Her er udsigten efter et usædvanligt halvår som investor

For bare tre måneder siden var verden lukket ned, og økonomien gået i stå. I dag ser billedet heldigvis noget anderledes ud. Chefstrateg Frederik Engholm gør status og kigger frem efter et halvår, som vi sent glemmer.

2020 startede egentlig på en positiv tone med udsigt til stabil vækst og en begyndende våbenhvile i handelskrigen mellem USA og Kina. Optimismen blev dog hurtigt afløst af nervøsitet, da store dele af Kina lukkede ned pga. Covid-19. Nervøsitet blev til panik, da virussen spredte sig til Europa og USA, og gradvist lukkede den globale økonomi ned med rekordhurtige gigantfald på aktiemarkederne til følge.

I dag ser vi, at de hårde nedlukninger og politiske hjælpepakker har virket. De største økonomier er i gang med at genåbne, den økonomiske aktivitet stiger, og aktiemarkedet er kommet stærkt tilbage.

”Jeg havde virkelig ikke troet, at aktiekurserne havde nået disse niveauer, før vi kom godt ind i efteråret. Men markedet har taget så godt imod de massive hjælpepakker, at det er fløjet i vejret, og indtil nu er genåbningerne også forløbet uden de store bump på vejen. Vi begynder dog at se, at store stater som Californien, Texas og Florida har stigende smittetal og til trods for det kører på med genåbning. Det forhøjer usikkerheden om den økonomiske situation i USA, og kigger man på vækstskøn for 2020 fra verdens største banker, så ligger de da også milevidt fra hinanden,” siger Frederik Engholm.

Genåbningen har givet væksten et ordentligt nyk op, men det kommer til at tage år, før vi er tilbage på niveauet før corona

Frederik Engholm

Væksten er først tilbage i 2022

Chefstrategen understreger, at selv om der er kommet gang i den økonomiske aktivitet igen, så kommer corona-krisen til et slå et kæmpe hul i væksten.

”Genåbningen har givet væksten et ordentligt nyk op, men det kommer til at tage år, før vi er tilbage på niveauet før corona. Jeg tror, at vi skal ind i 2022, før vi er helt tilbage igen i Europa og USA. Lige nu holder hjælpepakkerne hånden under økonomien, men hvad sker der, når de ikke er der mere? Vi ved det reelt ikke, så der er også en del usikkerhed knyttet til den situation,” siger Frederik Engholm og fortsætter:

”Det er ganske atypisk, at investorerne er villige til at ”prise” markedet så relativt højt i en situation, hvor usikkerheden er så betydelig som i dag. Vi venter, at virksomhedernes indtjening vil være negativt påvirket over flere år. Når vi sammenligner aktiekurserne, med den indtjening man kan forvente, så er aktierne relativt dyre set i et historisk perspektiv. Og der skal i min optik heller ikke alt for mange nyheder til, som kan skabe tvivl om fortsat fremgang i den økonomiske aktivitet, før markedet reagerer prompte. Vi så midt i juni, at det ledende amerikanske aktieindeks S&P 500 faldt 6 pct. på én dag af frygt for smitteudviklingen i USA,” siger Frederik Engholm og slutter:

”Som investor skal man altså indstille sig på, at uroen hurtigt kan vende tilbage. Kigger man et år frem fra nu, er vores forventning dog fortsat, at aktierne kommer til at ligge højere, end de gør i dag.”

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Økonomi | 6 min

Chefstrateg: Sort energi er en risikabel investering

Energisektoren faldt mod bunden, da corona-krisen satte verdens olie-forbrug på hold.
Økonomi | 4 min

Nye udfald mod Kina kan blive vital del af Trumps valgkampagne

Med en i forvejen kuldsejlet økonomi og en historisk Kina-skeptisk vælgerskare kan nye handelspolitiske angreb mod Kina blive en afgørende del af Trumps valgkampagne.
Økonomi | 2 min

Skal man frygte regningen for de mange hjælpepakker?

Lige så stor lettelse de økonomiske corona-hjælpepakker har medført, lige så stor ængstelse har udsigten til voksende statsgæld givet. Men det er der ikke den store grund til, siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.