Hold dig opdateret som bæredygtigheds-eksperten

BBC er ikke til at komme uden om, og det er Englands nationalbankdirektør og Billions heller ikke. Chefen for Bæredygtige Investeringer i Nykredit, Søren Larsen, deler ud af sine bedste kilder.

Hvad er det første, du tjekker om morgenen?

BBC. Om der så sker nyt i Burkina Faso, Centralasien eller Indonesien, så er BBC et af de steder, nyheden først bryder igennem, fordi de er så godt forbundet ud i verden. Den bæredygtige udvikling er et globalt spørgsmål, så uanset om vi taler om Myanmars involvering i Rohingya-krisen eller kulminer i Malawi, så er der en stor sandsynlighed for, at der er en forbindelse til en af de 2.200 virksomheder, som vi investerer i. Og det skal vi forholde os til.

Jeg er ikke på Twitter, fordi jeg synes, at det er en tidsrøver. Jeg bruger i stedet internationale medier til at screene nyhedsstrømmen

Søren Larsen, chef for Bæredygtige Investeringer i Nykredit

Hvem følger du på Twitter for at holde dig opdateret?

Jeg er ikke på Twitter, fordi jeg synes, at det er en tidsrøver. Jeg bruger i stedet internationale medier til at screene nyhedsstrømmen, og så har jeg stor glæde af at gå direkte til kilden i form af nyheder fra FN, EU eller NGO’er som Amnesty International, Greenpeace, Global Witness eller Freedom House. Og så vil jeg sige, at det – uanset medie - er værd at følge Mark Carney, som er nationalbankdirektør i England. Han har hænderne fulde af Brexit pt., men derudover er han dybt involveret i de finansielle aspekter af den grønne omstilling. Herunder hvilke brancher og virksomheder der rammes af omstillingen, og hvordan klimaforandringerne påvirker det finansielle system.

Hvem har du på speed dial?

Jeg har rigtig mange kolleger - og konkurrenter - på speed dial. Da jeg startede med at arbejde med bæredygtige investeringer tilbage i 2008, undrede jeg mig faktisk over, at man var så åben over for konkurrenterne, og man i denne del af branchen deler sine erfaringer på kryds og tværs. Selvfølgelig er vi stadig konkurrenter, men vi har alle en fælles interesse i at få løst nogle af de udfordringer, der er med den grønne omstilling. Det hænger nok sammen med, at vi arbejder med et område, hvor innovation og purpose er i højsædet, for så skal man nogle gange gå nye veje, så vi i fællesskab kan finde nye løsninger og forbedre vores metoder.

Jeg hører ikke nogle faste podcasts, men jeg er stor fan af HBO-serien Billions, som tæsker løs på den finansielle sektor.

Søren Larsen, chef for Bæredygtige Investeringer i Nykredit

Hvilken bog har inspireret dig i dit arbejde?

”Factfulness” af Hans Rosling – det er simpelthen verdens bedste bog lige nu. Nogle mener, at han er lidt for optimistisk, men han formår jo – gennem facts - at vise, at vi har en skævvredet opfattelse af, hvad det er for en verden, vi lever i. For det går faktisk meget bedre, end vi egentlig går rundt og tror. Han er fantastisk at have på natbordet, fordi det er så positiv en fortælling, og så er det jo samtidig statistik – så på et eller andet tidspunkt falder man i søvn med et smil på læben. Jeg vil også anbefale den østrigske filosof Karl Popper, hvis grundlæggende pointe er, at vi skal omfavne vores fordomme og lære af dem ved at forsøge at modbevise dem. Det mindset er en uudtømmelige kilde til ny viden.

Hvilke podcast hører du?

Jeg hører ikke nogle faste podcasts, men jeg er stor fan af HBO-serien Billions, som tæsker løs på den finansielle sektor. Det er altid godt at få et kritisk blik på egen branche, og så er det sjovt, at de moralsk anløbne hovedpersoner gør grin med de biroller, der arbejder med bæredygtige investeringer – selv om de fleste efterhånden må erkende, at bæredygtighed og afkast i højere og højere grad er hinandens forudsætninger.

Hvilken app kan du ikke undvære?

Min Tesla-app, der fortæller, hvor bilen holder parkeret, hvor mange kilometer den kan køre, og hvor nærmeste ladestander befinder sig. Der var mange, der drillede, da vi investerede i en brugt Tesla for nogle år siden, men jeg må bare sige, at den er væsentligt billigere at eje og bruge, end den Ford S Max vi kørte i før. Vi har aldrig haft problemer med rækkevidde eller ladning. Og så beviser den, at det grønne ikke behøver at gøre ondt. Snarere tværtimod.

Bilindustrien er i den grad presset af den grønne omstilling, så virksomheder, der understøtter transport med brint og el, er generelt interessante.

Søren Larsen

Hvilken branche eller virksomhed holder du særligt øje med for tiden?

Bilindustrien er i den grad presset af den grønne omstilling, så virksomheder, der understøtter transport med brint og el, er generelt interessante. Der er fx et belgiske selskab Umicore, der arbejder med en ny teknologi, så batterier kan produceres og genanvendes mere bæredygtigt og vil være langt mere effektive. Og så holder jeg evigt øje med oliebranchen – fx via iea.org – fordi det er en klar indikator på, hvordan det går med den grønne omstilling.

Os, der arbejde med ansvarlig investering, diskuterer ofte, hvornår efterspørgslen på olie topper, for når den en dag begynder at falde, går vi ind i en ny tidsalder. Jeg vil også fremhæve den årbogen ”Statistical Review of World Energy”, som det engelske olieselskab BP udgiver hvert år i juni. Ligesom børnene venter på Anders And bladet, tripper jeg for at få fingre i nyeste udgave, for her får du et ufatteligt godt indblik i energibranchen. Fra hvor meget olie, der bliver udvundet, til hvad der produceres af vedvarende energi.

Man skal læse, hvad der står, men i lige så høj grad, hvad der ikke står.

Søren Larsen, chef for Bæredygtige Investeringer i Nykredit

Hvad er dit bedste investeringstip?

Det er hverken hurtigt eller revolutionerende, men mit bedste staldtip er at gå kritisk til virksomhedens CSR-rapport, som giver et billede af virksomhedens sindstilstand. Man skal læse, hvad der står, men i lige så høj grad, hvad der ikke står. Jeg leder efter den dårlige nyhed i enhver CSR-rapport. Hvad er det, virksomheden kæmper med, og hvad er det, de ikke har løst endnu? Hvis en stor IT-virksomhed fortæller, at den har doneret millioner til en interesseorganisation, så tænker jeg: Det er fint, men det, jeg i virkeligheden gerne vil vide, er, hvor energien til jeres datacentre kommer fra, og hvordan I beskytter brugernes ret til privatliv?

Relaterede Artikler

Rådgivning | 3 min

Tre gode råd: Sådan gør du dine investeringer sommerklar

Ferien er booket, og sommertøjet fundet frem, men har du også klædt dine investeringer på, så de kan klare sig selv i sommervarmen? Her kommer tre gode råd til at gøre dine investeringer og privatøkonomi sommerklar.
Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.