Demokratisk senatssejr er godt nyt for grønne aktier

Mens kongressen blev stormet af Trump-tilhængere, vandt demokraterne de to afgørende sæder i Senatet. Det er godt nyt for den amerikanske økonomi generelt og de grønne aktier specifikt, siger senioranalytiker, Frederik Romedahl.

Det amerikanske S&P-indeks steg onsdag ved udsigten til, at Demokraterne ville snuppe begge senatspladser i Georgia, og dermed sikre demokraterne flertal i begge politiske kamre i USA.

Det var især finansaktierne, der førte an i stigningen, og det er der en god grund til ifølge senioranalytiker, Frederik Romedahl.

”Nu hvor demokraterne har sikret sig flertal i begge politiske kamre, er der en forventning om, at vi kommer til at se en mere ekspansiv finanspolitik, og at økonomien vil blive understøttet af yderligere hjælpepakker til erhvervslivet og hjælpechecks til forbrugerne,” siger Frederik Romedahl og tilføjer:

”Vi befinder os om noget i beslutningernes tid, og det vigtigste for økonomien – og aktiemarkedet – er, at der kommer politisk slagkraft, og at den siddende præsident rent faktisk har mulighed for at føre nogle beslutninger ud i livet,” siger Frederik Romedahl.

De seneste måneders problemer med at få en ny hjælpepakke på plads i USA er ifølge senioranalytikeren et meget godt billede på, hvordan det kunne være fortsat i USA, hvis et ikke var lykkedes demokraterne at vinde de to afgørende sæder i Georgia.

Boost til den bæredygtige agenda

Ifølge senioranalytikeren vil den demokratiske sejr især få en stor betydning for de grønne aktier, der befinder sig i forsynings- og industrisektoren, da USA står over for at skulle iværksætte en række store infrastrukturprojekter, som Biden meget gerne ser får en grøn toning. Og det kan i høj grad komme til at booste en række grønne spillere i Europa.

Det økonomiske argument burde efterhånden appellere til selv de største skeptikere

Frederik Romedahl, senioranalytiker i Nykredit

”De europæiske selskaber har en masse know-how om, hvordan man bygger store vindmølleparker og grønne forsyningssystemer, så hvis det lykkedes Biden at tviste infrastruktur-planerne i en grøn retning, vil det løfte en række grønne spillere,” siger Frederik Romedahl og peger på et lille aber dabei.

For selv om demokraterne på papiret har flertal i begge politiske kamre, så er de amerikanske politikere – og særligt demokraterne – ikke blege for at gå imod partilinjen.

”Historisk har det haltet med partidisciplinen hos Demokraterne, og der er stadig i hvert fald delvis splittelse mellem den moderate og den progressive fløj. Der er stadig demokrater, der mener, at den grønne toning af finanspolitikken og ikke mindst reguleringen bliver svær at sælge til deres vælgere,” siger Frederik Romedahl.

Til gengæld kan Biden måske finde støtter til sine grønne projekter blandt republikanerne:

”Den grønne omstilling har et stort humant element i sig, men der er faktisk også mange steder i USA, hvor de bæredygtige energiløsninger nu er langt billigere end de fossile. Det økonomiske argument burde efterhånden appellere til selv de største skeptikere,” siger Frederik Romedahl.

Bagsiden af medaljen

Det er dog langt fra alle sektorer, der sidder med hænderne over hovedet med udsigt til et demokratisk senat. Bagsiden af medaljen er ifølge Frederik Romedahl det regulative element i Bidens politik, der ventes at ramme IT-sektoren særligt hårdt. 

”Biden har varslet, at han bl.a. vil gå målrettet efter tech- og kommunikationsgiganterne med særligt fokus på deres tvivlsomme skattestrukturer og deres måde at håndtere folks data på. Derudover bæver sundhedssektoren også ved udsigten til større sundhedsreformer, der vil gå ind og regulere sundhedspriserne på markedet og gøre det mindre profitabelt at sælge medicin på det amerikanske marked. Som vi har set det før, så er der dog især på dette område ofte langt fra ambitioner til faktiske resultater”

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Frederik Romedahl Poulsen

Senioranalytiker i Nykredit Markets

Frederik har fokus på global makroøkonomi og politik, samt dets betydning for de finansielle markeder.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Økonomi | 4 min

Troen på fremtiden dominerer den amerikanske regnskabssæson

De positive udmeldinger står i kø, som vi nærmer os halvvejen i den amerikanske regnskabssæson: Resultaterne slår forventningerne, tech-selskaberne er endnu ikke ramt af normalisering, og krisens største tabere øjner håb.
Rådgivning | 3 min

Tre gode råd: Sådan gør du dine investeringer sommerklar

Ferien er booket, og sommertøjet fundet frem, men har du også klædt dine investeringer på, så de kan klare sig selv i sommervarmen? Her kommer tre gode råd til at gøre dine investeringer og privatøkonomi sommerklar.