Mens vi venter på valget – forstå konsekvenserne af Brexit på 3 minutter

Hvem vinder egentligt på Brexit-aftalen, og hvordan kommer det til at påvirke aktiemarkedet og pundet, når Brexit bliver en realitet? Chefstrateg Klaus Dalsgaard koger Brexit helt ned.

Kan vi overhovedet være sikre på, at Storbritannien forlader EU?

Intet er sikkert, når vi taler om Brexit - men næsten. Det er kun en ny folkeafstemning, der kan aflyse Brexit helt, og der er lang vej til det scenarie lige nu. Til gengæld ved vi ikke, hvornår Storbritannien forlader EU. Bedste bud er inden for 3 måneder, men nu skal vi lige have et parlamentsvalg i Storbritannien først.

Hvad bliver de største konsekvenser, når/hvis Storbritannien forlader EU?

Hvis det bliver et kontrolleret exit med en aftale i hånden, er konsekvenserne på kort sigt beskedne. Som en del af aftalen med EU, er der arrangeret en overgangsfase, hvor der praktisk talt gælder de samme EU-regler som før. På længere sigt er der dog en risiko for, at Storbritannien og EU vil glide længere fra hinanden, og der er meget samarbejde – også uden for EU-regi – som kan blive mere besværligt. Hvor besværligt afhænger af, hvilke aftaler om det fremtidige forhold, der bliver indgået i overgangsfasen, der ventes at vare godt to år. Dét virksomhederne frygter mest er, at papirgangene i forbindelse med handel kommer til at sluge en masse ressourcer.

Hvad kommer det til at betyde for mine investeringer?

Den mest oplagte konsekvens er valutakursen, hvis du har britiske aktier og obligationer. Det er dog ikke helt simpelt, fordi aktiekurserne kan vise sig at reagere modsat. Hvis en britisk virksomhed fx får en lavere vækst i indtjeningen, fordi pundet bliver stærkere, så kan aktiekursen reagere negativt. Britiske aktier har generelt ikke været nogen fest for danske investorer, siden Brexit blev besluttet. Skulle vi mod vores forventning ende med en hård Brexit uden en aftale, vil konsekvenserne række ud over Storbritannien. De europæiske aktier kan også ventes af blive påvirket negativt, da der i forvejen er pres på europæisk økonomi, og der ikke er brug for yderligere modvind.

Hvem vinder (ud over Johnson), hvis/når Storbritannien forlader EU?

Det er overordnet en loose/loose situation, men mange ser alligevel frem til at få fjernet usikkerheden. De langsigtede effekter er det svært at sige noget præcist om, da det bl.a. afhænger af de fremtidige handelsaftaler. De fleste analyser peger dog på, at Brexit samlet set vil have en negativ indflydelse på britisk økonomi, og det vil så også påvirke de lande, der handler mest med Storbritannien - fx Irland og Danmark. Nogle virksomheder kan få glæde af, at deres britiske konkurrenter får en mere besværlig adgang til det europæiske marked. Det kunne fx gælde inden for banksektoren og for selskaber, der producerer og forsker i lægemidler og medicinsk udstyr, hvor Storbritannien står stærkt.

Hvad kommer der til at ske med pundet?

Vi forventer, at pundet stiger med 4-5 pct. til ca. 9 kroner, når aftalen mellem EU og Storbritannien er endelig godkendt. Hvis der omvendt går helt ged i den, og Storbritannien forlader EU uden en aftale, bliver pundet nemt 15 pct. billigere.

Andet der er godt at vide?

Ligegyldigt hvor grundigt alle har forberedt sig på Brexit, kan der være noget, der ikke spiller max på dagen. Så hvis du kan undgå at lægge rejser lige omkring de mulige exit-dage, forebygger du problemer med køer i lufthavnen etc. Det samme gælder i øvrigt også betalinger på de dage, hvor der kan ventes store udsving i pundkursen.

Klaus Dalsgaard

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i samspillet mellem makroøkonomi og kapitalmarkederne med særligt fokus på renter og valutakurser.

Relaterede Artikler

Økonomi | 18 min

100 dage med Biden: Her er hans vigtigste markedsaftryk

Tre enorme, økonomiske planer er bare noget af det, Joe Biden har lanceret i løbet af sine første 100 dage som USA’s præsident. Hør chefstrateg Frederik Engholms vurdering af de både vigtigste og mest oversete initiativer fra den nye præsident.
Økonomi | 4 min

Troen på fremtiden dominerer den amerikanske regnskabssæson

De positive udmeldinger står i kø, som vi nærmer os halvvejen i den amerikanske regnskabssæson: Resultaterne slår forventningerne, tech-selskaberne er endnu ikke ramt af normalisering, og krisens største tabere øjner håb.
Økonomi | 5 min

Rentehop i USA: ”Det er ikke bekymrende, når renterne stiger af de rette årsager”

Frygten for stigende inflation har fået de lange renter i USA til at stige brat. Inden panikken sætter ind, skal man dog se rentestigningerne i et lidt større billede, lyder det fra chefstrateg, Klaus Dalsgaard.