Stor interesse for aktiesparekontoen

Danskernes nye investeringsplatform, Aktiesparekontoen, bliver taget godt imod af danskerne. Lav skat og simplicitet tiltrækker, mener chefanalytiker.

Danskerne har indtil videre taget godt imod Danmarks nye investeringsmulighed ’Aktiesparekontoen’.

Alene i Nykredit er der siden 2. januar åbnet mere end 750 nye aktiesparekonti, og fra andre pengeinstitutter meldes der om pæn til stor interesse fra kundernes side.

”Det er pæne tal, når man tænker på, at det ikke engang er en måned siden, den gik i luften. Dertil kommer, at den seneste tids uro på aktiemarkederne formentlig har betydet, at mange lige har valgt at holde foden på bremsen. Vi vurderer, at tallene tegner positivt for det overordnede formål med aktiesparekontoen – nemlig at udbrede aktiekulturen i Danmark,” siger chefanalytiker i Nykredit, Bo Jensen Schmidt.

Han påpeger, at aktiesparekontoen er en oplagt mulighed for at prøve kræfter med investering og aktiemarkedet for personer, der ikke tidligere har handlet værdipapirer.
Kontoen er nemlig meget simplet opbygget. Man sætter et beløb ind – maksimum 50.000 kr. - og dem kan man efter eget ønske investere i aktier eller aktiebaserede investeringsbeviser. Hvis man i perioder finder aktiemarkederne for usikre, kan man blot lade pengene stå kontant, indtil man ønsker at gå ind i markedet igen.

”Vi anbefaler altid at tænke langsigtet, når man investerer og således investerer med en årrække for øje. Og vi anbefaler, at man investerer bredt i flere aktier eller spreder sig meget bredt ud gennem en investeringsforening eller en fond,” siger Bo Jensen Schmidt og tilføjer:

”Men det er en god mulighed, at man altid kan trække sine penge ud af markedet, og at de samtidig forbliver på aktiesparekontoen og i det skatteregnskab, der hører til kontoen.”

Markant lavere skat

Skatteregnskabet er det næste argument for, at aktiesparekontoen er et oplagt alternativ til det almindelige frie investeringsdepot i banken. Den laveste skattesats på det frie depot er 27 pct. af de første 54.000 kr. i afkast. På al afkast herover er satsen 42 pct. Beskatningen af afkast på aktiesparekontoen ligger på 17 pct. Og det gælder ligegyldig, hvor højt afkastet måtte blive.

"I stedet for at have mange kontanter stående på kontoen til nul pct. i renter vil det være oplagt at oprette en aktiesparekonto og investere pengene langsigtet i en bred vifte af aktier eller investeringsforeninger."

Bo Jensen Schmidt

Beskatningen foregår efter princippet om lagerbeskatning, hvilket vil sige, at skatten automatisk bliver opgjort hvert år. Er der positivt afkast det ene år og negativt det næste, vil beskatningen automatisk blive modregnet og reguleret i skatteafregningen fremadrettet.

Bo Jensen Schmidt påpeger, at danskerne i gennemsnit ligger inde med store mængder af kontanter. I maj 2018

lød tallet for de samlede kontantbeholdninger på 189.771 kr. i gennemsnit for hver eneste dansker over 18 år.

Oplagt sted at sætte kontanter i spil

”I stedet for at have mange kontanter stående på kontoen til nul pct. i renter vil det være oplagt at oprette en aktiesparekonto og investere pengene langsigtet i en bred vifte af aktier eller investeringsforeninger,” siger Bo Jensen Schmidt, der dog understreger, at man altid bør have et kontantbeløb tilgængeligt til uforudsete udgifter.

I den forbindelse understreger chefanalytikeren, at Nykredit anbefaler at søge rådgivning inden der investeres, hvor der bliver taget højde for individuelle forhold som risikoprofil, ønsker og behov.

Perspektivet for aktiesparekontoen på lang sigt er stort. Det peger en befolkningsundersøgelse fra Greens Analyseinstitut i høj grad på. Målingen blev foretaget for dagbladet Børsen tilbage i november 2017, og dengang var der lagt op til, at indbetalingsmuligheden på aktiesparekontoen skulle være en del højere end 50.000 kr. – men målingen viste, at 200.000 danskere var interesserede i at åbne et aktiesparekonto.

”Selvom vi ikke kender de præcise tal for, hvor mange aktiesparekonti, der er åbnet i de danske pengeinstitutter, så er der med al sandsynlighed stadig lang vej til 200.000 oprettede konti. Men vi vurderer, at danskerne allerede har taget godt imod kontoen,” siger Bo Jensen Schmidt.

Relaterede Artikler

Aktier | 3 min

Få svar på 5 udbredte myter om aktiesparekontoen (2020)

Aktiesparekontoen har været genstand for mange spekulationer, og myter er opstået. Dem afliver vi her – en efter en.
Rådgivning | 17 min

Det spørger kunderne om: 30 års afdragsfrihed og aktiesparekonto

Aktiesparekontoen og muligheden for at få 30 års afdragsfrihed på boliglån.
Pension | 3 min

Løber du også tør for pension - for tidligt?

Mange danskere tænker kortsigtet, når pensionen tilrettelægges. Det kan give store økonomiske konsekvenser i den sene del af pensionstilværelsen.