Guide: Det skal du tjekke inden jul og nytår

Der er nok at holde styr på i december, men det kan også godt betale sig at give privatøkonomien et tjek, inden året går på hæld. Få de gode råd her.

Du skal huske gaverne, julemaden og måske et julekort eller to. Men din økonomi og pension har også gavn af lidt opmærksomhed inden årsskiftet. Her får du formueekspert i Nykredit, Camilla Schjølin Poulsens råd til, hvad du bør få styr på inden jul og nytår.

  • Styrk din pensionsopsparing, og få et ekstra skattefradrag i 2021

Du kan opnå et fradrag i din skattebetaling, hvis du indsætter ekstra på din ratepension eller livsvarige pension inden årsskiftet. Indbetalingen giver et fradrag i din skattebetaling på ca. 52 procent, hvis du betaler topskat, eller ca. 37 procent, hvis din månedlige indkomst før arbejdsmarkedsbidrag er under 49.350 kr.

Herudover kommer det nye pensionsfradrag, som automatisk gives til alle, der indsætter op til 74.700 kr. årligt på pension. Fradraget er et ligningsmæssigt fradrag og er ekstra højt for dig, der har mindre end 15 år til folkepension.

Eksempel på skattebesparelse

John har mindre end 15 år til sin folkepensionsalder. Han arbejder stadig og betaler ikke topskat.

Lige nu indbetaler han ca. 60.000 kr. årligt til pension. Hvis han indsætter 10.000 kr. ekstra på pension nu, vil han få dette tilbage i skat:

37% skattefradrag af 10.000 kr. = 3.700 kr.

Ekstra fradrag 10.000 kr. x 32% x 25,8% = 825 kr.

John styrker altså sin pensionsopsparing med 10.000 kr. og får ca. 4.525 kr. retur fra skat.

  • Tjek din skat inden årsskiftet, og spar penge

Har du haft mange hjemmearbejdsdage i år? Så kan du komme til at betale restskat, fordi du får et lavere befordringsfradrag. Også hvis du har tjent mere end forventet, kan det udløse en kedelig restskat.

Hvis du skal betale restskat, er der to oplagte måder at fjerne eller nedbringe den på. Enten kan du indbetale ekstra på din ratepension eller livrente inden nytår, så du opnår et større fradrag. Eller også kan du frivilligt indbetale restskatten senest torsdag den 30. december 2021 og derved spare de dag-til-dag renter til Skat, som ellers påløber fra 1. januar, og som ikke kan trækkes fra i skat. Den sidste løsning kræver dog, at du selv har en ide om, hvor meget du skal betale. Du kan lave frivillig indbetaling her.

Et eksempel hvis du vil nedbringe en restskat

Dorthe betaler topskat og indbetaler pt. over 75.000 på pension om året. Hun har selv udregnet, at hun skal betale ca. 7.000 kr. i restskat.

Hun vil hellere styrke sin pensionsopsparing yderligere i stedet for at skulle betale restskat. 

Dorthe indbetaler derfor yderligere 13.500 kr. på sin pension (7.000 : 0,52) og undgår dermed restskat.

Jeanette Kølbek

Formueekspert: Ekspert i privatøkonomi samt forbrugertrends indenfor opsparing, pension og investering. Navigerer danskerne sikkert gennem det privatøkonomiske landskab, så de ved at optimere deres formue kan opnå finansiel tryghed gennem hele livet.

Relaterede Artikler

Økonomi | 4 min

Det betyder den stærke dollarkurs for dig

Verdens vigtigste valuta er oppe med omkring 14 procent overfor kronen over det seneste år, og det har betydning for dig som investor. Hvordan forholder du dig, når dollarkursen ligner en bjergetape i Tour de France? Klaus Dalsgaard, chefstrateg i Nykredit, forklarer.
Rådgivning | 3 min

Seks gode råd: Sådan får du mest ud af din overskydende skat

Er du en af de mange danskere, der har fået penge tilbage i skat, og er du i tvivl om, hvordan du skal bruge dem? Nykredit giver dig her seks gode råd til, hvordan du får mest muligt ud af din overskydende skat.
Økonomi | 3 min

Inflationen på raketfart

Inflationen har ramt et niveau, vi ikke har set siden 1980’erne - men hvorfor? Vil den blive ved med at stige? Og hvordan stopper vi den? Senioranalytiker Frederik Romedahl Poulsen stiller skarpt på inflationen.