Chefstrateg om handelskrig: Sandsynligt at kineserne vil give sig på handelsunderskud

Handelskrigen mellem USA og Kina indeholder flere facetter, men ifølge Karsten Vagn Hansen, chefstrateg i Nykredit, vil det være oplagt at starte med at kigge på den del, der handler om amerikanernes handelsunderskud med kineserne

Når USA og Kina forsøger at nå til enighed om en handelsaftale, vil det være oplagt at de starter med at nå til en form for enighed hvad angår handelsunderskuddet. Det mener Karsten Vagn Hansen, chefstrateg i Nykredit Asset Management.

Konflikten indeholder flere dimensioner hvad angår statsstøtte, toldsatser og intellektuelle rettigheder, men netop det om handelsunderskuddet vil altså være der, hvor chefstrategen tror, at forhandlerne starter.

”Et af de bedste udfald er, at de får en aftale og hiver stramningerne på tariffer væk igen. Jeg vælger at sige, at jeg lader være med at kloge mig på udfaldet, men jeg mener, det er sandsynligt, at de starter med at finde noget på handelssiden,” siger Karsten Vagn Hansen.

Et af de store stridspunkter er nemlig, at USA mener, deres handelsunderskud med kineserne er kommet for langt ned.

Det vil derfor ifølge Karsten Vagn Hansen være et godt sted at starte forhandlingerne, da det er et punkt, hvor kineserne relativt let kan give sig – enten ved at eksportere færre varer til USA eller ved at købe flere amerikanske varer.

”Trump vil jo gerne forbedre handelsunderskuddet til Kina, og den tror jeg godt, kineserne vil give sig på. Om de køber mere i USA end i Europa kan i princippet være ligegyldigt for kineserne. Derfor kan der måske komme en plan om at formindske handelsunderskuddet med USA,” vurderer han.

Noget, der også taler for en aftale, der nedbringer USA’s handelsunderskud med Kina, er ifølge Karsten Vagn Hansen, at det er nemt at måle på. Det er nemlig vigtigt for Donald Trump, at han kan fremvise håndgribelige tal til vælgere og bagland, der viser fremgang for USA’s økonomi.

”Her giver Kina sig nok ikke”

Der er dog også punkter i en mulig aftale, hvor de to parter virker langt fra enige, lyder vurderingen.

USA har tidligere ytret ønsker om, at Kina ændrer sin erhvervspolitik – særligt hvad angår statsstøtte til kinesiske virksomheder og de forhindringer, der er lagt i vejen for udenlandske virksomheder i Kina.

Her vurderer chefstrategen ikke, at det er sandsynligt, at de to stormagter finder fælles fodslag.

”Der giver Kina sig nok ikke, og hvorfor skulle de også det? Det er deres land, og det vil de nok mene, at amerikanerne ikke skal bestemme. Desuden er det er meget svært at måle på, om der sker nogle reelle forandringer på det område,” siger Karsten Vagn Hansen.

Jeg vælger at sige, at jeg lader være med at kloge mig på udfaldet, men jeg mener, det er sandsynligt, at de starter med at finde noget på handelssiden

Karsten Vagn Hansen, chefstrateg i Nykredit Asset Management

Kan sende nøgletallene op

Skulle der falde en aftale på plads mellem parterne, kan det få en positiv indflydelse på den globale økonomi, lyder det. Særligt kan det sætte gang i de globale nøgletal, der var kraftigt i retræte i sidste kvartal af 2018.

”Hvis der kommer en aftale, så tror jeg faktisk, at de risikofyldte aktiver går op, men det varer nok kun en uges tid. Det primære er derimod, at det kan være startskuddet til, at nøgletal og vigtige indikatorer forbedrer sig fra 2018,” siger chefstrategen og uddyber:

”Jeg har betragtet straftolden som en økonomisk stramning. Husk på, at USA og Kina har sat importtarifferne op. Det er altså blevet dyrere at samhandle – det svarer til en stramning i finanspolitikken. Derfor vil en lempelse af tarifferne svare til en finanspolitisk ændring, og det er typisk ændringer i den økonomiske politik, der kan udløse vendepunktet for nøgletallene”.

Men, understreger han, man skal ikke udtale sig alt for skråsikkert om udfaldet, før aftalen er underskrevet.

”I og med at udfaldsrummet er meget bredt, så vil jeg gerne have den her begivenhed med, så jeg kan tolke den,” siger Karsten Vagn Hansen.

Nyt møde i april

Egentlig var deadline for en aftale 1. marts, men Trump udskød den med henvisning til, at der havde været ”betydelig fremgang i forhandlingerne”.

Nu arbejder parterne angiveligt på at mødes i slutningen af april i stedet.

”Det kan man tolke enten positivt eller negativt. Jeg tror mest på det første – altså at man arbejder på en løsning,” siger Karsten Vagn Hansen og tilføjer:

”Man kan håbe, men man kan ikke forvente noget”

Ifølge chefstrategen skal man i det hele taget være påpasselig med at tilrettelægge sine investeringer efter politiske begivenheder, da det har vist sig flere gange tidligere, at udfaldet kan være uventet – det gælder f.eks. både Brexit og det amerikanske præsidentvalg.

Karsten Vagn Hansen

Chef for aktivallokering: Karsten har været chef for aktivallokering i Nykredit Asset Management siden 2011. Før Karsten blev ansat i Nykredit, var han blandt andet chef for aktivallokering og investeringschef i SEB Asset Management og aktieanalysechef i Codan Bank. Karsten er uddannet cand.polit. fra Københavns Universitet i 1992.

Relaterede Artikler

Aktier | 15 min

Sådan går det for de største danske aktier efter første halvår

Aktier | 4 min

Her er status for globale aktier ved regnskabssæsonen

Vi er ved at være gennem regnskabssæsonen for globale aktier, og der tegner sig forskellige tendenser - bl.a. for hvilket lands selskaber, der klarer sig bedst. Det fortæller Morten Gregersen, chefporteføljeforvalter hos Nykredit.
Økonomi | 3 min

Chefstrateg: Derfor er G20-mødet så vigtigt for de finansielle markeder

På fredag og lørdag mødes lederne af de 20 største økonomier i verden ved et G20-møde i Osaka i Japan. Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit, kalder begivenheden for det vigtigste internationale topmøde siden 2009.