Flytte hjemmefra? 10 råd til den første økonomi

Når man som ungt menneske står foran at skulle flytte hjemmefra, er der mange ting at overveje. Chefspecialist i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen giver her 10 råd med på vejen.

Som forælder er der mange gode råd, man gerne vil give videre, inden børnene skal stå på egne ben.

Camilla Schjølin Poulsen kender præcis den situation. Hun står i den lige nu, med en datter der netop er ved at flytte hjemmefra.

Her giver hun sine bedste råd og tips videre.

 

Mulig smutvej til bolig

Det kan være svært at finde en god og billig bolig. Særligt hvis du gerne vil bo i de store uddannelsesbyer. Men der er smutveje – især hvis du er ude i god tid, understreger Camilla Schjølin Poulsen.

”I forhold til lejeboliger, er det interessant at undersøge, om du som forælder har adgang til lejeboliger. Mange pensionsselskaber tilbyder fx ungdomsboliger til deres kunders børn, og ventetiden er ikke uoverkommelig.

I nogle storbyer, fx København, er andelsboligmarkedet også et godt alternativ til en ejerbolig. Og hvis man er ude nogle år før og bliver skrevet op i en forening, så er det bestemt muligt at få tilbudt en andelsbolig,” siger hun.

Er du ikke ude i god tid, kan det være muligt at finde en bolig ’on the spot’ ved at udnytte netværk, sociale medier eller gammeldags benarbejde.

”Fx havde vi selv held med at finde en andelsbolig i København via Boliga Selvsalg,” lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen.

I forhold til lejeboliger, er det interessant at undersøge, om du som forælder har adgang til lejeboliger

Camilla Schjoelin

Bo alene eller sammen med andre?

Der er forskellige fordele og ulemper ved henholdsvis leje-, ejer- og andelsbolig. Og med i boligovervejelserne bør også være, om dit barn ønsker at bo alene eller sammen med andre, understreger Camilla Schjølin Poulsen.

”Forældrekøb kan være en god måde at hjælpe sit barn på vej ind i en ejerbolig,” siger Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer: ”Hvis valget i stedet ender med andelsbolig, er det typisk mere optimalt, at den unge køber i eget navn, evt. hjulpet på vej af et familielån.”

Husk at søge rådgivning uanset hvilken boligform du ønsker.

”Undervejs i min datters boligjagt stødte vi fx på lejekontrakter med indbyggede finurlige fælder, samt andelsboligforeninger med usunde lån eller forestående markante huslejestigninger,” siger seniorspecialisten.

 

Spar op – og hold dig væk fra hurtige lån

Det er dyrt at være fattig. Undersøgelser fra Tænk viser, at hver 4. ung mellem 18 til 30 år har forbrugslån.

”Og mange af dem nævner, at de har svært ved at tilbagebetale gælden. Det er en rigtig skidt start på tilværelsen,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Derfor er det godt at have noget på kistebunden, inden du flytter hjemmefra – både til indskud, møbler og uforudsete udgifter. De fleste boligformer kræver et pænt indskud. Fx kræver mange lejeboliger 6 måneders husleje up front, og på ejer- og andelsboliger skal man selv komme med min. 5 pct. i udbetaling, påpeger hun.

”Opsparingen kan med fordel ske på en børneopsparing, hvor afkastet er skattefrit i hele bindingsperioden, og seneste udløbsår er 21 år. Alternativt kan en boligopsparing eller den nye aktiesparekonto, som tilbydes fra 1. januar 2019, være gode opsparingsmiljøer.”

 

Læg et budget

”For min datter, var det en god og tankevækkende øvelse at lave et budget over forventede indtægter og udgifter. Medregn også de ting som kun betales få gange om året,” lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen.

Overfør gerne månedligt et beløb til en konto, hvorfra alle faste udgifter betales. Derudover bør der være en fast overførsel til en opsparingskonto, som kan dække udgifter til kommende planer samt uforudsete udgifter.

”Eneste udfordring er herefter at beslutte med dig selv, at du holder fingrene fra opsparingen før tid,” siger hun.

 

Forsikringsforhold – hvad er nødvendigt?

Mange indboforsikringer dækker børn, til de er fyldt 21 år – også selvom de er flyttet hjemmefra.

Undersøg derfor gerne hvordan betingelserne er i jeres forsikringsselskab.

Der er også andre forsikringer, som bør overvejes. Fx ulykkesforsikring, Sygesikringen Danmark og tab af erhvervsevne, påpeges det.

 

Hold udgifterne nede

”Skal der spares penge – og kalorier – så er det en fordel at holde fastfood på et minimim. Lav store portioner og frys ned, så det er nemt og hurtigt at lave mad, lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen.

Dernæst er det sundt at kigge udgifterne kritisk igennem, lyder rådet.

”Fitness-abonnementet, der sjældent bruges, kan måske udskiftes med en gratis løbe- eller cykeltur. Men der kan også være andre abonnementer eller app’s, som kan skæres væk. Til gengæld er der studierabat mange steder som bør udnyttes, fx på transport, cafeer mm.”

 

SU – hvornår?

”Er man studerende, når man flytter hjemmefra, kan man få udeboende SU, hvilket betyder, at den månedlige grundsats stiger fra pt. 946 kr. til 6.090 kr. før skat. Men er man under 20 år, gælder der særlige regler, og hovedreglen er, at man må nøjes med hjemmeboende SU-sats, indtil det 20. år – selvom man ikke bor hjemme,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

 

Udleje et værelse?

Flere supplerer økonomien med at leje et værelse ud. Enten på langtidsleje eller kort tid via AirBNB.

”Reglerne er forholdsvist komplekse, og der er nye skatteregler på vej på området. Lejeindtægten kan potentielt udløse skat samt påvirke din SU, så søg gerne rådgivning,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

 

Mulighed for støtte via gavebeløb

”Hvis økonomien har brug for en hjælpende hånd igennem en periode, har man som forældre gode muligheder for at hjælpe lidt til. Reglerne er, at hver forælder skattefrit må hjælpe hvert barn med pt. 64.300 kr. årligt (børnebørn må få samme beløb). Svigerbørn må i stedet få 22.500 kr."

 

Læg tidligt de første sten til en fremtidig frihed

Pensionsopsparing er meget abstrakt for de fleste unge mennesker. Men det er ikke for ingenting, at Albert Einstein udtalte, at rentes rente effekten er universets stærkeste kraft. Selv små beløb kan vokse sig meget store over tid. Og med udsigterne til, at folkepensionsalderen måske hedder 76 år for de helt unge, så er kan det være godt at starte tidligt, for at bevare frihed senere i livet. I dag oplever vi derfor også hyppigere, at forældre giver penge videre til deres børn via en pensionsopsparing.

Camilla Schjølin Poulsen

Privatøkonom i Nykredit

Nykredits ekspert på opsparings- og formueområdet.