Oven på angrebet i Saudi-Arabien: Hvor styrer olien nu hen?

Olieprisen har rettet sig en del efter bombeangrebet på olieproduktionen i Saudi-Arabien forrige weekend. Men hvad kommer der til at ske med olieprisen, når vi kigger fremad? Og hvad er det egentlig, der driver den? Nykredits chefstrateg Klaus Dalsgaard viser vejen.

Markederne reagerede som på automatpilot, da oliehandlen åbnede igen mandag den 16. september. 13 pct. steg prisen på en tønde nordsøolie på en enkelt dag, fordi Saudi-Arabiens vigtigste olieinstallation var blevet bombet i løbet af weekenden. Efterfølgende er olieprisen faldet tilbage, men er fortsat over prisen på ca. 60 dollars pr. tønde før bombeangrebet - til trods for, at der efterfølgende er kommet en række dårlige, økonomiske nøgletal.

”Det er ren rygmarvsreaktion, markedet viser, fordi angrebet sår tvivl om Saudi-Arabiens evne til at levere olie. Rusland og USA er lige nu større olieproducenter end Saudi-Arabien, men Saudi-Arabien er til gengæld en af de største eksportører af olie, og særligt Asien er afhængige af deres produktion. Markedets voldsomme reaktion skal selvfølgelig også læses ind i det bagtæppe af konflikter, der præger Mellemøsten – og særligt det anspændte forhold til ærkerivalen Iran,” siger Klaus Dalsgaard, der er chefstrateg i Nykredit.

At olieprisen hurtigt har stabiliseret sig på en mere beskeden stigning skyldes primært to årsager, hvis man spørger Klaus Dalsgaard.

”Først og fremmest var Saudi-Arabien ude med beroligende meldinger om, at produktion ville være oppe og køre igen inden for et par uger, og at de havde olielagre, de kunne tære på i mellemtiden. Derudover har USA været meget tilbageholdende i deres reaktion, og Trump virker personligt ikke så indstillet på krig, selv om Saudi-Arabiens påståede beviser om iransk indblanding kunne være en perfekt løftestang. Men Trump sætter dels America First, og så har USA fået fyret gevaldigt op for deres egen olieproduktion, så Trump's strategiske interesse i Mellemøsten er mindre, nu USA ikke er så afhængig af olien,” siger Klaus Dalsgaard.

Det vil være naturligt, hvis vi fortsat kommer til at se en lidt forhøjet oliepris, for angrebet har illustreret en følsomhed i Saudi-Arabiens produktion

Klaus Dalsgaard.

Chefstrategen forventer dog stadig, at olieprisen vil blive på et niveau, der ligger en del over udgangspunktet, og som har indbygget en lille usikkerhed ift. Saudi-Arabien.

”Det vil være naturligt, hvis vi fortsat kommer til at se en lidt forhøjet oliepris, for angrebet har illustreret en følsomhed i Saudi-Arabiens produktion. Og så ved vi stadig ikke, hvem der stod bag angrebet, og derfor ved vi heller ikke, om det kan give anledning til yderligere uro i Mellemøsten – særligt i relation til Iran,” siger Klaus Dalsgaard.

Ifølge chefstrategen er det langt fra usædvanligt, at prisen på olie tager nogle markante udsving. For når man har med råvarer at gøre, kan naturkatastrofer – eller bombesprængninger – lynhurtigt påvirke udbuddet, og det er i langt overvejende grad den faktor, man skal kigge på, når det drejer sig om olie.

”Mange råvarer svinger rigtig meget, og det er som regel udbudssiden, der driver udsvingene, fordi man bl.a. har med naturkræfter at gøre. Efterspørgslen er til gengæld relativt stabil, for når du står og skal bruge benzin til din bil, så skal der altså relativt meget til at få dig til at ændre adfærd og tage toget i stedet. Det rykker en prisstigning på 20 ører literen ikke ved. Så vores behov for olie er ret stabilt, og derfor er det primært udbuddet, man skal kigge på, når man vil spå om olien.”

Der er dog faktorer, der også har påvirket efterspørgselssiden i den seneste tid. Blandt andet har handelskrigen mellem USA og Kina påvirket Kinas forbrug af olie. Og da solens rige driver ca. 40 pct. af væksten i olieefterspørgslen, ja så er prisen blevet presset ned på et lavere niveau.

Hvis vi for alvor mener, at temperaturstigningerne skal begrænses, så indebærer det også, at vi ikke bare kan bruge løs af de fossile brændstoffer - og så vil der lige pludselig være mere olie til rådighed, end vi kommer til at bruge.

Klaus Dalgsgaard

Topmøder i New York og det generelt store fokus på den grønne omstilling, kan man dog ikke rigtigt aflæse i olieprisen endnu:

”På lang sigt vil det være en vigtigt faktor, men det er en træg omstilling. Elbilerne udgør jo en brøkdel af de transportmidler, vi benytter os af, og selv om vi kommer på niveau med Norge, så vil der gå vanvittigt lang tid, før det har et impact. Når man kigger på skibs- og flytrafikken, så er vi jo endnu langt fra, at der for alvor sker noget. Der bliver godt nok optimeret og udviklet hele tiden, og i vores del af verden er begrebet flyskam også dukket op. Men det, der virkelig vil batte noget, er, hvis Asien, som bliver rigere og rigere og i høj grad driver olievæksten, ændrede transportvaner,” siger Klaus Dalsgaard.

Han hæfter sig dog ved, at den grønne omstilling får os til at se olien i et helt nyt lys, som olieselskaberne selv har gjort opmærksom på. I årtier har vi været vant til at tænke, at olie var en begrænset ressource, og at vi på et eller andet tidspunkt ville løbe tør. Og når man bruger løs af en knap ressource - ja, så er det naturligt, at prisen vil stige på sigt.

”Men nu er det en ny logik, der dominerer. For hvis vi for alvor mener, at temperaturstigningerne skal begrænses, så indebærer det også, at vi ikke bare kan bruge løs af de fossile brændstoffer - og så vil der lige pludselig være mere olie til rådighed, end vi kommer til at bruge. Og med et skifter fokus til, hvad det koster at producere frem for, hvor meget der er tilbage,” siger Klaus Dalsgaard.

Klimabevidstheden bevæger sig dog langsomt på dette råvaremarked, og skuer man lidt ud over den nærmeste horisont og tager 2020 med, ja så forventer Klaus Dalsgaard fortsat, at olieprisen vil stige. Og det er der – igen – grundlæggende to gode grunde til.

”Det ser ud til, at USA – der i de seneste år har produceret olie på et niveau, som vi ikke har set lignende siden 70’erne – kommer til at skrue ned for tempoet i deres produktion. Det forlyder, at jagten på olie har fået dem til at lægge deres olieboringer for tæt, og når det sker, ligger de grundlæggende og presser den samme olie ud. For det andet - og endnu mere afgørende - forventer vi, at USA og Kina vil lande et sted mellem en våbenhvile og en mindre aftale, og at verdensøkonomien vil få det bedre. Det har direkte indflydelse på olieefterspørgslen, som selvfølgelig presser prisen op. Så vi kommer sandsynligvis til at se oliepriser, der kravler over 70 dollars pr. tønde i 2020, og vi forventer også, at olieselskaberne bliver understøttet.”

En ekstra joker bør man dog også være opmærksom på, hvis man vil være på forkant med olieindustrien, og det er den unge kronprins i Saudi-Arabien. Han har proklameret, at han vil bygge en masse nye aktiviteter inkl. byer for at gøre ørkenstaten mere uafhængig af olieindtægterne, og pengene skal kommer fra en delvis privatisering af det nationale olieselskab, Saudi Aramco.

”Ingen ved, hvad selskabet er værd, men forlydender går på, at vi har at gøre med verdens største selskab målt på markedsværdi. Saudi-Arabien går efter en prisansættelse på 2.000 mia. dollars – dobbelt op af Microsoft, der pt. er verdens største selskab målt i dollars. Meldingen er, at Saudi-Arabien er i gang med at fremskynde salgsprocessen, hvor de vil sætte 10 pct. af virksomheden i udbud. Derfor har Saudi-Arabien måske ekstra travlt med at overbevise verden iom, at de ikke blev så hårdt ramt af angrebet. Og måske derfor så vi også, at angrebet kom netop nu.”

Klaus Dalsgaard

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i samspillet mellem makroøkonomi og kapitalmarkederne med særligt fokus på renter og valutakurser.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Økonomi | 4 min

Troen på fremtiden dominerer den amerikanske regnskabssæson

De positive udmeldinger står i kø, som vi nærmer os halvvejen i den amerikanske regnskabssæson: Resultaterne slår forventningerne, tech-selskaberne er endnu ikke ramt af normalisering, og krisens største tabere øjner håb.
Rådgivning | 3 min

Tre gode råd: Sådan gør du dine investeringer sommerklar

Ferien er booket, og sommertøjet fundet frem, men har du også klædt dine investeringer på, så de kan klare sig selv i sommervarmen? Her kommer tre gode råd til at gøre dine investeringer og privatøkonomi sommerklar.