Loftet på aktiesparekontoen forhøjes til 100.000 kr.

Fra den 1. juli kan du investere næsten dobbelt så mange penge som tidligere via Aktiesparekontoen. Den store fordel er minimum 10 pct. lavere beskatning af dit afkast end ellers.

Der er indtil videre ca. 72.000 danskere, der har benyttet sig af muligheden for at oprette en Aktiesparekonto, hvor man kan nøjes med at betale 17% skat af afkastet i stedet for 27% eller 42% som vanligt.

Men nu kan ordningen meget vel blive interessant for langt flere danskere. Indtil nu har man nemlig kun kunnet investere 51.100 kr. via den fordelagtige ordning, men den 1. juli forhøjes det loft til 100.000 kr. Og det vurderer formueekspert Camilla Schjølin Poulsen vil få flere danskere ud af starthullerne. Og naturligvis give eksisterende investorer en større fordel.

”Der er mange investorer, der synes, at såvel det beløb man kunne investere samt det beløb, man har kunnet spare ift. beskatning, har været så småt, at det ikke har været værd at bukke sig efter. Men nu hvor loftet forhøjes til 100.000 kr., rykker Aktiesparekontoen op i en anden liga, og min vurdering er, at flere danskere vil kigge på ordningen med fornyede briller.”

 

Aktiesparekontoen har lidt ufortjent fået ry for at være besværlig, men det er faktisk ret nemt, da det er banken, der klarer alt det administrative med at indberette til skat etc.

Camilla Schjølin Poulsen, Formueekspert i Nykredit

Nemmere end sit rygte

Ifølge Camilla Schjølin Poulsen er den helt store fordel ved Aktiesparekontoen, at man betaler minimum 10 pct. mindre i skat af afkastet, end man ellers ville gøre. Og så er det nemt at komme i gang:

”Aktiesparekontoen har lidt ufortjent fået ry for at være besværlig, men det er faktisk ret nemt, da det er banken, der klarer alt det administrative med at indberette til skat etc. Så du skal egentlig ikke gøre så meget andet end at bede om at få oprettet kontoen,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Aktiesparekontoen beskattes efter det såkaldte lagerbeskatningsprincip, som mange vil kende fra deres pensionsopsparing. Her afregnes der hvert år skat, alt efter om ens investeringer er steget eller faldet i værdi i perioden.

”Aktiesparekontoen har flere ting til fælles med aldersopsparingen, hvor du betaler en lidt lavere skat af afkastet, nemlig 15,3 pct. Men hvor du først kan få udbetalt din aldersopsparing, når du går på pension, og max må indskyde omkring de 5.000 kr. årligt, så kan du indløse beløbet på din Aktiesparekonto, lige når det passer dig og hurtigere få flere penge ind på kontoen. Fleksibiliteten er dermed meget større på Aktiesparekontoen,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Ikke oplagt til børn og unge

Formueeksperten ser generelt kun fordele ved at benytte sig af Aktiesparekontoen, men tilføjer, at der er en enkelt gruppe, som har andre, mere fordelagtige muligheder at spare op på.

”Børn og unge har andre opsparingsmuligheder, der er mere fordelagtige. Investerer du eksempelvis via børneopsparingen, betales 0% i skat af afkastet gennem bindingsperioden, hvilket gør det til den mest attraktive opsparingskonto, vi har. Opsparing ud over børneopsparingen beskattes hos barnet, som dog ofte har et ubenyttet frikort, og så længe dette frikort ikke allerede er brugt op fra indtægter via fritidsjobbet, så bør de overveje investeringer som giver kapitalindkomst, og dermed kan indeholdes i frikortet,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Efter planen skal loftet på Aktiesparekontoen løftes med 50.000 kr. hvert år, indtil det rammer 250.000 kr. De årlige forhøjelser kræver dog, at der er samles politisk flertal for stigningen hvert år.

I første omgang hæves beløbsloftet nu til 100.000 kr., og herudover må man altid indsætte det beløb, der modsvarer den afkastskat, man har betalt i indeværende år. Nedenfor følger to eksempler - hvis du er i tvivl om, hvad du kan indsætte, kan du altid kontakte din rådgiver og få svaret.

Læs mere om, hvordan aktiesparekontoen fungerer

Nyt loft fra den 1. juli: Hvor meget kan du indsætte på din eksisterende Aktiesparekonto?

Camilla Schjølin Poulsen

Chefspecialist i Nykredit

Ekspert inden for formuerådgivning, herunder pension, bolig, investering og skat. Drives af at give kunderne overblik over og optimere deres samlede formue, så drømme og mål kan nås.

Relaterede Artikler

Rådgivning | 3 min

Kan din friværdi finansiere et nyt sommerhus?

Interessen for sommerhuse har sjældent været større, og mange boligejere overvejer, om friværdi i helårshuset kan finansiere sommerhusdrømmen. Få svaret og en række gode råd fra formueekspert, Camilla Schjølin Poulsen.
Rådgivning | 3 min

Overvejer du at give sommerhuset videre til dine børn?

Der kan være gode grunde til at overdrage sommerhuset før arvetidspunktet, hvis det alligevel er tænkt til at gå i arv. Men der er også flere overvejelser, som du bør gøre dig inden. Få her formueekspertens bedste råd.
Økonomi | 2 min

Her er udsigten efter et usædvanligt halvår som investor

For bare tre måneder siden var verden lukket ned, og økonomien gået i stå. I dag ser billedet heldigvis noget anderledes ud. Chefstrateg Frederik Engholm gør status og kigger frem efter et halvår, som vi sent glemmer.