Corona har lokket en ny investor-type til markedet

Et massivt dyk i aktiemarkedet kombineret med nye investeringsplatforme og masser af tid derhjemme har lokket en ny investor-type ind i markedet. Og de handler ud fra helt andre parametre end de professionelle, investorer.

Som aktiemarkedet satte kurs mod bunden i februar og marts, og mange investorer tog sig til hovedet, så øjnede en ny gruppe investorer en oplagt mulighed for at komme ind i markedet for første gang.

Fra USA og Canada til Rusland og Indonesien meldes der om en enorm opblomstring i det såkaldte retail-segment af private investorer, der handler aktier selv. Alene den amerikanske investeringsplatform Robinhood har fået tre mio. nye brugere i første kvartal af 2020, så de nu hjælper mere end 13 mio. amerikanere med at kommer i gang med at investere.

”Der er blevet etableret en bunke nye retail-kontoer, fordi folk har haft mere tid og siddet derhjemme pga. corona. Det er en forlængelse af hele digitaliseringseffekten, hvor vi arbejder hjemmefra, går i skole hjemmefra, shopper hjemmefra – og investerer hjemmefra. Computeren er alligevel tændt hele tiden, og det kræver stort set ingenting at købe en aktie: Det koster ikke noget at åbne en konto, det koster ikke noget at handle – og du behøver ikke engang at købe en hel aktie, men kan nøjes med at købe en tiendel, ” siger Morten Gregersen, der er aktiechef i Nykredit.

Går efter virksomheder, de kender

I USA er de hjemsendte medarbejdere blevet kompenseret af staten, og i flere tilfælde har mange amerikanere haft flere penge mellem hænderne, end de havde da de gik på arbejde. Fælles for mange af de nye private investorer, der søger mod markedet er, at de er unge, ofte uerfarne og køber aktier ud fra nogle helt andre parametre end de professionelle investorer.

Der kan ligge en mulighed gemt, når en aktie er billig – men der kan sandelig også være en god grund til det.

Morten Gregersen, aktiechef i Nykredit

”Når man kigger på listen over de mest købte aktier hos eksempelvis Robinhood, så er det helt tydeligt, at det er meget forbruger-orienterede aktier, vi finder i toppen. Det er brands, som vi kender, og som er stærkt oppe i tiden som eksempelvis Apple, Netflix og Tesla. Derudover er der en anden gruppe af brands som eksempelvis Ford, krydstogtvirksomheden CCL og American Airlines, der også er velkendte, og som er meget presset pga. corona. Deres aktiepriser er langt nede, og for den uerfarne investor kan det godt ligne et røverkøb,” siger Morten Gregersen og tilføjer: ”Der kan ligge en mulighed gemt, når en aktie er billig – men der kan sandelig også være en god grund til det.”

Kigger man omvendt på listen over de mindst købte aktier, så er den domineret af B2B-virksomheder:
”Mønstret er helt tydeligt, at jo mindre de her retail-investorer ser virksomhederne i deres dagligdag, jo mindre interesse er der for aktien. Det er i høj grad følelser, der driver denne gruppe af investorer frem for de klassiske, fundamentale analyser af virksomhederne,” siger Morten Gregersen.

Hertz-aktien gik op trods betalingsstandsning

Morten Gregersen fortæller, at de mange nye investorer har været med til at forstærke de voldsomme udsving, vi har set i markederne i løbet af 2020. Men de voldsomme bevægelser skyldes også, at der er overflod af likviditet i aktiemarkedet, fordi de professionelle investorer har svært ved at finde afkast andre steder end i aktiemarkedet, nu renterne er så lave.

Der har dog alligevel været flere aktiebevægelser, der har været decideret usædvanlige, og som understreger, at der er nye faktorer, der er medvirkende til at drive markedet i æraen efter corona. Det blev eksempelvis tydeligt, da Apple annoncerede et såkaldt aktie-split i slutningen af juli måned for at sikre, at aktien fortsat er prismæssigt tilgængelig. I praksis betød det, at eksisterende aktionærer hver bliver tildelt tre nye aktier for hver aktie de ejede, og at kursen blev sænket til en fjerdedel. Aktiesplit er ifølge Morten Gregersen en non-event på de finansielle markeder, men psykologisk kan det få aktien til at ligne et godt køb og få flere til at hoppe ombord. Således kunne man se, at Apple steg med 40 pct. på bare en måned, fra det blev annonceret, at hver aktie fremover skulle deles i fire og frem til den faktiske opsplitning i 31. august.

Men det er lidt skræmmende at se et aktiesplit, som ikke tilfører virksomheden værdi, kan give så store stigninger og aflæses så tydeligt i markedet

Morten Gregersen, aktiechef i Nykredit

”Annonceringen af aktiesplittet kom sammen med et rigtig godt regnskab, der helt sikkert også har spillet ind på kursudviklingen. Men det er lidt skræmmende at se et aktiesplit, som ikke tilfører virksomheden værdi, kan give så store stigninger og aflæses så tydeligt i markedet, ” siger Gregersen. 

Markedet kunne ligeledes se undrende til, da Hertz-aktien i starten af juni pludselig begyndte at stige voldsomt, selv om biludlejningsvirksomheden var gået i betalingsstandsning. Her var det tydeligt private investorer, der begyndte at købe op, fordi aktien i deres optik så billig ud, og fordi den forud for corona havde handlet i langt højere niveauer.

De nye investorer giver støj i markedet

På samme vis har Nykredits aktiechef – som de fleste andre – ikke kunne gøre andet end at bide mærke i den vilde udvikling, Tesla-aktien har været igennem – fra at have femdoblet sin værdi ved udgangen af august – til i skrivende stund (9. september 2020, red.) at have fået barberet 1/3 af værdien på godt en uge, som reaktion på, at Tesla ikke blev optaget i det amerikanske aktieindeks S&P 500.

”Det er nogle helt vilde bevægelser, vi er vidne til her, og der er uden tvivl en del ’tro, håb og kærlighed’ inde over fortællingen om Tesla, der nok især har drevet de nye investorer. Men når det kommet til de massive værdistigninger vi har set hos bl.a. Apple og Tesla, så har det også været båret af fundamentale nyheder og analytikere, der har stået i kø for at opgradere deres syn på aktien. Apples seneste regnskab slog alle forventninger, og folk går i selvsving over, hvor godt det er gået med Teslas indmarch i Kina og deres seneste batteriteknologi,” siger Morten Gregersen og retter blikket mod Tesla-aktiens aktuelle kursfald:

Det ér jo en relevant nyhed for markedet, at Tesla ikke bliver optaget i S&P-indekset

Morten Gregersen, aktiechef i Nykredit

”Det er reelle nyheder, der har drevet den overordnede udvikling – nyheder som professionelle investorer også har med i overvejelserne. Det ér jo en relevant nyhed for markedet, at Tesla ikke bliver optaget i S&P-indekset, fordi en lang række ETF’er og indeksfonde så alligevel ikke skal ud og købe aktien. Og det ér bestemt også en fundamental nyhed, at General Motors sideløbende går ind og køber en markant aktiepost i Teslas konkurrent Nikola. Men de enorme udsving vi ser, er ude af proportioner, og det er helt tydeligt, at det er fordi, der er kommet mange flere følelser ind i markedet,” siger Gregersen og tilføjer, at flokmentaliteten givetvis også har en stærk psykologisk effekt.

Men hvad betyder det egentlig, at der nu er kommet en ny markedsaktør i arenaen, som gør tingene på en helt anden måde?

”Det giver faktisk en masse muligheder, som man kan udnytte til at købe og sælge på gunstige tidspunkter, fordi der kommer en masse irrationalitet og støj ind i markedet, som gør det mere uroligt og skaber større udsving.  Man skal bestemt se sig for, men for den professionelle investor kan det åbne nye muligheder,” slutter Morten Gregersen.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Morten Gregersen

Head of Global Equities

Ansvarlig rådgiver for Nykredit Invests fire globale investeringsforeninger med aktier på tværs af sektorer og regioner.

Relaterede Artikler

Aktier | 4 min

Analyse: Hvor hurtigt indhenter markederne de negative udsving?

Udsving er en uundgåelig del af livet som investor på aktiemarkedet. Men hvor hurtigt indhenter markedet de pludselige fald, som der sandsynligvis kan komme flere af i den kommende tid? Det giver Nykredits senioranalytiker, Frederik Romedahl, svar på.
Aktier | 3 min

Den amerikanske regnskabssæson kan give bølgegang på markederne

Den amerikanske regnskabssæson står for døren, og det vil forventeligt sende urolige vibrationer ud i markederne. Hør hvad Nykredits chefstrateg, Frederik Engholm, forventer sig af den kommende tid, hvor de amerikanske selskaber aflægger regnskab.
Aktier | 3 min

Tidens marked kræver en delikat balancegang i porteføljen

Der er usædvanligt mange faktorer, der skal balanceres i tidens nervøse marked. Chefstrateg Frederik Engholm fortæller, hvorfor Nykredit på den baggrund vælger af skrue ned for industriaktierne og op for sundhedsaktierne.