Det kan betale sig at investere bæredygtigt

I 2019 var det den svanemærkede fond Bæredygtige Aktier, der gav det største afkast blandt alle Nykredits aktivt forvaltede fonde, og den bæredygtige tendens slår også igennem på verdensmarkedet.

Kun godt hver femte dansker tror, at det har en positiv effekt på afkastet, hvis man investerer bærdygtigt. Det viser en undersøgelse, som Epinion for nylig har lavet for Nykredit.

Gør man årets resultater op, er tendensen dog klar: Nykredits svanemærkede fond Bæredygtige Aktier har givet et afkast på 33,88 pct. i 2019 – det højeste blandt Nykredits aktivt forvaltede fonde og 4,77 pct. over verdensmarkedet.

2019 var generelt et rigtig godt aktieår, men løfter man blikket fra Nykredits fonde, har det generelt vist sig at være en god forretning at tænke bæredygtighed ind i sin investering. Således viser en analyse Nykredit har lavet, at man eksempelvis vil have fået 2,5 pct. mere i afkast fra sommeren 2016 til sommeren 2019, hvis man har ekskluderet fossile brændstoffer, inden man investerede i det brede verdensmarkedsindeks (MSCI ACWI).

Og spørger man chefporteføljeforvalter i Nykredit Morten Gregersen, der er en del af teamet bag fonden Bæredygtige Aktier, er interessen for bæredygtige investeringer en tendens, der kommer buldrende med 200 km/timen.

Bæredygtighed er den stærkeste trend, jeg har set i mine efterhånden mange år i branchen.

Morten Gregersen, chefporteføljeforvalter i Nykredit

”Bæredygtighed er den stærkeste trend, jeg har set i mine efterhånden mange år i branchen. 2019 blev eksempelvis året, hvor Novo præsenterede os investorer for fire bløde mål - inkl. samfundsansvar - på linje med deres finansielle targets – det er altså en markant udvikling. Samtidig ser vi tydeligt flow af investorer, der rykker fra de problematiske selskaber over mod de grønne selskaber. Så det er både selskaberne og investorerne, der rykker sig.”

Efterspørgslen på grønne investeringer slår da også igennem hos Nykredit. Udover at flere og flere kunder efterspørger grønne løsninger, er der hel konkret blevet investeret ca. 2,5 mia. kr. i Bæredygtige Aktier, siden den blev lanceret i januar 2017. Heraf står de private investorer for ca. 1 mia. kr., mens de større institutionelle investorer som kommuner og pensionskasser har lagt de øvrige 1,5 mia. kr. i kassen.

Pas på grønne bobler

Morten Gregersen ser det som en meget positiv udvikling, at flere investorer begynder at efterspørge bæredygtige investeringer, men det gør også, at man skal være opmærksom på grønne bobler.

”Der er en kæmpe bevægelse mod de såkaldte impact aktier, der helt åbenlyst bidrager til den grønne omstilling som eksempelvis danske Ørsted, der netop er blevet kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed. Og det presser naturligt aktiepriserne op. Det gør, at vi skal være enormt opmærksomme på, om der kommer en grøn boble, og om prissætningen er pumpet op. Er det reelt set virksomhedens forretningsmodel, der giver dem en konkurrencemæssig fordel, eller er det, fordi investorer søger mod de åbenlyst grønne aktier, at prisen er så høj? For hvis det sidste er tilfældet, vil det blot være et spørgsmål om tid, før de bliver indhentet af deres konkurrenter, og så står man potentielt med en risikabel investering,” siger Morten Gregersen.

Selv om der kun indgår 50 virksomheder i Bæredygtige Aktier, er det en væsentligt pointe, at vi stadig spreder risikoen

Morten Gregersen, chefporteføljeforvalter i Nykredit

Af samme årsag har Morten Gregersen ikke kun plukket de helt åbenlyse aktier til fonden Bæredygtige Aktier:

”Selv om der kun indgår 50 virksomheder i Bæredygtige Aktier, er det en væsentligt pointe, at vi stadig spreder risikoen og inkluderer brancher som IT, Finans og Health Care, som du ikke nødvendigvis forbinder med bæredygtighed. For selv om du ikke udvikler løsninger, der producerer vedvarende energi, klimavenlige transportløsninger eller alternativer til cement, så kan du sagtens bidrage til den bæredygtige agenda. Et godt eksempel er Nestlé, der eksempelvis har indført satellitovervågning, så de sikrer, at deres politik for bæredygtig palmeolieproduktion rent faktisk bliver ført ud i livet. Eller Unilever, der vil halvere deres plastikforbrug frem mod 2025 ved at bruge mindre og mere genanvendelig emballage.”

Bæredygtige Aktier har netop modtaget sin første Morningstar-rating på 5 ud af 5 stjerner. Den er baseret på fondens første 3 år på markedet.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Relaterede Artikler

Formue | 8 min

Fem ting du bør overveje inden årets udgang

Vinteren er over os, julen nærmer sig og skatteåret 2022 lakker mod enden. Men inden vi når så langt, anbefaler vi, at du forholder dig til fem ting – der kan nemlig være mange penge at spare.
Investering | 5 min

Sælger du ud af dine investeringer? Det kan give bagslag

Uroen på de finansielle markeder kan give lyst til at sælge ud af porteføljen for at undgå yderligere tab. Nykredits formueekspert Jeanette Kølbek opfordrer til at tænke sig om en ekstra gang, inden der trykkes på salgsknappen. Det er nemlig svært at time markedet, og du kan gå glip af den næste optur, hvis du sælger ud nu.
Formue | 4 min

Tysk overenskomst fører næppe til lønspiral i Europa

En ny overenskomst for den tyske metalindustri lover stigende lønninger i de kommende år. Aftalen kommer dog ikke til at presse lønningerne voldsomt op i hverken Tyskland eller resten af eurozonen, vurderer Frederik Romedahl Poulsen, senioranalytiker hos Nykredit.