Det kan betale sig at investere bæredygtigt

I 2019 var det den svanemærkede fond Bæredygtige Aktier, der gav det største afkast blandt alle Nykredits aktivt forvaltede fonde, og den bæredygtige tendens slår også igennem på verdensmarkedet.

Kun godt hver femte dansker tror, at det har en positiv effekt på afkastet, hvis man investerer bærdygtigt. Det viser en undersøgelse, som Epinion for nylig har lavet for Nykredit.

Gør man årets resultater op, er tendensen dog klar: Nykredits svanemærkede fond Bæredygtige Aktier har givet et afkast på 33,88 pct. i 2019 – det højeste blandt Nykredits aktivt forvaltede fonde og 4,77 pct. over verdensmarkedet.

2019 var generelt et rigtig godt aktieår, men løfter man blikket fra Nykredits fonde, har det generelt vist sig at være en god forretning at tænke bæredygtighed ind i sin investering. Således viser en analyse Nykredit har lavet, at man eksempelvis vil have fået 2,5 pct. mere i afkast fra sommeren 2016 til sommeren 2019, hvis man har ekskluderet fossile brændstoffer, inden man investerede i det brede verdensmarkedsindeks (MSCI ACWI).

Og spørger man chefporteføljeforvalter i Nykredit Morten Gregersen, der er en del af teamet bag fonden Bæredygtige Aktier, er interessen for bæredygtige investeringer en tendens, der kommer buldrende med 200 km/timen.

Bæredygtighed er den stærkeste trend, jeg har set i mine efterhånden mange år i branchen.

Morten Gregersen, chefporteføljeforvalter i Nykredit

”Bæredygtighed er den stærkeste trend, jeg har set i mine efterhånden mange år i branchen. 2019 blev eksempelvis året, hvor Novo præsenterede os investorer for fire bløde mål - inkl. samfundsansvar - på linje med deres finansielle targets – det er altså en markant udvikling. Samtidig ser vi tydeligt flow af investorer, der rykker fra de problematiske selskaber over mod de grønne selskaber. Så det er både selskaberne og investorerne, der rykker sig.”

Efterspørgslen på grønne investeringer slår da også igennem hos Nykredit. Udover at flere og flere kunder efterspørger grønne løsninger, er der hel konkret blevet investeret ca. 2,5 mia. kr. i Bæredygtige Aktier, siden den blev lanceret i januar 2017. Heraf står de private investorer for ca. 1 mia. kr., mens de større institutionelle investorer som kommuner og pensionskasser har lagt de øvrige 1,5 mia. kr. i kassen.

Pas på grønne bobler

Morten Gregersen ser det som en meget positiv udvikling, at flere investorer begynder at efterspørge bæredygtige investeringer, men det gør også, at man skal være opmærksom på grønne bobler.

”Der er en kæmpe bevægelse mod de såkaldte impact aktier, der helt åbenlyst bidrager til den grønne omstilling som eksempelvis danske Ørsted, der netop er blevet kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed. Og det presser naturligt aktiepriserne op. Det gør, at vi skal være enormt opmærksomme på, om der kommer en grøn boble, og om prissætningen er pumpet op. Er det reelt set virksomhedens forretningsmodel, der giver dem en konkurrencemæssig fordel, eller er det, fordi investorer søger mod de åbenlyst grønne aktier, at prisen er så høj? For hvis det sidste er tilfældet, vil det blot være et spørgsmål om tid, før de bliver indhentet af deres konkurrenter, og så står man potentielt med en risikabel investering,” siger Morten Gregersen.

Selv om der kun indgår 50 virksomheder i Bæredygtige Aktier, er det en væsentligt pointe, at vi stadig spreder risikoen

Morten Gregersen, chefporteføljeforvalter i Nykredit

Af samme årsag har Morten Gregersen ikke kun plukket de helt åbenlyse aktier til fonden Bæredygtige Aktier:

”Selv om der kun indgår 50 virksomheder i Bæredygtige Aktier, er det en væsentligt pointe, at vi stadig spreder risikoen og inkluderer brancher som IT, Finans og Health Care, som du ikke nødvendigvis forbinder med bæredygtighed. For selv om du ikke udvikler løsninger, der producerer vedvarende energi, klimavenlige transportløsninger eller alternativer til cement, så kan du sagtens bidrage til den bæredygtige agenda. Et godt eksempel er Nestlé, der eksempelvis har indført satellitovervågning, så de sikrer, at deres politik for bæredygtig palmeolieproduktion rent faktisk bliver ført ud i livet. Eller Unilever, der vil halvere deres plastikforbrug frem mod 2025 ved at bruge mindre og mere genanvendelig emballage.”

Bæredygtige Aktier har netop modtaget sin første Morningstar-rating på 5 ud af 5 stjerner. Den er baseret på fondens første 3 år på markedet.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler

Aktier | 2 min

Bliver du ramt, hvis der kommer en højere aktieskat?

Regeringen har for nylig foreslået at hæve den høje aktieskat fra 42% til 45%. Nykredits privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, giver en hurtig guide til at vurdere, om du er i farezonen, og hvad du potentielt kan justere på.
Aktier | 5 min

Frygten for at købe på toppen kan spænde ben for dit afkast

Vi drømmer alle om at købe på bunden og sælge på toppen, og mange forholder sig aktuelt afventende over at gå ind i et marked, der er steget over lang tid. Ifølge chefstrateg Frederik Engholm kan det dog også koste dyrt at vente på et fald.
Aktier | 6 min

Sådan finder porteføljemanageren de virkelig værdifulde selskaber

Aktiekursen siger ikke særlig meget om, hvad en virksomhed er værd – kun hvad alverdens aktionærer er villige til at betale for en bid af kagen. Porteføljemanager, Anders Rytter Bockhahn, deler sine bedste råd til at finde de virkelig værdifulde virksomheder.