”Der er naturlig medvind, når man investerer i megatrends”

Videnskabelige artikler om førerløse biler, telefonsnakke om sociale institutioner i England og opdateringer om vandkraftværker i Peru. Ulla Frimor Agesen deler ud af sin hverdag som chef for alternative investeringer i Nykredit.

 

Hvad er det første, du tjekker om morgenen?

Udover om det virkelig kan passe, at vækkeuret allerede ringer, så jeg tager jeg en runde i nyhederne. Jeg har boet i London, så jeg hænger stadigvæk fast i The Guardian. Derudover tjekker jeg et par af de danske aviser – typisk Berlingske og Jyllands-Posten, for jeg kan godt lide at få et bredt samfundspolitisk blik på nyhederne. Jeg orienterer mig også i Børsen og Finans, men når det kommer til alternative investeringer, der dækker alt fra lufthavne og parkeringsanlæg til plejehjem og vandkraftværker, så er det de brede tendenser, der er vigtigst at følge med i. Det hele foregår online. Det er kun i weekenden, at jeg får fingre i en trykt avis, og der hedder den Weekendavisen.

Hvem følger du på Twitter for at holde dig opdateret?

Jeg er en af dem, der hverken er på Twitter, Facebook eller Instagram. Det handler grundlæggende om, at jeg gerne vil have flere nuancer, og at jeg synes, at det bliver for ensidigt at høre enkeltpersoners holdning til en sag.
Jeg kan godt lide at blive udfordret, og jeg har mine holdninger, men jeg er bekymret for, at hvis jeg følger en bestemt person, så kan man blive meget farvet af den vinkel.

Hvem har du på speed dial?

Vi samarbejder med en række udenlandske forvaltere om at investere i infrastruktur, og dem taler jeg rigtig ofte med for at høre, hvordan de arbejder med vores investeringer. En af dem er kapitalforvalteren AMP Capital, der har primær base i London. Dem samarbejder vi bl.a. med om at udbrede fibernetværk i Midtvesten i USA og udvikle sociale institutioner i England til folk med indlæringsvanskeligheder og autisme. I England er der ingen offentlige tilbud til den målgruppe, så det hele er på private hænder. Det er naturligvis ikke finansfolk, der driver institutionerne i det daglige, men vi er med inde over de udfordringer, der er, og de initiativer, der bliver sat i gang. Hovedformålet er, at opholdet på vores institutioner kan hjælpe folk med indlæringsvanskeligheder og autisme til at klare sig selv. Det dækker alt fra at lære at køre med bussen og bestille tid hos tandlægen til at skænke en øl på den lokale pub for at få et arbejde. Det er en investering, der giver rigtig god menig, fordi vi på den ene side er med til at udvikle nogle gode institutioner, hvor der er et behov, og på den anden side kan sikre et fornuftigt afkast i en langsigtet investering.

Hvilken (fag)bog læser du for tiden?

Jeg er ikke så meget til store, tunge fagbøger – jeg dykker i stedet ned i tidsskrifter fra Infrastructure Investor og Preqin. Her holder jeg mig opdateret om fremtidsudsigterne inden for forskellige nicheområder. Det kan eksempelvis være førerløse biler, hvor jeg holder mig opdateret på, hvor langt processen er, og hvilke implikationer teknologien har ift. dataforbrug, sikkerhed på vejene etc. Vi er stadig et stykke fra robot-taxaer i gaderne. Jeg bruger mere bøger til at koble af, og når jeg er på ferie, læser jeg gerne bøger, der foregår i de områder, hvor jeg opholder mig. I sommer var vi i England, og da vi besøgte Lake District i nord læste jeg ”The Fell Walker” af Michael Wood, hvor jeg lærte en masse om redningsarbejde i bjergene. Da vi senere besøgte The Jurassic Coast nede sydpå, læste jeg bogen ”Remarkable Creatures” af Tracy Chevalier om en 12-årig pige, der fandt skelettet til en af verdens største dinosaurer i det område, som nu er udstillet på The Gallery of National History i London.

Hvilke podcast hører du (for at følge med på området)?

Jeg elsker at høre radio, men følger ikke nogle specielle podcasts. Det er mere en blanding af P4, P1, P2 og BBC Radio, der kører i baggrunden.

Hvilken app kan du ikke undvære?

Tier app’en, der giver adgang til elektriske løbehjul. Det fungerer godt, hvis man hurtigt skal til et møde et andet sted i byen. Jeg bruger primært løbehjulene her i København, men har også testet dem i Washington D.C. Derudover bruger jeg Bloomberg og Reuters til at få en overordnet fornemmelse for, om det har været en god eller dårlig dag på aktiemarkederne. Det er ikke fordi, det påvirker vores langsigtede alternative investeringer, men det er stadig fint at følge med i.

Jeg er meget optaget af de projekter, hvor vi kan være med til at løse en vigtig samfundsmæssig opgave samtidig med, at vi sikrer et stabilt, langsigtet afkast.

Ulla Frimor Agesen, chef for alternative investeringer i Nykredit.

Hvilken branche eller virksomhed holder du særligt øje med for tiden?

Jeg er meget optaget af de projekter, hvor vi kan være med til at løse en vigtig samfundsmæssig opgave samtidig med, at vi sikrer et stabilt, langsigtet afkast. Vi har bl.a. investeret i et vandkraftværk i Peru, der sikrer en meget stor del af landets strømforbrug samtidig med, at vi går ind og styrker lokalsamfundet ved at bruge lokal arbejdskraft, bygge en skole og etablere en lægeklinik. Derudover har vi en investering i Indien, hvor vi hjælper med at levere naturgas til en række byer. Det er ikke grøn energi, men det er en vigtig bevægelse væk fra diesel og kul, som kvinderne indtil nu har brugt, når de skal lave mad om aftenen. Og vi kommer trods alt til at spare samfundet for op til 12 mio. ton CO2 i investeringens 25-årige levetid – og sikre langt renere luft i de indiske hjem (Danmarks husholdninger udledte til sammenligning 13,5 mio. ton CO2 i 2018 ifølge Danmarks Statistik, red.). Her i Nordeuropa er vi vant til, at det hele er vindmøller og rent vand, men der, hvor vi virkelig kan gøre en forskel, er, når vi kan flytte et land fra noget rigtig snavs til noget, der er bedre. Og så kan det godt være, at det ikke bliver den bedste løsning i første hug, men det behøver ikke at være enten eller. For mig handler det om bevægelsen væk fra noget, der er sort mod noget, der er grønt.

Hvad er dit bedste investeringstip lige nu?

Infrastruktur er et område, der ikke mindst givet de trends, der er i markedet, er enormt interessant. Det skyldes særligt tre megatrends. For det første den grønne omstilling, der retter fokus på behovet for grøn forsyning via vindmøller, solceller og vandkræftværker. For det andet vores stigende dataforbrug, der er drevet af alt fra streaming og apps til selvkørende biler, og som giver behov for fibernetværk og data-infrastruktur. Og så er der den sidste store trend, som er den demografiske udvikling. Vi bliver flere ældre, og der bliver et større behov for pleje, som det offentlige får svært ved at imødekomme. De trends er ikke noget, der stopper i morgen, for det er noget, vi har behov for uanset hvad - og det gør, at man får naturlig medvind, når man investerer i infrastruktur.

Relaterede Artikler

Rådgivning | 3 min

Tre gode råd: Sådan gør du dine investeringer sommerklar

Ferien er booket, og sommertøjet fundet frem, men har du også klædt dine investeringer på, så de kan klare sig selv i sommervarmen? Her kommer tre gode råd til at gøre dine investeringer og privatøkonomi sommerklar.
Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.