Salg af forældrekøbt lejlighed? Nye regler kan gøre det dyrt at vente

Overdragelse af forældrekøb til barnet står foran ny lovgivning, der kan få store skattemæssige konsekvenser. Overdragelse fra forældre til barn i år er en seriøs overvejelse værd.

Har du købt en lejlighed, du lejer ud til børnene, eller er du måske selv barn af forældre, der har lavet et ”forældrekøb”? Og er aftalen, at lejligheden skal videresælges fra forældre til barn?

Så er det en god idé at tage det op til overvejelse nu.
For inden længe kan det blive markant dyrere for barnet at overtage lejligheden. Det sker, når den såkaldte 15 procentregel ved overdragelse ændres til en 20 procentregel. Samt når de nye ejendomsvurderinger kommer på banen i løbet af 2019 og hæver grænsen for videresalg uden gavebeskatning.

Hvis man står i en situation, hvor overdragelse af den forældrekøbte ejendom er et tema inden for overskuelig fremtid, vil det være en seriøs overvejelse værd, om man skal overdrage lejligheden nu, frem for at vente til næste år.

Frank Larsen

15 procentreglen går ud på, at når en lejlighed bliver solgt videre fra forældre til barn, så er det muligt at sælge lejligheden videre til barnet, uden at barnet bliver gavebeskattet - så længe overdragelsessummen holder sig inden for +/- 15 procent af den seneste offentlige ejendomsvurdering. På den måde undgår man gavebeskatning på 15 procent af den økonomiske gevinst, som barnet kan opnå ved købet.

Det har derfor i mange år været udbredt, at barnet har købt lejligheden for et beløb svarende til ca. 85 procent af vurderingen.

”De seneste år er prisen på lejligheder steget meget markant – især i universitetsbyerne. Samtidig har de offentlige vurderinger været sat ’på pause’ siden 2011. Ved anvendelse af 15 procent reglen, kan der derfor i mange tilfælde overdrages pæne ejendomsværdier til barnet, uden at barnet bliver gavebeskattet,” siger Frank Larsen. skattechef i Nykredit.

Vurderinger tættere på reel værdi

Snart bliver 15 procentreglen ændret til en 20 procent regel, og det bliver dermed muligt at overdrage lejligheden til hele 20 pct. under værdien af den offentlige vurdering uden gavebeskatning.

Men det der umiddelbart kan se ud som en lukrativ forbedring af skattevilkårene kan nemt snyde. For i 2019 kommer der også nye ejendomsvurderinger, som forventes at ligge tæt på den reelle markedsværdi. Og det kan i sidste ende mere end udligne den forbedrede procentregel.

”Der kommer nye offentlige vurderinger i 2019, og der er ingen tvivl om at der, hvor der er de største efterslæb, det er i de store byer, hvor priserne er steget allermest. Det er ikke utænkeligt, at nogle vurderinger kan stige med over 50 pct.” siger Frank Larsen.

”Og i den ligning betyder en nedsættelse på 5 procentpoint ikke meget i det samlede regnskab,” tilføjer Frank Larsen. En lejlighed med en offentlig vurdering på 1,2 mio. kr., kan i dag overdrages til 1.020.000 kr. uden gavebeskatning. Hvis vurderingen i 2019 stiger 50 procent til 1,8 mio. kr., skal barnet betale min. 1.440.000 kr. efter den kommende 20 procent regel.

 

Endnu ingen dato for nye vurderinger

Der er endnu ingen specifik dato for, hvornår både den nye 20 procentregel og de nye ejendomsvurderinger kommer på banen. Det seneste der er meldt ud fra skatteministeriet er, at de nye vurderinger bliver sendt ud fra andet kvartal 2019 og løbende resten af året. Det er Frank Larsens vurdering, at de to tiltag vil komme til at følges ad.

 ”Hvis man ønsker at overdrage lejligheden inden de nye offentlige vurderinger træder i kraft, så skal man nok ikke vente til nytåret er skudt ind, da det er uvist om lige præcis ens egen bolig får ny vurdering i april eller juli 2019 – eller i en anden måned,” siger Frank Larsen og tilføjer:

”Desuden skal man huske på, at det tager tid at lave en overdragelse.”

 

Gælder også fra barn til forælder 

Han understreger, at samme regler også gælder, hvis det handler om et salg den anden vej – hvis det er barnet, der har købt bolig og lejet ud til en forælder og nu ønsker at sælge.

Frank Larsen anbefaler i øvrigt, at man søger rådgivning hos sin revisor/advokat for en mere nøjagtig vurdering af, om overdragelse af forældrekøbet vil være mest fordelagtigt før eller efter de nye offentlige vurderinger.

Frank Larsen

Skattechef i Nykredit

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Aktiechef: Markedet rummer gode, langtidsholdbare køb

Hvad bliver afgørende for den videre udvikling på et corona-ramt marked, og hvor gemmer de attraktive investeringslommer sig? Det har vi bedt aktiechef i Nykredit, Morten Gregersen, give sit bud på.
Obligationer | 3 min

Obligationer er stadig en fornuftig byggeklods i porteføljen

Chefstrateg Frederik Engholm svarede bl.a. på spørgsmål om corona-krisens effekter på obligationer og bæredygtige investeringer, da Nykredit inviterede til webinar onsdag den 1. april.
Aktier | 5 min

Har du tilpasset din portefølje ovenpå aktiefaldene?

Du skal sandsynligvis ud og købe aktier, hvis du vil fastholde din risikoprofil ovenpå de markedsfald, der er fulgt i kølvandet på corona-pandemien. Ellers risikerer du at gå glip af en aktiegevinst, når markedet stiger igen.