USA & Kina begraver ikke stridsøksen med Fase1-aftale

USA og Kina underskrev i går Fase1-aftalen, som parterne i december blev enige om principperne bag. De største knaster forbliver dog uløste, og risikoen for nye sammenstød er ikke taget af bordet.

Der var ikke de store overraskelser at komme efter i Fase1-aftalen, der blev offentliggjort i sin fulde form i går. Sådan lyder det fra senioranalytiker i Nykredit, Frederik Romedahl.  Med aftalen forpligter Kina sig over de kommende to år til at købe for 200 mia. dollar ekstra amerikanske varer, der vil bestå af 40% industrivarer, 25% energi, 16% landbrugsvarer og 19% serviceydelser.

”Det kan give et midlertidigt løft til en del amerikanske selskaber, men vil i givet fald koste tilsvarende for Kinas øvrige leverandører, så for global økonomi er det ikke ret afgørende. Spørgsmålet er også, om det overhovedet kan lade sig gøre for USA at producere og afsætte de ekstra varer, for USA er i forvejen ved at nå kapacitetsgrænsen,” siger Frederik Romedahl.

USA har til gengæld aflyst en række planlagte toldforhøjelser, der skulle være trådt i kraft den 1. december 2019, ligesom de i september sænkede toldforhøjelsen på kinesiske varer for 130 mia. dollar fra 15% til 7,5%.

”Det virker som en meget lille indrømmelse fra USA’s side, og spørgsmålet er, om der ligger mere under overfladen. Men nu skal vi så også holde øje med, om Kina rent faktisk begynder at øge deres import af amerikanske varer, så de lever op til deres del af aftalen. For hvis der ikke sker noget inden for det næste år, er det ret sandsynligt, at Trump går i offensiven igen,” siger Frederik Romedahl.

De største sværdslag mellem USA og Kina venter dog stadig – og de når næppe at blive afklaret inden præsidentvalget i november.

Frederik Rommedahl, senioranalytiker i Nykredit

Trump er klar til valg

Trump fremhæver selv aftalen som lidt af en milepæl, og ifølge Frederik Romedahl er den da også første skridt i den rigtige retning, som kan give særligt industrivirksomhederne lidt mere klarhed om deres rammevilkår. De største sværdslag mellem USA og Kina venter dog stadig – og de når næppe at blive afklaret inden præsidentvalget i november.

”USA og Kina ligger stadig langt fra hinanden, for de har på ingen måde løst konflikten om den måde, Kina favoriserer egne virksomheder på og gør livet svært for de udenlandske virksomheder. Det opgør Kina og USA har gang i lige nu, kommer til at vække genlyd langt i fremtiden, for det er reelt et stormagtsopgør, vi er vidner til. Kina ser sig selv have teknologisk verdensherredømme og USA - og Europa for den sags skyld – mener fundamentalt, at Kina bl.a. skal ændre praksis i forhold til deres behandling af udenlandske virksomheders rettigheder” siger Frederik Romedahl.

Han mener dog ikke, at man skal regne med de store nyheder fra USA/Kina fronten inden præsidentvalget i november:

”Kineserne vil sandsynligvis vente og se tiden an, inden de går i gang med at forhandle om de mere fundamentale ting, for potentielt sidder der en ny præsident bag skrivebordet om 10 måneder. Trump har heller ikke vanvittigt travlt, for han går ind i valgkampen med en relativt stærk økonomisk vækst, rekordhøje aktieindeks og to store sejre. For det første skattereformen, som er kronjuvelen i hans præsidentperiode og derudover aftalen med Kina, hvor Trump i hvert fald vil signalere, at han har fået banket Kina på plads, som han i sin tid lovede sine vælgere.”

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Frederik Romedahl Poulsen

Senioranalytiker i Nykredit Markets

Frederik har fokus på global makroøkonomi og politik, samt dets betydning for de finansielle markeder.

Relaterede Artikler

Økonomi | 4 min

US-valg: Hvilken effekt har vinderens partifarve på aktiemarkedet?

Historiske data viser, at aktiemarkedet har en tendens til at falde, hvis vinderen af det amerikanske præsidentvalg er demokratisk. Den effekt udlignes dog hurtigt.
Økonomi | 4 min

Ny smittebølge ryster ikke markedet

Ny smittebølge lader ikke til at stoppe den økonomiske bedring. Kombineret med lave renter reducerer det ifølge chefstrateg i Nykredit risikoen for en større aktienedtur.
Aktier | 4 min

Hvad betyder den svækkede dollar for dine investeringer?

Dollaren er faldet knap 10 pct. siden maj, og ifølge Nykredits prognose ryger kursen sandsynligvis længere ned. Vi har bedt chefstrateg Klaus Dalsgaard fortælle, hvilken indflydelse den svage dollar kan få på dine investeringer.