Chefstrateg: Emerging markets-aktier mere attraktive end længe

Investorer i emerging markets er gennem året ramt af mange bekymringer, og aktierne er handlet godt ned. Det efterlader regionen mere attraktiv end længe, lyder det fra Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm.

I år har stærke bekymringer fra investorers side angående udviklingsøkonomierne - emerging markets – tårnet sig op. Nervøsiteten har ikke lagt sig, men chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm, vurderer, at frygten er overgjort.

”Aktierne er nu handlet ned i en sådan grad, at de har nået et mere attraktivt prisniveau, og blot små tegn på en stabilisering i kinesisk økonomi kan lægge en dæmper på pessimismen og medvirke til at vende stemningen omkring emerging markets-aktier til det positive,” siger han.

Overordnet er der to elementer, der har trukket bekymringen. Det ene er Kina, der står i handelskonflikt med USA samt viser svagere nøgletal. Det andet er finansielle kriser i Tyrkiet, Argentina og Venezuela.

”Hvis vi ser på krisen i Tyrkiet, så er den faktisk ganske alvorlig. Landet har en række ubalancer – fx betalingsbalanceunderskud og stor udenlandsgæld – og en præsident, der tilsyneladende blander sig, så det er svært for centralbanken at bremse den negative udvikling. Det har undermineret investorernes tillid og gør det svært for landet at finansiere det meget store betalingsbalanceunderskud,” siger Frederik Engholm, der fortsat ser med negative briller på Tyrkiet.

Men når det gælder emerging markets samlet set, er Tyrkiet, Argentina og Venezuela meget små spillere. Tyrkiet udgør ca. 1 pct. af indekset MSCI emerging markets, mens Argentina og Venezuela slet ikke har en reel betydning markedsmæssigt. De udgør således så lille en del af emerging markets-universet, at de ikke får større indvirkning på Nykredits syn på regionen, fortæller Frederik Engholm.

Kina kan sende emerging markets-aktier i vejret

I Kina er der centrale nøgletal, der peger i retning af, at væksten er bremset op, hvilket bl.a. kommer i kølvandet på en opstramning i kreditgivningen i landet. De økonomiske nøgletal har endnu ikke indregnet den igangværende handelskonflikt mellem Kina og USA, som i denne uge er blevet optrappet med ekstra told på kinesiske varer til en værdi af 200 mia. dollar.

De forhøjede toldsatser ventes at spille negativt ind på kinesisk økonomi, lyder det fra Frederik Engholm, men han vurderer samtidig, at en række modtiltag vil afbøde den negative effekt.

”Den kinesiske regering har igangsat infrastrukturinvesteringer, skattelettelser og rentesænkninger – og rentesænkningerne har været med til at svække den kinesiske valuta,” siger Frederik Engholm og fortsætter:

”Vi forventer, at disse tiltag vil bidrage til, at væksten i Kina ikke kommer til at bremse voldsomt op. Og hvis markedet får beviser for det billede i løbet af de næste 3 til 5 måneder, så tror vi, at det kan bidrage til at sende emerging markets-aktier i vejret.”

Aktierne er nu handlet ned i en sådan grad, at de har nået et mere attraktivt prisniveau, og blot små tegn på en stabilisering i kinesisk økonomi kan lægge en dæmper på pessimismen og medvirke til at vende stemningen omkring emerging markets-aktier til det positive.

Chefstrateg Frederik Engholm

Chefstrategen påpeger dog, at der generelt set er tale om en tillidskrise, når det gælder hele emerging markets-regionen. Og en tillidskrise kan være selvforstærkende.

”Lige nu bliver der skudt lidt til højre og venstre på alle mulige lande inden for emerging markets-regionen,” siger Frederik Engholm, men han vurderer, at investorerne igen vil begynde at skele mere til forholdene i de enkelte lande.

”Der er både svage og stærke spillere i regionen. Men det er ikke unormalt, at emerging markets oplever et relativt skarpt ’sell off’ på baggrund af svaghed i enkelte dele af gruppen, og at markedet efterfølgende vender rundt igen og stiger,” siger chefstrategen.

”Det er det, vi venter at se - men det kan tage lidt tid før stemningen vender,” tilføjer han.

Investorer er flygtet til Indien

Siden marts 2017 har Nykredit haft et særligt positivt syn på Indiske aktier inden for emerging markets-regionen. På den korte bane ser Frederik Engholm nu en række risici i Indien, men på den lange bane, er Indien sandsynligvis en af de bedste emerging markets-historier, lyder det fra chefstrategen.

”Vi er ikke bekymrede for Indien på lang sigt – tværtimod - men landet har klaret sig markant bedre end resten af emerging markets-regionen på det seneste, og det har gjort, at prisfastsættelsen af indiske aktier nu ligger klart i den høje ende relativt til emerging markets bredt set,” siger Frederik Engholm.

Han peger på, at udviklingen i indiske aktier ikke er drevet af indtjening, men til en hvis grad flugt fra andre emerging markets-lande. Den høje prisfastsættelse gør indiske aktier mindre attraktive, og desuden står Indien over for parlamentsvalg i starten af 2019, hvilket kan give lidt uro omkring det indiske aktiemarked. Frederik Engholm ser således ikke indiske aktier som en oplagt investering på kort sigt.

”Amerikanske aktier er dyre”

Mens synet på emerging markets-aktier er løftet, vurderer Frederik Engholm, at de amerikanske aktier er kommet i en mere udsat position – grundet den seneste gode udvikling.

”Vi synes, at amerikanske aktier ser relativt dyre ud. Samtidig vurderer vi, at amerikansk vækst ikke kan løftes meget mere herfra, men snarere står til at miste lidt luft på kort sigt,” siger Frederik Engholm.

Han forklarer, at USA har været en meget stor konsensusovervægt i markedet i lang tid, og det mindsker sandsynligheden for, at investorer vil kunne trække markedet yderligere op. Derimod vurderer han, at pilen peger opad for Europa - set med makroøkonomiske briller, og her er værdiansættelsen på aktier mere attraktiv end de amerikanske.

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.
Aktier | 16 min

Her er tre store temaer, der kan præge sommeren på markederne

Hvilke begivenheder og nyheder kan særligt komme til at rykke ved aktiemarkedet i løbet af sommeren? Det giver chefstrateg Frederik Engholm sine bud på i denne podcast.