Gik du også glip af 5 pct. i den varme sommer?

Mens solen brunede danskerne i juli, var der også varmt på aktiemarkederne, som trodsede frygt omkring Trump og handelskrig. Det har derfor kostet dyrt at stå uden for markedet.

Mens solen skinnede i juli måned, var der også varmt på aktiemarkederne. Både danske og globale aktier trodsede bekymringer om handelskrig og Donald Trump og strøg i vejret. Danske aktier steg med 5,2 pct. i juli, mens det globale aktieindeks MSCI World steg 2,8 pct.

Samtidig har danskerne haft store mængder af kontanter i banken. I slutningen af juni havde hver dansker over 18 år hele 189.771 kr. i gennemsnit på kontoen.

”Aktiemarkederne har oplevet en stærk sommer, og samtidig har bankkontoen givet cirka nul pct. i rente. Dertil kommer, at generelle prisstigninger løbende udhuler værdien af danskernes indlån. Sommerens aktieudvikling viser således, at det kan være en dyr fornøjelse at placere sine midler i banken,” siger Bo Jensen Schmidt, chefanalytiker i Nykredit.

”Med en rente, der ligger omkring de nul pct. for kontanter i banken, skal der kun en mindre stigning i aktiemarkedet til for at få et markant merafkast i forhold til renten på bankkontoen,” siger Bo Jensen Schmidt.

Han understreger, at det naturligvis langt fra er alle måneder, der giver så flotte afkast, som det vi har set i juli i år. Med mellemrum gennemgår markederne en korrektion med store kursfald. Men set over en længere periode er det en dårlig forretning at stå uden for aktiemarkederne og lade midlerne stå kontant, understreger Bo Jensen Schmidt.

Han peger på, at danske og globale aktier har givet et årligt afkast på henholdsvis 11 pct. og 5,6 pct. inkl. udbytter over de seneste 20 år.

 

Lavere afkast end tidligere

Chefanalytikeren regner dog med, at vi i de kommende år vil se mindre årlige afkast på aktiemarkederne, end hvad vi har set de senere år, hvor aktiemarkederne har haft fart på efter finanskrisen. Det synspunkt bakkes op af Brancheforeningen Forsikring og Pension, der løbende udregner de såkaldte samfundsforudsætninger, hvor de sætter tal på forventningen til afkast på de finansielle markeder. Her lyder forventningen på 5 pct. afkast på aktier bredt set i årene 2018 – 2021, mens forventningen lyder på 7 pct. årligt fra og med 2022.

Afkastet på obligationer ventes at blive henholdsvis 2 pct. og 4 pct. årlig for de samme tidsperioder.

”Med en rente, der ligger omkring de nul pct. for kontanter i banken, skal der kun en mindre stigning i aktiemarkedet til for at få et markant merafkast i forhold til renten på bankkontoen."

Bo Jensen Schmidt, chefanalytiker i Nykredit

Bo Jensen Schmidt anbefaler, at man som privat investor har en blandet investeringsportefølje af både aktier og obligationer, hvor den nøjagtige sammensætning afhænger af den enkeltes risikoprofil. Samtidig råder han også til altid at have en buffer af kontanter til uforudsete udgifter.

”Men rigtig mange danskere overvurderer klart behovet for kontanter og har alt for store beløb stående uden investeringsmarkederne,” siger Bo Jensen Schmidt.

 

Svært at ’time’ markedet

Da aktiemarkedet ofte er udsat for store udsving, anbefaler Bo Jensen Schmidt, at man altid ser på sine aktieinvesteringer med langsigtede briller, da det stort set er umuligt at ’time’ sine investeringer og købe på bunden og sælge på toppen.

”En af de mest udbredte fejl blandt investorer er, at man søger at købe og sælge på det helt ’rigtige’ tidspunkt. Den strategi vil i langt de fleste tilfælde føre til tab på den lange bane, da man meget ofte vil ende i en situation, hvor man vil sælge, når en nedtur er begyndt, og købe op igen, når en optur allerede er godt i gang igen, ” siger Bo Jensen Schmidt.

”Det kan koste dyrt på det samlede afkast. Og taler man om fx en tiårig periode, kan man gå glip af meget store summer ved at forsøge at ’time’ markedet,” siger Bo Jensen Schmidt.

”Det handler således om at være i markedet i stedet for at forsøge at ramme de rigtige købs-og salgstidspunkter,” tilføjer han og peger på investering i en bred aktiefond eller investeringsforening som en god måde til at få en bred eksponering mod aktiemarkedet og undgå at blive hårdt ramt, hvis et selskab skuffer og aktien falder massivt.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.
Aktier | 16 min

Her er tre store temaer, der kan præge sommeren på markederne

Hvilke begivenheder og nyheder kan særligt komme til at rykke ved aktiemarkedet i løbet af sommeren? Det giver chefstrateg Frederik Engholm sine bud på i denne podcast.