Klar Brexit-valgsejr – men usikkerheden vender tilbage

Det er så godt som sikkert, at Storbritannien forlader EU og træder ind i den såkaldte overgangsfase senest den 31. januar. Men udfordringerne lurer atter i horisonten.

De konservative vandt en markant sejr ved gårsdagens valg i Storbritannien. Med udgangspunkt i et solidt absolut flertal, der er det største siden 1980’erne, er det derfor nu næsten sikkert, at Brexit bliver vedtaget i Underhuset, og at Storbritannien forlader EU seneste den 31. januar.

Det tydelige valgresultat betyder, at risikoen forbundet med Brexit daler på kort sigt, og dén besked reagerede markederne positivt på. Den gode stemning blev yderligere båret af forlydender om, at Trump skulle have godkendt en Fase-1-aftale i Handelsforhandlingerne mellem USA og Kina. De endelige rammer er ikke offentligt kendte, men i grove træk går aftalen ud på, at Kina køber flere landbrugsvarer fra USA, mens USA dropper den planlagte toldforhøjelse 15. december, og måske også sænker nogle af de allerede forhøjede satser igen. Men det er endnu uvist, og en formel annoncering ventes i dag.

Tilbage i det engelske er alt dog ikke fryd og gammen trods det klare valgresultat. Det forklarer chefstrateg i Nykredit, Klaus Dalsgaard:

”Hvis Storbritannien som forventet forlader EU inden den 31. januar, starter den såkaldte overgangsfase, der som udgangspunkt varer indtil ultimo 2020. I den fase fortsætter alt stort set som før, og tiden skal bruges til at forhandle en handelsaftale på plads med EU. Det er ekstremt lidt tid at forhandle i, og briterne kan reelt stadig havne i et ”no deal”-lignende scenarie, hvis ikke man får en handelsaftale på plads med EU, inden overgangsordningens udløb. Der er mulighed for at forlænge overgangsfasen med 1-2 år, men i så fald skal det aftales seneste den 1. juli. En forlængelse strider mod det konservative valgmanifest, men med et solidt absolut flertal bør Boris Johnson bryde valgløftet.”

Relaterede Artikler

Økonomi | 4 min

Årets udbytte er på vej – her er hvad du bør overveje

I denne tid vil mange investorer få udbetalt udbytte for investeringsåret 2019. Der er dog værd at overveje, om du skal geninvestere pengene, der triller ind på kontoen.
Økonomi | 3 min

USA & Kina begraver ikke stridsøksen med Fase1-aftale

USA og Kina underskrev i går Fase1-aftalen, som parterne i december blev enige om principperne bag. De største knaster forbliver dog uløste, og risikoen for nye sammenstød er ikke taget af bordet.
Økonomi | 6 min

Et kig ind i 2020: Væksten vender langsomt tilbage

Investorer skal holde fokus på Europa og emerging markets, hvis de vil navigere godt igennem 2020, som bliver præget af stigende vækst og et amerikansk præsidentvalg. Det vurderer chefstrateg i Nykredit, Frederik Engholm.