Vi vil have mulighed for tidlig pension men sparer ikke nok op

Danskerne tænker for kortsigtet, når det kommer til at spare op til pensionen. Selvom mange ønsker at gå tidligere på pension, er de ofte ikke gode nok til at spare op på den rigtige måde.

Meget tyder på, at et af de store temaer i folketingsvalgkampen bliver pensionsalder, hvor både Socialdemokraterne og Venstre har givet udtryk for ønske om at lempe vilkårene, men selvom det umiddelbart kan lyde som gode nyheder, kan det også åbne nogle nye spørgsmål.

Det fortæller Camilla Schjølin Poulsen, seniorspecialist i Nykredit.

For som det ser ud lige nu, kan et tidligt velfortjent otium blive en økonomisk presset affære for en stor del af den danske befolkning, fordi mange sparer simpelthen ikke nok op. Derfor kræver det forberedelse, hvis man vil kunne gå tidligere på pension.

Uheldig kombination

I dag har danskerne ikke i særligt høj grad fokus på at indbetale til en livsvarig pensionsordning. Derudover vælger danskerne i overvejende grad en udbetaling over kun 10 år på deres ratepensioner, og det selvom at vi i dag i gennemsnit lever 20 år som pensionister. Dermed kan det blive svært for mange at opnå den grad af økonomisk frihed, der giver mulighed for at kunne gå på pension tidligt.

”Tænker man kun 10 år frem efter pensionsalderen, er der stor sandsynlighed for, at det vil gøre ondt i økonomien, når de 10 år er gået. Det er tidligt at komme til at mangle penge, men det sker desværre for rigtig mange danskere,” siger Camilla Schjølin Poulsen

At gå tidligere på pension, som der fra politisk side måske er lagt op til for udvalgte dele af danskerne, kombineret med ikke at have en stor nok livsvarig pension, og at vælge at få ratepensionen udbetalt over 10 år kan være en uheldig kombination. For mange pensionister risikerer at løbe tør for pensionsudbetalinger.

Pensionstidspunktet er forhåbentligt startskuddet til en lang og givende tilværelse uden for arbejdsmarkedet. Netop det at have mulighed for at forlade arbejdsmarkedet, når man selv ønsker det, og ikke være afhængig af reglerne, er et stort ønske for mange, fortæller Camilla Schjølin Poulsen.

"Jeg oplever det som en meget stor trend i øjeblikket, at mange ønsker at have muligheden for at gå tidligt på pension. Friheden til at gå tidligt er altafgørende og måske også mere, end hvad man reelt ender med at gøre,"siger Camilla Schjølin Poulsen.

Tænker man kun 10 år frem efter pensionsalderen, er der stor sandsynlighed for, at det vil gøre ondt i økonomien, når de 10 år er gået. Det er tidligt at komme til at mangle penge, men det sker desværre for rigtig mange danskere

Camilla Schjølin Poulsen

Man bestemmer selv sin pensionsalder
For danskerne er det usikkerheden i ikke at vide med sikkerhed, hvornår der er mulighed for at gå på pension, der tynger mest, ifølge Camilla Schjølin Poulsen.

”Vi ser et stigende antal danskere, der arbejder helt til folkepensionsalderen og nogle gange også efter. Så ud fra de tal er der ikke noget, der siger, at danskerne er udfordret, hvad angår at de meget gerne vil tidligt på pension. Men de ønsker at være økonomisk fri og det, der skræmmer, er: Hvad nu hvis jeg er tvunget til at arbejde til den tid?” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Men uanset hvad der bliver besluttet på Christiansborg om pensionsalder, så er det i bund og grund op til en selv, hvornår man ønsker at gå på pension, siger Camilla Schjølin Poulsen.

“I virkeligheden bestemmer du jo selv din pensionsalder og er ikke afhængig af, hvad de bestemmer på Christiansborg, hvis du spiller dine kort rigtigt.” Hun anbefaler i den forbindelse, at sikre den rette opsparing fordelt mellem afdrag på gæld, en stærk pensionsopsparing, og så en fri opsparing ved siden af, for at opnå høj fleksibilitet og frihed.

Sådan er reglerne i dag:

Er man født efter 1. juli 1954 er folkepensionsalderen 66 år, stigende op til 68 år for dem, som er født mellem 1963 og 1966. De personer, der er født i 1967 eller senere, kan endnu ikke vide sig sikre. Herfra er der nemlig lagt op til en stigning på ca. 1 år hvert 5. år, og denne usikkerhed og stigningstakst kan virke skræmmende på mange, lyder det fra seniorspecialist i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen.

Gode hovedregler til din opsparing:

  • Du bør have en pensionsopsparing, der sikrer dig ca. 75% af nuværende indtægt i min. 20 år.
  • Har du pensioner, som kan udbetales allerede ved 60 år, så udnyt dem. Hør mere hos din bank eller pensionsselskab.
  • Din gæld i boligen bør udgøre ca. 40-60%, når du går på pension
  • Fri opsparing oveni giver øget frihed og fleksibilitet

Camilla Schjølin Poulsen

Seniorspecialist i Nykredit

Ekspert inden for formuerådgivning, herunder pension, bolig, investering og skat. Drives af at give kunderne overblik over og optimere deres samlede formue, så drømme og mål kan nås.

Relaterede Artikler

Pension | 5 min

Klatpensioner kan koste dig dyrt

Bør du samle dine pensioner? Pensions- og formueekspert i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen, guider til en række gode overvejelser.
Rådgivning | 2 min

Kan det betale sig at afdrage, når renterne er så lave?

Det spørgsmål er der mange boligejere, der stiller sig selv i øjeblikket. Derfor har vi bedt formueekspert i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsen, give lidt gode råd til overvejelserne.
Rådgivning | 5 min

”Der er naturlig medvind, når man investerer i megatrends”

Videnskabelige artikler om førerløse biler, telefonsnakke om sociale institutioner i England og opdateringer om vandkraftværker i Peru. Ulla Frimor Agesen deler ud af sin hverdag som chef for alternative investeringer i Nykredit.