Ny prognose understreger vigtigheden pensionsopsparing

Ny epinionsmåling viser, at danskerne ikke føler sig økonomisk rustet til pensionstilværelsen. Samtidig viser nye samfundsberegninger, at afkast på pensionsopsparing bliver lavere fremover.

De fleste danskere drømmer om en pensionstilværelse, hvor økonomien giver råderum til at leve et liv med mange gode oplevelser, der ikke altid er gratis. Men hvis det mål skal nås, er det tid til at sparke ekstra til pensionsindbetalingerne.

Fremover vil det gennemsnitlige afkast på pensionsopsparingen nemlig blive markant lavere, end det har været de seneste mange år. Sådan lyder en helt ny prognose for pensionsafkast via de såkaldte samfundsforudsætninger fastsat af organisationerne Finansdanmark og Forsikring og Pension.

”De opdaterede samfundsforudsætninger viser, at renterne på stats – og realkreditobligationer fortsat vil ligge lavt de næste mange år. Og derudover går vi ind i en periode med lavere årlige gennemsnitlige afkast på aktier, end hvad det historiske gennemsnit har været,” siger Bo Jensen Schmidt, chefanalytiker i Nykredit.

”Det sætter en tyk streg under behovet for opsparing for at sikre en god pensionstilværelse set med økonomiske briller,” tilføjer han.

Kun 33 pct. føler sig sikre på egen pensionsopsparing

En ny befolkningsundersøgelse fra Epinion viser dog, at det ikke står for godt til med danskernes udsigt til at opretholde en god levestandard som pensionist.

På spørgsmålet: ”Føler du, at du sparer nok op/har sparet nok op til at opretholde en for dig acceptabel levestandard som pensionist?”, svarer 38 pct. ud af et repræsentativt udsnit af danskerne ”nej”.
Kun 33 pct. svarer ”ja” til spørgsmålet, mens resten – 29 pct. - svarer ”ved ikke”.

”Det sætter en tyk streg under behovet for opsparing for at sikre en god pensionstilværelse set med økonomiske briller"

Bo Jensen Schmidt

”Det er foruroligende tal. At kun 33 pct. af danskerne føler sig sikre på, at de sparer nok op. Dermed er det kun en begrænset del af danskerne, som tror på, at de får gode muligheder for at udleve deres drømme som pensionist,” siger Bo Jensen Schmidt.

Drømmer om tidlig pensionsalder

På spørgsmålet om hvilken alder danskerne forventer at have ved pensionstidspunktet, så lander den gennemsnitlige forventede alder på lige knap 66 år. 47 pct. regner med at være mellem 66 og 70 år, mens 11 pct. forventer at arbejde, indtil de er minimum 71 år. Kun 5 pct. forventer at kunne forlade arbejdsmarkedet i alderen 50-59 år.

Den forventede pensionsalder adskiller sig dog markant fra den ønskede pensionsalder. Kun 15 pct. ønsker at arbejde indtil alderen 66-70 år og kun 3 pct. ønsker at være på arbejdsmarkedet, indtil de 71 år eller mere. Hele 22 pct. ønsker at gå på pension i alderen 50-59 år.

”Hvis man i forvejen har en følelse af, at man ikke sparer nok op, så er det en meget dårlig nyhed med lavere forventede afkast i fremtiden. Det vil kunne mærkes på de endelige pensionsudbetalinger,” siger Bo Jensen Schmidt.

”Statistikken viser, at vi lever længere og længere, så med lavere fremtidige afkast på pensionsopsparingerne skal opsparingen altså tages meget seriøst, hvis man vil sikre sig den pensionstilværelse, man drømmer om – og ikke mindst at kunne gå på pension i den alder, man ønsker. Det handler simpelthen om at spare mere op,” tilføjer han.

Relaterede Artikler

Artikel | 5 min

Mere end ti år til pension – få mest ud af opsparingen

Med mange år til pensionen er det helt centralt at udnytte de forskellige pensionstyper og tænke i både opsparing og gæld.
Artikel | 3 min

Kvinde - få styr på din pension

Kvinder er mere usikre på pensionstilværelsen end mænd. Og med rette, mener seniorspecialist, der peger på, at lovgivning og barsel ofte skævvrider pensionsopsparingen for kvinder.
Artikel | 3 min

Få mere i afkast med den nye aktiesparekonto

Til nytår får danskerne en helt ny investeringsmulighed – ”aktiesparekontoen” – som er søsat af Folketinget. Lavere skat og nem årlig skatteafregning er grundstenene, og det er en oplagt start for begynderinvestoren.