Årets udbytter er på vej – sådan får du mest ud af dem

Vi nærmer os tiden, hvor du får udbetalt udbytte for investeringsåret 2020. Chefanalytiker Bo Jensen Schmidt fortæller, hvad du skal overveje, når udbytterne kommer.

Fra den 25. januar kan investorerne i Nykredit Invest se frem til, at årets udbytter triller ind på kontoen. Og selv om det altid er rart at se ekstra penge gå ind på kontoen, kan det være en god idé at geninvestere udbyttet frem for at lade pengene stå på kontoen eller lade dem gå til forbrug. Det fortæller Bo Jensen Schmidt, der er chefanalytiker i Nykredit:

”Udbytte kan lyde som noget, man får ekstra, men det er værd at huske på, at det er en del af din samlede investering, der bliver udbetalt til dig. Derfor falder din investeringer også i værdi i det øjeblik, at udbyttebetalingen finder sted,” lyder det fra Bo Jensen Schmidt.

Sådan kan du se, hvor meget Nykredit Invest udbetaler i udbytte

Du kan se, hvad de enkelte fonde udbetaler i udbytte inde på nykreditinvest.dk. Vælg den relevante fond, tryk herefter på ’Flere detaljer’ og scroll ned i bunden og tryk på ’Udlodning’. Så fremgår det, hvor stort udbytte den enkelte fond udbetaler.

Hvis man eksempelvis har 50.000 kr. investeret i en investeringsforening, som i år giver 5 pct. i udbytte, vil investeringen efter udbyttebetalingen være på 47.500 kr., mens man har fået 2.500 kr. i udbytte.

Din samlede investering bliver dermed mindre, og du skal derfor først og fremmest tage stilling til, om du har brug for de udbetalte penge lige nu og her til f.eks. en boligforbedring eller forbrug.

Hvis man har fået en lidt for stor aktieandel oven på den seneste tids aktiestigninger, kan man eksempelvis bruge udbyttet på at købe lidt flere obligationer

Bo Jensen Schmidt, chefanalytiker i Nykredit

”Hvis ikke man står og skal bruge pengene, er vores klare anbefaling at geninvestere udbyttet, så du kan fastholde dit investeringsniveau og undgå at gå glip af fremtidigt afkast,” siger Bo Jensen Schmidt.

God anledning til at give risikoprofilen et servicetjek   

Chefanalytikeren tilføjer, at det kan være en god idé at give sin risikoprofil et eftersyn, hvis man alligevel skal geninvestere sit udbytte. 2020 blev et år med store udsving, og udbetalingen af udbytter kan være en kærkommen lejlighed til at balancere porteføljen tilbage i vatter.

”Hvis man har fået en lidt for stor aktieandel oven på den seneste tids aktiestigninger, kan man eksempelvis bruge udbyttet på at købe lidt flere obligationer,” siger Bo Jensen Schmidt.

Som kunde i Nykredit er det muligt at lave en aftale om automatisk geninvestering af dit udbytte til den risiko, du ønsker. På den måde sparer du handelsomkostningerne og besværet ved selv at skulle gøre det.

Tilmeld dig automatisk geninvestering her

Fakta om udbytte

  • Udbytte er udbetaling af hele eller dele af en virksomheds overskud, men der er forskel på den udbetaling, der sker fra investeringsforeninger og enkelte aktieselskaber.
  • I aktieselskaber er udbytte noget, som det enkelte selskab udlodder til sine investorer – typisk på baggrund af en udbyttepolitik eller indstilling fra bestyrelsen, og det vil også være forskelligt, hvornår de enkelte selskaber udbetaler udbytte – og om de udbetaler udbytte.
  • I investeringsforeningerne følger udbetalingen af udbytte nogle helt faste skatteregler. Udbyttet består af både aktieudbytte fra de enkelte selskaber, som foreningen ejer, men også årets realiserede gevinster – altså de penge, som fonden har tjent på at købe og sælge aktier og obligationer i årets løb.
  • Hvis investeringsforeningen udbetaler 5 pct. i udbytte, falder din investering i foreningen på samme måde med 5 pct. Du får kort sagt flere penge i hånden, men har dermed også færre penge investeret. Det er derfor det kan være en god idé at geninvestere udbyttet, så investeringer ikke ender med at udhule sig selv.
  • Størrelsen af udbyttet siger ikke noget om, hvor meget du har tjent på din investering – her er det afkastet, du skal kigge på.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Økonomi | 4 min

Troen på fremtiden dominerer den amerikanske regnskabssæson

De positive udmeldinger står i kø, som vi nærmer os halvvejen i den amerikanske regnskabssæson: Resultaterne slår forventningerne, tech-selskaberne er endnu ikke ramt af normalisering, og krisens største tabere øjner håb.
Rådgivning | 3 min

Tre gode råd: Sådan gør du dine investeringer sommerklar

Ferien er booket, og sommertøjet fundet frem, men har du også klædt dine investeringer på, så de kan klare sig selv i sommervarmen? Her kommer tre gode råd til at gøre dine investeringer og privatøkonomi sommerklar.