To skattetip, du som aktieejer skal overveje, inden året er omme

Har du modtaget udbytter og/eller tjent mere end 55.300 kr. på de aktier, du har solgt i år? Eller ejer du en god portion aktier, som du ikke helt ved, hvornår du skal sælge? Så har Nykredits skattechef, Christian Stricker, to råd til at optimere dit afkast.

  • Sælg aktier med tab og spar på skatten

Blev 2020 året, hvor du har solgt ud af de aktier, der måske har stået og akkumuleret et godt afkast over en årrække; ja så kan det ske, at du har fået en gevinst, der er højere end 55.300 kr., og som dermed udløser 42% skat i 2020. I det tilfælde er det værd at overveje, om du ligger inde med andre aktier, der er faldet i værdi siden købet. Tabet kan nemlig modregnes i gevinsten, og måske være med til at holde dig på 27% skat.

Skat på aktieindkomst i 2020 (både udbytte og nettogevinst ved salg)

Gevinst op til 55.300 kr. 27% skat
Gevinst udover 55.300 kr. 42% skat

NB! Er du gift, beskattes I samlet. Grænsen er dermed det dobbelte for ægtefæller, samlet set.

  • Sælg ud løbende og minimér skatten

Selv om du har tjent penge på dine aktier over en årrække, så betaler du først skat af gevinsten, den dag aktierne sælges (medmindre aktierne står i et andet skattemiljø som pensionsdepot eller aktiesparekonto; red.). Ejer du mange aktier – og har du måske nogle af de danske folkeaktier som Vestas, Novo Nordisk eller DSV i depotet, som er steget meget i løbet af den seneste årrække – så kan det være en god ide at sælge ud af dine aktier og realisere gevinsten løbende. På den måde kan du holde din årlige aktieindkomst under 55.300 kr. og undgå at betale den højeste aktieskat.

Du skal være opmærksom på, at du mange steder vil skulle betale negative renter for at have kontanter stående på kontoen, ligesom du skal være opmærksom på, at din risikoprofil ændres, hvis du ejer både aktier og obligationer, og du kun sælger ud af aktierne.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Relaterede Artikler

Aktier | 3 min

Drilske inflationstal kan give forårsuro på markederne

Inflation er et brandvarmt tema på markedet og har givet anledning til store udsving i både aktier og obligationer. Og usikkerheden forsvinder ikke foreløbig.
Aktier | 4 min

Kvindernes aktiestrategi giver pote

Køb og behold. Det kan meget vel være den strategi, der har givet de kvindelige aktieinvestorer et højere afkast.
Økonomi | 5 min

Rentehop i USA: ”Det er ikke bekymrende, når renterne stiger af de rette årsager”

Frygten for stigende inflation har fået de lange renter i USA til at stige brat. Inden panikken sætter ind, skal man dog se rentestigningerne i et lidt større billede, lyder det fra chefstrateg, Klaus Dalsgaard.