Danske aktier i ekstreme udsving – hvad sker der?

Ekstreme stigninger og fald kendetegner aktiemarkedet i år. En omvendt fartblindhed præger investorerne, vurderer chefporteføljeforvalter Hans Kjær, og det bør man have i tankerne som investor.

Kurstigninger på 85 og 65 pct. og fald på 45 og 17 pct. Det danske aktiemarked er gået ud i ekstremerne i år, og det har ført til en stor polarisering af aktierne i det danske C25-indeks.

”En række selskaber bliver skubbet højere og højere op af investorerne og handler til priser per indtjent krone (P/E-værdi), som ligger langt højere, end hvad vi er vant til,” siger Hans Kjær, chefporteføljeforvalter for danske aktier i Nykredit Asset Management.

”Mekanismen er lidt som, hvis man er god i skolen – så får man ofte endnu bedre karakterer uden yderligere markant indsats. Samtidig er der danske selskaber, som investorerne har meget svært ved at få øje på og tillid til. Her er der kontant afregning, hvis selskaberne ikke leverer og indfrier forventningerne fx ved regnskabsaflæggelse,” tilføjer han.

Det er gået fra at være en noget kedelig sektor til nu at være lidt ’Next Generation-teknologi’, og det tiltrækker opmærksomhed fra investorerne.

Hans Kjær, chefporteføljeforvalter i Nykredit Asset Management.

MedTech er blevet ’next generation’

I det danske C25-indeks er det især MedTech-selskaber – dvs. selskaber der udvikler eller producerer medicinalteknologi – der har fået markant medvind fra investorernes side.

”MedTech er en relativt stor sektor i Danmark, og den er i høj grad billedet på polariseringstendensen. De fire store danske MedTech-selskaber -  Coloplast, William Demant, GN Store Nord og Ambu er alle steget rigtig meget i år,” siger Hans Kjær.

Han vurderer, at det, der har trukket investorernes store interesse for MedTech er, at teknologien har udviklet sig markant over tid.

”Det er gået fra at være en noget kedelig sektor til nu at være lidt ’Next Generation-teknologi’, og det tiltrækker opmærksomhed fra investorerne,” siger Hans Kjær.

”Men de er steget mere, end det nødvendigvis kan retfærdiggøres ud fra selskabernes performance,” tilføjer han.

Selskaberne er steget med henholdsvis 37 pct., 48 pct., 65 pct. og 85 (63% nu) pct., for Coloplast, William Demant, GN Store Nord og Ambu, og de handles til P/E-værdier på henholdsvis 36, 31, 33 og hele 127 for Ambu, hvilket altså vil sige, at man betaler hele 127 kroner for 1 krones indtjening i Ambu.

”William Demant og Ambu har for nylig fået nogle hug, men som investor betaler man stadig rigtig meget for en krones indtjening i selskaberne,” påpeger Hans Kjær

Derimod har den gamle medicinaldarling Novo Nordisk slet ikke den samme tiltrækningskraft på investorerne mere. Aktien er faldet med 6 pct. i år og handler til en PE på 19,5 – et godt stykke under, hvor den lå P/E-mæssigt tidligere.

”Novo Nordisk er den gamle vækstaktie, der nu er havnet lidt midt imellem, hvor den i langt højere grad end tidligere blot rykker i kølvandet på regnskabet,” siger Hans Kjær.

”Den er nu blevet den mere stabile aktie, som virkelig skal gøre sig fortjent til få investorernes interesse,” siger Hans Kjær, der dog understreger, at Novo Nordisk er en del af hans egen portefølje af danske aktier i Nykredit Invest.

Som investor kan det være en god idé lige at tage bestik af den tendens, der er på markedet i øjeblikket, og grundigt på de aktier, man ønsker at købe.

Hans Kjær, chefporteføljeforvalter i Nykredit Asset Management

Omvendt fartblind

I den anden ende af skalaen i det danske ledende aktieindeks, finder vi Pandora og Mærsk, der er faldet med henholdsvis 45 og 17 pct.

”Det er selskaber, der er kommet i den situation, at de skal bevise ekstra meget for at få noget ’credit’ af investorerne. Når det gælder de selskaber, som investorerne allerede har sat lidt i negativt lys, så er der kontant afregning, når selskaberne ikke indfrier investorernes forventninger, nedjusterer eller på anden vis skuffer,” siger Hans Kjær.

”Og pludselig står man i den lidt underlige situation, at Ørsted nu ligger på niveau med Mærsk, når vi taler markedsværdi. Man kan sige, at der er opstået en omvendt fartblindhed i markedet, hvor man godt kan argumentere for, at nogle selskaber måske nok får en lige hård nok medfart i af investorerne” tilføjer han.

Hans Kjær forholder sig dog ikke til, hvorvidt aktierne er steget til et uholdbart niveau.

”Men som investor kan det være en god idé lige at tage bestik af den tendens, der er på markedet i øjeblikket, og grundigt på de aktier, man ønsker at købe,” lyder det.

Kurstigninger på 65 pct. og fald på 45 pct. Det danske aktiemarked er gået ud i ekstremerne i år, og det har ført til en stor polarisering af aktierne i det danske C25-indeks.

Hans Kjær, chefporteføljeforvalter i Nykredit Asset Management.

Dansk IT følger USA-tendens

Polariseringen i aktiemarkedet er ikke kun et dansk fænomen. Det sker i høj grad også på det amerikanske aktiemarked, hvor især tech-aktierne er stukket af fra resten af markedet og handler til meget høje priser per indtjent krone.

På linje med de amerikanske tech-selskaber har dansk tech også investorernes store opbakning.

”Simcorp er et sådan eksempel i Danmark, hvor en aktie får ekstra rygstød. Aktien er braget i vejret -  uden at det er gået fantastisk. Det er gået på niveau med selskabets guidance, men har ikke leveret mere end fremlagte forventninger ved årets start,” siger Hans Kjær.

Desuden er transportselskabet DSV et selskab, som investorerne lader til at have nærmest ubetinget tiltro til. I forhold til MedTech-selskaberne er DSV’s stigning år-til-dato på 23 pct. beskeden, men stigningen kommer efter flere år med kursmæssig spurt.

Ser man uden for C25 indekset, på det brede danske aktiemarked, bliver tendensen bekræftet. Her er industriselskabet et eksempel på en aktie, som er kommet i investorerne meget negative lys. Kursen er næsten halveret siden årets start, påpeger Hans Kjær.

Kurstigninger på 65 pct. og fald på 45 pct. Det danske aktiemarked er gået ud i ekstremerne i år, og det har ført til en stor polarisering af aktierne i det danske C25-indeks.

”En række selskaber bliver skubbet højere og højere op af investorerne og handler til priser per indtjent krone (P/E-værdi), som ligger langt højere, end hvad vi er vant til,” siger Hans Kjær.

”Mekanismen er lidt som, hvis man er god i skolen – så får man ofte endnu bedre karakterer uden yderligere markant indsats. Samtidig er der danske selskaber, som investorerne har meget svært ved at få øje på og tillid til. Her er der kontant afregning, hvis selskaberne ikke leverer og indfrier forventningerne fx ved regnskabsaflæggelse,” tilføjer han.

Hans Kjær

Chefporteføljeforvalter i Nykredit Asset Management

Hans Kjær har siden 2010 været aktieforvalter i Nykredit Asset Management med speciel fokus på danske aktier.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.
Aktier | 16 min

Her er tre store temaer, der kan præge sommeren på markederne

Hvilke begivenheder og nyheder kan særligt komme til at rykke ved aktiemarkedet i løbet af sommeren? Det giver chefstrateg Frederik Engholm sine bud på i denne podcast.