Giver flugten til tech-aktier risiko for bobler?

Sjældent har aktiemarkedet været så polariseret som nu. Mens energi- og finansaktier er faldet mod bunden, er health care og særligt tech-aktierne buldret frem. Men er udviklingen holdbar, eller er der en IT-boble på vej?

Man gnider lige øjnene en ekstra gang, når blikket glider ned over oversigten, der viser, hvordan de forskellige sektorer og regioner i aktiemarkedet har klaret sig i 2020. Billedet illustrerer nemlig et ekstremt polariseret marked.

For mens tech og health care-sektoren næsten ligger i plus for året, så er finanssektoren nede med mere end 30 pct. og energi med mere end 35 pct. Tendensen slår også igennem i det amerikanske Nasdaq-indeks, der næsten er i nul for året, og hvor store IT-giganter som Microsoft, Amazon, Google, Facebook og Apple har stor indflydelse på temperaturen i markedet. Til sammenligning er det brede europæiske indeks MSCI Europe, hvor bl.a. finans- og industrivirksomheder vejer tungt, nede med knap 22 pct. En kæmpe polarisering, der – som altid andet lige nu - skal finde sin forklaring i corona-uroen.

”Det er lidt en black box, du køber ind i lige nu, for det er de færreste virksomheder, der kan sige noget kvalificeret om, hvad fremtiden bringer. Investorer har søgt tilbage til aktier efter de voldsomme kursfald i marts måned, fordi politikerne og centralbankerne har demonstreret, at de holder hånden under økonomien. Og hvad gør du så? Du køber defensivt ind og går mod sikre valg. Det omfatter de selskaber, der traditionelt klarer sig godt igennem kriser og de selskaber, der får rygvind qua corona-situationen. Og det gælder særligt health care og IT-sektoren,” lyder det fra Morten Gregersen, der er aktiechef i Nykredit.

Tech-virksomhederne har jo længe været på en opadgående kurve, fordi vi lever i en verden, der bliver mere digital. Men corona-pandemien har i den grad fungeret som en kæmpe accelerator

Morten Gregersen

For højt prissat eller pengene værd?

Men giver det ikke god grund til at være bange for evt. boble-udvikling, når eksempelvis Amazon- og Microsoft-aktien i skrivende stund er steget henholdsvis 46 pct. og 36 pct. fra årets bund i midten af marts?

”Der er mange, der sammenligner med IT-boblen tilbage i 2000, hvor vi oplevede samme fænomen med voldsomme kursstigninger på IT-aktier. Dengang stod vi ved internettets vorden, og det vrimlede frem med e-baserede forretningsmodeller, der kom til at dominere aktieindekset på samme måde, som tech-virksomhederne gør i dag. Forskellen er bare, at dengang var der ingen indtjening - det har vi altså i dag. Det er meget dominerende platformsvirksomheder, der i den grad er kommet for at blive, og som kan demonstrere massiv indtjening og forretningsmodeller, der let og skalerbart kan vokse,” siger Morten Gregersen og fortsætter:

”Tech-virksomhederne har jo længe været på en opadgående kurve, fordi vi lever i en verden, der bliver mere digital. Men corona-pandemien har i den grad fungeret som en kæmpe accelerator, der har skubbet på de digitale forretningsmodeller, fordi vi alle sammen med ét har skulle arbejde, handle og underholde os på distancen.”

Ifølge Morten Gregersen er prisfastsættelsen af de store IT-giganter til stor debat i markedet. Der svært at modsige sig deres stærke indtjeningsevne, men mange mener ikke, at denne er langtidsholdbar. Specielt det faktum, at de forretningsmæssigt nyder godt af næsten monopollignende status i flere af deres områder er genstand for diskussion. For kan de opretholde deres forretningsmæssige disciplin, og vil politikerne tillade deres dominerende markedspositioner i det lange løb?

”Mange vil sige, at virksomheder som Amazon og Microsoft er højt prissat – og det er de også ift. markedet. Men du er nødt til at holde blikket rettet mod deres fremtidige indtjeningsevne. Kig f.eks. på deres dominerende positioner indenfor cloud-området, hvor vi fortsat formentlig har mange år med kraftig vækst foran os. Når det er sagt, så er det i et polariseret marked som det nuværende, man virkelig have styr på sin fundamentale aktieanalyse. For hvad skal du egentlig give for de navne, som står som de strukturelle videre? Og bliver mange af de øvrige for billige i denne polarisering? Det er her håndværket kommer ind, for man skal virkelig forstå, hvad det er, man køber ind i,” siger Morten Gregersen.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Morten Gregersen

Head of Global Equities

Ansvarlig rådgiver for Nykredit Invests fire globale investeringsforeninger med aktier på tværs af sektorer og regioner.

Relaterede Artikler

Aktier | 3 min

Kan aktiemarkederne fortsat se igennem restriktioner og mutationer?

Aktiemarkederne stiger fortsat, selv om vi kan konstatere nye smitterekorder, der må bekæmpes med øgede restriktioner, mens mutationerne banker på døren. Er aktiemarkedet blevet for optimistisk?
Aktier | 4 min

Det er nu, du skal gøre porteføljen klar til bedre tider

Med vaccineudrulning og normalisering af samfundet i sigte vurderer Nykredits strategteam, at der er comeback-potentiale i såvel finansaktierne som forsyningssektoren.
Aktier | 6 min

Derfor skal du ikke altid ”sælge på toppen”

Det kan være fristende at sælge på ryggen af en stor markedsstigning. Ifølge chefstrateg Frederik Engholm kan den hurtige gevinst dog ende med at koste dyrt på længere sigt.