Chefstrateg: Sort energi er en risikabel investering

Energisektoren faldt mod bunden, da corona-krisen satte verdens olie-forbrug på hold.

Efter nogle gode måneder ligger olieselskaberne stadig lavt ift. markedet, men det er risikabelt at lade sig lokke, siger chefstrateg Frederik Engholm.

Det er såvel kortsigtede usikkerheder som langsigtede risici, der gør det risikabelt at jagte kursstigninger i olieselskaberne, selv om idéen kan opstå. For efter nogle gode måneder oven på et corona-fald af dimensioner, ligger sektoren stadig underdrejet i forhold til resten af markedet. Slaget til oliesektoren afspejler naturligvis, at verden i en periode forholdt sig i ro, arbejdede hjemme og transporterede og producerede langt færre varer end normalt.

De store investorer som eksempelvis pensionskasserne tager større og større afstand fra energisektoren, fordi deres kunder kræver en grøn investeringsprofil.

Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit

Ifølge Frederik Engholm har opportunistiske investorer været med til at presse, de hårdest ramte dele af aktiemarkedet op, men når det kommer til energiaktier, er det en risikabel strategi på såvel kort som lang sigt.

”Efterspørgslen på olie faldt med 25 pct. i foråret, så olielagrene er rekordstore, og det vil tage lang tid at nedbringe dem. Samtidig er der ingen, der ved, hvor længe OPEC og Rusland kan holde fast i deres håndslag om at holde produktionen nede. Læg dertil, at der stadig er enorm usikkerhed om væksten og nye smitteudbrud, som kan presse efterspørgslen ned igen. Ingen ved, hvornår vi igen kommer til at rejse som før, og måske har krisen endda accelereret tendenser skabt af klimabevidsthed, der kan sætte varige spor i forbrugernes transportvaner,” siger Frederik Engholm.

Chefstrategen tilføjer, at Australien netop har aflyst hovedparten af sine internationale flyafgange frem til oktober, og at flyindustrien alene står for 8 pct. af verdens oliforbrug.

Tunge investorer vil have grøn energi

Det er dog ikke kun den aktuelle corona-situation, der bør give panderynker hos investorer med smag for energiaktier. Den voksende anerkendelse af klimakrisen har ifølge Frederik Engholm ledt til et skift i investorernes præferencer.

”De store investorer som eksempelvis pensionskasserne tager større og større afstand fra energisektoren, fordi deres kunder kræver en grøn investeringsprofil. Så de omdømmemæssige risici ved at være eksponeret overfor sort energi, mindsker generelt efterspørgslen på olieaktier. I min optik er der altså både kortsigtede usikkerhedsmomenter og langsigtede risici, som gør det ekstraordinært risikabelt at jagte aktiekursstigninger i olieselskaberne,” siger Frederik Engholm.

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Økonomi | 2 min

Her er udsigten efter et usædvanligt halvår som investor

For bare tre måneder siden var verden lukket ned, og økonomien gået i stå. I dag ser billedet heldigvis noget anderledes ud. Chefstrateg Frederik Engholm gør status og kigger frem efter et halvår, som vi sent glemmer.
Økonomi | 4 min

Nye udfald mod Kina kan blive vital del af Trumps valgkampagne

Med en i forvejen kuldsejlet økonomi og en historisk Kina-skeptisk vælgerskare kan nye handelspolitiske angreb mod Kina blive en afgørende del af Trumps valgkampagne.
Økonomi | 2 min

Skal man frygte regningen for de mange hjælpepakker?

Lige så stor lettelse de økonomiske corona-hjælpepakker har medført, lige så stor ængstelse har udsigten til voksende statsgæld givet. Men det er der ikke den store grund til, siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.