Kan man give pengegaver til andre end sine børn?

En kunde vil gerne vide, om man kan give sin formue videre til andre end sine børn uden at blive ramt af skatter og afgifter. Vi har bedt formuespecialist Camilla Schjølin Poulsen dykke ned i området.

Hvis der er overskud på kontoen, er der flere danskere, der ynder at benytte muligheden for at give en afgiftsfri gave på op til 67.100 kr. til den nærmeste familie. De personer man kan begunstige afgiftsfrit tæller primært børn, børnebørn, forældre og andre i lige linje i familietræet, samt samlevere, som man aktuelt bor sammen med, og har gjort det i minimum to år.

Men hvilke muligheder har man egentlig for at give sin formue smart videre, hvis man ikke har nogle børn, men eksempelvis har en nevø eller niece, eller en bror eller søster, man gerne vil begunstige, mens man lever?

”Man har jo altid mulighed for at give en lejlighedsgave af normal størrelse. Det være sig julegaver, fødselsdagsgaver, konfirmationsgaver osv. Hvis vi er ude i større beløb, bliver det straks mere komplekst, fordi gavereglerne næsten kun tilgodeser familie, som du er i lige linje med. Derfor vil eksempelvis ens niece skulle beskattes af en eventuel pengegave som personlig indkomst, og så ryger der altså minimum 37 pct. til SKAT. Med mindre det kan indeholdes i hendes personfradrag,” siger Camilla Schjølin Poulsen og tilføjer:

”Man må gerne give en afgiftsfri gave til sine forældre, som så har større økonomisk råderum til sig selv og til at hjælpe sine nærmeste,” fortæller Camilla Schjølin Poulsen. 

Et familielån kan gøres både rente- og afdragsfrit, så parterne selv kan beslutte, hvornår pengene skal betales tilbage.

Camilla Schjølin Poulsen, formuespecialist i Nykredit

Hjælp familien med et afgiftsfrit lån

Men der er også andre måder, man kan hjælpe sine familiemedlemmer økonomisk på. Hvis ens niece eller søster går i boligtanker, men mangler pengene til at selv at købe, ja så har man mulighed for at købe en lejlighed og leje den ud, eller yde et såkaldt familielån.

”Et familielån kan gøres både rente- og afdragsfrit, så parterne selv kan beslutte, hvornår pengene skal betales tilbage. På den måde kan man hjælpe sine familiemedlemmer i en periode, hvor de måske ikke selv har så mange penge at gøre godt med. Hjælpen er således ikke, at man giver penge videre, men at man stiller kapital billigt til rådighed, og at gælden på grund af inflationen rent faktisk falder i værdi undervejs. Et vigtigt krav ved et familielån er, at det skal være et såkaldt anfordringslån, som forfalder med kort varsel. Og det er her, man skal være opmærksom: Hvis långiveren dør uventet, så forfalder lånet med det samme. Og det kan naturligt give en udfordring, hvis pengene er blevet brugt til at købe en lejlighed,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Der er flere andre formelle krav til familielånet, og derfor opfordrer vi til at søge yderligere rådgivning hos fx en advokat.

Camilla Schjølin Poulsen

Privatøkonom i Nykredit

Nykredits ekspert på opsparings- og formueområdet.

Relaterede Artikler

Rådgivning | 2 min

Få mest muligt ud af dit afkast

Vil du have mest muligt ud af afkastet på dine investeringer, gælder det om at have styr på skatten, for den har stor betydning for, hvor meget af dit afkast der bliver tilbage til dig. Nykredits privatøkonom Camilla Schjølin Poulsen guider på vej.
Rådgivning | 2 min

Kom med til virtuel investeringskonference den 5. oktober

Nykredits eksperter klæder dig på til endnu et år som investor, når vi inviterer til virtuelt investeringsmøde den 5. oktober.
Rådgivning | 2 min

Se med på gratis webinar om bæredygtige investeringer

Få eksperternes bedste råd til at komme godt i gang med at investere bæredygtigt, når vi inviterer til webinar torsdag den 9. september.