Få chefstrategens svar på investorernes spørgsmål

Hold fast, investor – den økonomiske opbremsning bliver hård, men sandsynligvis kort. Det var hovedbudskabet fra Nykredits chefstrateg Frederik Engholm, da 4.500 kunder i går så med på Nykredits webinar om COVID-19. Få her svar på nogle af de mange investor-spørgsmål, som Frederik Engholm fik under webinaret.

Det har været en ekstraordinær grim uge på de finansielle markeder. Både ugen som helhed og enkeltstående dage gav så store fald i europæiske som amerikanske aktier, at de skriver sig ind i historien blandt de værste. Det er en konsekvens af, at hele lande, inklusiv Danmark, lukker ned, og der verden over bliver taget historiske tiltag for at få bugt med corona-pandemien.

Ifølge Frederik Engholm er store aktiedyk ikke et særsyn, men hastigheden er voldsom denne gang:

”Det er ikke uvant, at vi oplever denne slags nedture på aktiemarkederne, men det faktum, at det er gået ekstremt hurtigt, vidner om, at markederne har meget vanskeligt ved at håndtere den usikkerhed, som corona-pandemien fører med sig. Vi har jo ikke at gøre med en klassisk økonomisk krise, som markederne har mere erfaring med at tackle, men en global pandemi som markederne ikke ved, hvordan de skal håndtere. Og det giver stor usikkerhed og kæmpe udsving på markederne,” siger Frederik Engholm.

Usikkerheden giver helt naturligt en række spørgsmål hos de danske investorer, og dem giver Nykredits chefstrateg her sit svar på. Du kan se det fulde webinar her, hvor Frederik Engholm giver sit syn på, hvordan markedet kommer til at udvikle sig i den kommende tid.

Spørgsmål og svar fra webinaret den 12. marts

”Det vil typisk – og jeg siger typisk, fordi alle situationer vil være forskellige – være en dum ide, at sælge ud af sine aktier efter et stort fald. For ser man et år frem vil afkastet efter perioder med uro erfaringsmæssigt blive højere end det gennemsnitlige afkast på aktier. Så du risikerer at gå glip af opsvinget, der venter et sted i horisonten.”

”Det er meget voldsomme bevægelser, vi oplever lige nu, så det er ikke så underligt, hvis man er ekstraordinært påvirket. Hvis det påvirker dig meget, skal du overveje, om du har den rigtige risikoprofil, eller om du skal have en anden sammensætning i din portefølje, så udsvingene ikke bliver så store. Din aktieandel vil stadig få bank i det nuværende marked, men andre elementer – som eksempelvis obligationer – vil gøre faldet mindre.”

”Generelt er vores holdning, at hvis man gerne vil investere langsigtet, så skal man bare gå ind i markedet. Aktuelt vil vi dog anbefale, at man går ind ad nogle trin, så man ikke investerer alle sine penge på én gang, da der stadig kan komme store udsving. Det er noget, der vil påvirke de fleste investorer, og det kan presse folk til at sælge for hurtigt igen, fordi det er bekymrende at overvære så store fald.”

”Ja, det kan det godt, for usikkerheden omkring corona er stadig stor. Men spørger du os, så er vores formodning, at når vi kigger 6-12 måneder frem i tiden, så er forventningerne til virksomhedernes indtjening på vej opad igen, fordi myndighedernes foranstaltninger er blevet fjernet igen. Derfor tror vi også, at aktierne ligger højere, når vi kigger et år frem - og måske endda allerede, hvis vi kigger 6 måneder frem.”

”Det afgørende er, at Kina kommer op i gear igen, og at smitten ikke vender tilbage. At smittekurven generelt begynde at knække rundt om i verden, og at myndighederne kommer på banen med de rette tiltag. Det er afgørende, at investorerne har tillid til, at myndighederne gør nok for at sikre, at den korte nedtur ikke udvikler sig til en langvarig krise.”

”I perioder som denne er det svært at finde selskaber, der stiger. Der kan være en enkelt biotek-virksomhed, der har sikret sig et gennembrud, men midt i sådan en nedtur sælger mange investorer bredt ud, og de fleste selskaber falder. Det er dog ikke dem alle, der falder lige tungt. Sundhedssektoren er typisk mindre påvirket, men der er sjældent nogle sektorer, der går helt fri, når vi oplever fald af den størrelsesorden.”

”Det er helt klart energisektoren. Energi var i forvejen presset på faldende efterspørgsel, fordi der er mindre rejseaktivitet, og når Rusland og Saudi-Arabien samtidig ikke kan komme til enighed om at begrænse produktionen for at imødekomme den aktuelt lavere efterspørgsel – ja, så bliver sektoren presset.”

”Nogle af dem, der har klarer sig bedst, er sundhedssektoren, forsyningssektoren og stabilt forbrug, som rummer virksomheder, der producerer eller sælger de dagligvarer, vi bruger uanset hvad. Faktisk alt det, der blev hamstret, da Mette Frederiksen sagde, at vi skulle lade være. De har en stabil indtjening, og er meget lidt påvirket, når verden er i problemer, eller når væksten bliver svækket. Samtidig oplever de heller ikke samme store stigninger, når økonomien går den anden vej.”

”Det synes jeg ikke, at det er. Der er dog mange, der synes, det er ubehageligt at se værdien af ens investeringer svinge fra dag til dag. Den situation kommer fortsat til at præge markedet i den nærmeste fremtid, så man skal vide med sig selv, om man kan holde til det eller hurtigt bliver påvirket. Er det sidste tilfældet, skal man ikke gå ind nu.”

”Som en langsigtet investor begynder vi ikke at sælge ud af vores aktier, som vi ser situationen lige nu. Vores forventning er, at aktierne kommer til at ligge højere om 6-12 måneder, end de gør i dag.”

”Det er der ikke, men når man har købt et produkt med lav risiko, vil aktieandelen være relativt begrænset, og obligationsdelen vil fylde mere. Obligationsdelen er relativt robust, og nogle obligationer vil endda stige i det nuværende miljø. Din aktiedel vil få et slag på kinden, men hvis den kun fylder 20-25 pct., er det begrænset, hvor meget det påvirker din samlede formue.”

”WHO har allerede været ude og kalde det en pandemi og fra et finansielt markedsperspektiv, tror jeg, at det ligger i kortene, at USA også bliver hårdt ramt. Det er i hvert fald det, vi har regnet ind i vores prognoser.”

”Det er en vurdering, man skal gøre løbende, for det handler jo om at sikre, at din investering stadig har den risikoprofil, du ønsker. Man skal dog ikke gå ind og rebalancere sin portefølje hver eneste dag, men snarere periodisk.”

”Jeg kan sagtens forstå perspektivet. Men jeg vil vende den om og sige, at hvis vi har ret i vores analyse, der siger, at hvis man ikke passer på, og myndighederne ikke hjælper til, så vil de kortsigtede problemer blive langvarige. Og i det scenarie er der slet ikke penge til klimaet. Så det er helt afgørende, at man sætter ind og kaster alle de midler, som skal til, efter dette nu.”

Med en plejeaftale (fx OpsparingsInvest) handler vi for dig her i Nykredit. Det gør vi ud fra den risikoprofil, du fik lavet, da du indgik aftalen. Hvis du vil investere mindre – og dermed sælge ud af depotet – skriver du blot til os i netbanken, så hjælper vi dig videre. Hvis du vil investere mere, sætter du blot penge ind på den konto, der hører til din plejeaftale. Den fremgår af din kontooversigt.

Med et opbevaringsdepot har du mulighed for at købe og sælge i depotet direkte i netbanken. Det gør du under ”Formue og investering” og herunder ”Køb og salg”. I den nye version af netbanken – MitNykredit beta – går du ind under ”Investeringsoverblik”. Det er billigst for dig, hvis du selv handler i netbanken. Du kan også få Nykredit til at handle for dig, hvilket er lidt dyrere. Hvis du ønsker, vi skal handle for dig, skriver du blot en besked til os i netbanken med specifikationer på handlen.

 

Uanset om du ønsker at købe eller sælge, anbefaler vi altid, at du taler med din rådgiver forinden, da meget afhænger af din risikoprofil, økonomi og tidshorisont.

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Rådgivning | 3 min

Overvejer du at give sommerhuset videre til dine børn?

Der kan være gode grunde til at overdrage sommerhuset før arvetidspunktet, hvis det alligevel er tænkt til at gå i arv. Men der er også flere overvejelser, som du bør gøre dig inden. Få her formueekspertens bedste råd.
Økonomi | 4 min

Nye udfald mod Kina kan blive vital del af Trumps valgkampagne

Med en i forvejen kuldsejlet økonomi og en historisk Kina-skeptisk vælgerskare kan nye handelspolitiske angreb mod Kina blive en afgørende del af Trumps valgkampagne.
Aktier | 4 min

Det har kunnet betale sig at holde fast i sin investeringsstrategi

Langt størstedelen af Nykredits kunder har valgt at holde fast i deres investeringsstrategi gennem corona-uroen, og den tilgang har vist sig at være rigtig fornuftig.