Klar Brexit-valgsejr – men usikkerheden vender tilbage

Det er så godt som sikkert, at Storbritannien forlader EU og træder ind i den såkaldte overgangsfase senest den 31. januar. Men udfordringerne lurer atter i horisonten.

De konservative vandt en markant sejr ved gårsdagens valg i Storbritannien. Med udgangspunkt i et solidt absolut flertal, der er det største siden 1980’erne, er det derfor nu næsten sikkert, at Brexit bliver vedtaget i Underhuset, og at Storbritannien forlader EU seneste den 31. januar.

Det tydelige valgresultat betyder, at risikoen forbundet med Brexit daler på kort sigt, og dén besked reagerede markederne positivt på. Den gode stemning blev yderligere båret af forlydender om, at Trump skulle have godkendt en Fase-1-aftale i Handelsforhandlingerne mellem USA og Kina. De endelige rammer er ikke offentligt kendte, men i grove træk går aftalen ud på, at Kina køber flere landbrugsvarer fra USA, mens USA dropper den planlagte toldforhøjelse 15. december, og måske også sænker nogle af de allerede forhøjede satser igen. Men det er endnu uvist, og en formel annoncering ventes i dag.

Tilbage i det engelske er alt dog ikke fryd og gammen trods det klare valgresultat. Det forklarer chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard:

”Hvis Storbritannien som forventet forlader EU inden den 31. januar, starter den såkaldte overgangsfase, der som udgangspunkt varer indtil ultimo 2020. I den fase fortsætter alt stort set som før, og tiden skal bruges til at forhandle en handelsaftale på plads med EU. Det er ekstremt lidt tid at forhandle i, og briterne kan reelt stadig havne i et ”no deal”-lignende scenarie, hvis ikke man får en handelsaftale på plads med EU, inden overgangsordningens udløb. Der er mulighed for at forlænge overgangsfasen med 1-2 år, men i så fald skal det aftales seneste den 1. juli. En forlængelse strider mod det konservative valgmanifest, men med et solidt absolut flertal bør Boris Johnson bryde valgløftet.”

Relaterede Artikler

Økonomi | 2 min

Her er udsigten efter et usædvanligt halvår som investor

For bare tre måneder siden var verden lukket ned, og økonomien gået i stå. I dag ser billedet heldigvis noget anderledes ud. Chefstrateg Frederik Engholm gør status og kigger frem efter et halvår, som vi sent glemmer.
Økonomi | 6 min

Chefstrateg: Sort energi er en risikabel investering

Energisektoren faldt mod bunden, da corona-krisen satte verdens olie-forbrug på hold.
Økonomi | 4 min

Nye udfald mod Kina kan blive vital del af Trumps valgkampagne

Med en i forvejen kuldsejlet økonomi og en historisk Kina-skeptisk vælgerskare kan nye handelspolitiske angreb mod Kina blive en afgørende del af Trumps valgkampagne.