Loftet på aktiesparekontoen forhøjes til 100.000 kr.

Fra den 1. juli kan du investere næsten dobbelt så mange penge som tidligere via Aktiesparekontoen. Den store fordel er minimum 10 pct. lavere beskatning af dit afkast end ellers.

Der er indtil videre ca. 72.000 danskere, der har benyttet sig af muligheden for at oprette en Aktiesparekonto, hvor man kan nøjes med at betale 17% skat af afkastet i stedet for 27% eller 42% som vanligt.

Men nu kan ordningen meget vel blive interessant for langt flere danskere. Indtil nu har man nemlig kun kunnet investere 51.100 kr. via den fordelagtige ordning, men den 1. juli forhøjes det loft til 100.000 kr. Og det vurderer formueekspert Camilla Schjølin Poulsen vil få flere danskere ud af starthullerne. Og naturligvis give eksisterende investorer en større fordel.

”Der er mange investorer, der synes, at såvel det beløb man kunne investere samt det beløb, man har kunnet spare ift. beskatning, har været så småt, at det ikke har været værd at bukke sig efter. Men nu hvor loftet forhøjes til 100.000 kr., rykker Aktiesparekontoen op i en anden liga, og min vurdering er, at flere danskere vil kigge på ordningen med fornyede briller.”

 

Aktiesparekontoen har lidt ufortjent fået ry for at være besværlig, men det er faktisk ret nemt, da det er banken, der klarer alt det administrative med at indberette til skat etc.

Camilla Schjølin Poulsen, Formueekspert i Nykredit

Nemmere end sit rygte

Ifølge Camilla Schjølin Poulsen er den helt store fordel ved Aktiesparekontoen, at man betaler minimum 10 pct. mindre i skat af afkastet, end man ellers ville gøre. Og så er det nemt at komme i gang:

”Aktiesparekontoen har lidt ufortjent fået ry for at være besværlig, men det er faktisk ret nemt, da det er banken, der klarer alt det administrative med at indberette til skat etc. Så du skal egentlig ikke gøre så meget andet end at bede om at få oprettet kontoen,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Aktiesparekontoen beskattes efter det såkaldte lagerbeskatningsprincip, som mange vil kende fra deres pensionsopsparing. Her afregnes der hvert år skat, alt efter om ens investeringer er steget eller faldet i værdi i perioden.

”Aktiesparekontoen har flere ting til fælles med aldersopsparingen, hvor du betaler en lidt lavere skat af afkastet, nemlig 15,3 pct. Men hvor du først kan få udbetalt din aldersopsparing, når du går på pension, og max må indskyde omkring de 5.000 kr. årligt, så kan du indløse beløbet på din Aktiesparekonto, lige når det passer dig og hurtigere få flere penge ind på kontoen. Fleksibiliteten er dermed meget større på Aktiesparekontoen,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Ikke oplagt til børn og unge

Formueeksperten ser generelt kun fordele ved at benytte sig af Aktiesparekontoen, men tilføjer, at der er en enkelt gruppe, som har andre, mere fordelagtige muligheder at spare op på.

”Børn og unge har andre opsparingsmuligheder, der er mere fordelagtige. Investerer du eksempelvis via børneopsparingen, betales 0% i skat af afkastet gennem bindingsperioden, hvilket gør det til den mest attraktive opsparingskonto, vi har. Opsparing ud over børneopsparingen beskattes hos barnet, som dog ofte har et ubenyttet frikort, og så længe dette frikort ikke allerede er brugt op fra indtægter via fritidsjobbet, så bør de overveje investeringer som giver kapitalindkomst, og dermed kan indeholdes i frikortet,” siger Camilla Schjølin Poulsen.

Efter planen skal loftet på Aktiesparekontoen løftes med 50.000 kr. hvert år, indtil det rammer 250.000 kr. De årlige forhøjelser kræver dog, at der er samles politisk flertal for stigningen hvert år.

I første omgang hæves beløbsloftet nu til 100.000 kr., og herudover må man altid indsætte det beløb, der modsvarer den afkastskat, man har betalt i indeværende år. Nedenfor følger to eksempler - hvis du er i tvivl om, hvad du kan indsætte, kan du altid kontakte din rådgiver og få svaret.

Læs mere om, hvordan aktiesparekontoen fungerer

Nyt loft fra den 1. juli: Hvor meget kan du indsætte på din eksisterende Aktiesparekonto?

Jeanette Kølbek

Formueekspert: Ekspert i privatøkonomi samt forbrugertrends indenfor opsparing, pension og investering. Navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Økonomi | 4 min

Det betyder den stærke dollarkurs for dig

Verdens vigtigste valuta er oppe med omkring 14 procent overfor kronen over det seneste år, og det har betydning for dig som investor. Hvordan forholder du dig, når dollarkursen ligner en bjergetape i Tour de France? Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit, forklarer.
Rådgivning | 3 min

Seks gode råd: Sådan får du mest ud af din overskydende skat

Er du en af de mange danskere, der har fået penge tilbage i skat, og er du i tvivl om, hvordan du skal bruge dem? Nykredit giver dig her seks gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af din overskydende skat.
Økonomi | 3 min

Inflationen på raketfart

Inflationen har ramt et niveau, vi ikke har set siden 1980’erne - men hvorfor? Vil den blive ved med at stige? Og hvordan stopper vi den? Senioranalytiker Frederik Romedahl Poulsen stiller skarpt på inflationen.