Nytåret er deadline for attraktiv pensionsmulighed

Mange danskere overser pensionstypen ’aldersopsparing’, viser måling. Det er ærgerligt, mener seniorspecialist, der kalder den ”meget attraktiv.” I år er særlig gylden mulighed for indbetaling.

Ved årsskiftet er der deadline for den årlige indbetaling på pensionstypen aldersopsparing.

Har man mere end fem år til folkepensionen, kan man indbetale op til 5.100 kr. Men er der fem år eller mindre til folkepensionen kan man årligt indbetale op til 46.000 kr., og den høje indbetalingsmulighed fortsætter, indtil man starter udbetaling af sine pensionsordninger.

”Indbetaling på aldersopsparingen er en meget attraktiv mulighed for pensionsopsparing, som alle danskere burde udnytte,” siger seniorspecialist i Nykredit Camilla Schjølin Poulsen. Desværre overser rigtig mange muligheden, viser ny måling blandt et repræsentativt udsnit af Danmarks befolkning foretaget af Epinion.

Kun 33 pct. svarer ja til spørgsmålet: ” Har du en aldersopsparing som del af din pensionsindbetaling?”, mens 42 pct. svarer nej. 25 pct. svarer med et ’ved ikke’.

”Det er rigtig ærgerlige tal. For aldersopsparingen er en virkelig god mulighed for alle – uanset indkomstniveau og således uanset om man betaler topskat eller ej,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Hun påpeger, at deadline for indbetaling til aldersopsparingen i 2018 er fredag den 28. december kl 22.

Aldersopsparingen er således en meget fleksibel og attraktiv mulighed for at spare op og investere til sin pensionstilværelse – og et meget attraktivt alternativ til langsigtet opsparing i frie midler, hvor beskatningen er væsentlig højere

Camilla Schjølin Poulsen, seniorspecialist i Nykredit.

Bliver ikke modregnet i folkepensionen

Ligesom på de to andre pensionstyper – ratepension og livsvarig pension (tidligere kendt som livrente) – er beskatningen attraktiv med 15,3 pct. af afkastet.

Men i modsætning til både livsvarig pension og ratepension er der meget stor fleksibilitet i udbetalingen af aldersopsparingen. Man kan vælge udbetaling i form af en engangssum eller løbende udbetaling over en årrække.

Og til forskel fra de to andre pensionstyper vil udbetalingerne fra aldersopsparingen ikke have indflydelse på udbetalingerne fra folkepensionen.

”Aldersopsparingen er således en meget fleksibel og attraktiv mulighed for at spare op og investere til sin pensionstilværelse – og et meget attraktivt alternativ til langsigtet opsparing i frie midler, hvor beskatningen er væsentlig højere,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

”Det, at man har mulighed for at hæve det indestående beløb på en gang er en super god mulighed og giver eksempelvis mulighed for at holde den store fest eller tage på den dyre rejse,” tilføjer hun.

Det er kun et år siden, at den årlige indbetalingsmulighed til aldersopsparingen blev sat ned. 2017 var det sidste år, hvor indbetalingsmuligheden hed 29.600 kr. Fra indgangen til 2018 blev det årlige beløb sat ned til 5.100 kr. for personer med mere end fem år til folkepensionen. Har man fem år eller mindre til folkepensionen, har man som nævnt mulighed for at indbetale 46.000 kr. årligt, indtil man starter udbetaling af ratepension eller livslang pension.

Så attraktiv at indbetalingsbeløbet blev sat ned

”Aldersopsparingen er så attraktiv en mulighed, at et flertal i Folketinget vedtog at nedsætte indbetalingsbeløbet for personer med mange år til pension, mens beløbet for personer med mere end fem år til pension, blev sat meget markant op og således giver en rigtig god opsparingsmulighed for personer, der enten allerede er gået på pension eller har kort tid til pensionen,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

På aldersopsparingen får man ikke skattefradrag for indbetalingen. Til gengæld betales der så heller ikke skat ved udbetalingen, understreger seniorspecialisten.

I år er gylden mulighed

Oprettelse og indskud på aldersopsparingen kan ske indtil 20 år efter pensionsudbetalingsalderen, dog kan man kun indbetale det høje beløb, frem til man begynder at få udbetaling fra ratepension eller livslang pension.

I 2018 er det helt uden komplikationer at indbetale det høje beløb på aldersopsparingen, hvis man har fem år eller mindre til folkepension, hvorimod det bliver lidt mere omstændigt fra næste år, understreger Camilla Schjølin Poulsen.

Fra 2019 og fremefter skal man nemlig – udover at have nået alderen for det høje indskud – også sikre sig, at man ikke i årene før har foretaget en såkaldt ”diskvalificerende handling”, fortæller hun.  

”En ’diskvalificerende’ handling er blandt andet, hvis man har opstartet udbetaling af sin indeksopsparing før 67 år eller af sin ratepension eller livrente, 1. april 2018 eller senere. Alle udbetalinger opstartet før 1. april 2018 diskvalificerer ikke,” lyder det fra Camilla Schjølin Poulsen.

 

Hvis man har startet udbetalingen af sine øvrige pensioner før 1. april 2018, så bevarer man faktisk den høje indbetalingsmulighed - typisk indtil man fylder 80 år

Camilla Schjølin Poulsen, seniorspecialist i Nykredit.

Nogen kan indbetale indtil 80 år

Hun fortæller, at det for en række personer faktisk er muligt at indbetale 46.000 kr. årligt på aldersopsparingen helt indtil til 80 årsalderen.

”Hvis man har startet udbetalingen af sine øvrige pensioner før 1. april 2018, så bevarer man faktisk den høje indbetalingsmulighed - typisk indtil man fylder 80 år,” siger Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer:

”Det er der mange pensionister, der slet ikke er klar over”.

Camilla Schjølin Poulsen

Chefspecialist i Nykredit

Ekspert inden for formuerådgivning, herunder pension, bolig, investering og skat. Drives af at give kunderne overblik over og optimere deres samlede formue, så drømme og mål kan nås.

Relaterede Artikler

Økonomi | 2 min

Her er udsigten efter et usædvanligt halvår som investor

For bare tre måneder siden var verden lukket ned, og økonomien gået i stå. I dag ser billedet heldigvis noget anderledes ud. Chefstrateg Frederik Engholm gør status og kigger frem efter et halvår, som vi sent glemmer.
Aktier | 4 min

Det har kunnet betale sig at holde fast i sin investeringsstrategi

Langt størstedelen af Nykredits kunder har valgt at holde fast i deres investeringsstrategi gennem corona-uroen, og den tilgang har vist sig at være rigtig fornuftig.
Økonomi | 6 min

Chefstrateg: Sort energi er en risikabel investering

Energisektoren faldt mod bunden, da corona-krisen satte verdens olie-forbrug på hold.