredit, Morten Gregersen, give sit bud på.
Obligationer | 3 min

Obligationer er stadig en fornuftig byggeklods i porteføljen

Chefstrateg Frederik Engholm svarede bl.a. på spørgsmål om corona-krisens effekter på obligationer og bæredygtige investeringer, da Nykredit inviterede til webinar onsdag den 1. april.
Aktier | 5 min

Har du tilpasset din portefølje ovenpå aktiefaldene?

Du skal sandsynligvis ud og købe aktier, hvis du vil fastholde din risikoprofil ovenpå de markedsfald, der er fulgt i kølvandet på corona-pandemien. Ellers risikerer du at gå glip af en aktiegevinst, når markedet stiger igen.