Kan aktiemarkederne fortsat se igennem restriktioner og mutationer?

To mænd sidder og kigger på computer

Aktiemarkederne stiger fortsat, selv om vi kan konstatere nye smitterekorder, der må bekæmpes med øgede restriktioner, mens mutationerne banker på døren. Er aktiemarkedet blevet for optimistisk?

Det kan være svært at begribe, at aktiemarkedet fortsætter sine stigninger i 2021, når vi kan konstatere den ene nye mutation efter den anden, og restriktionerne som modsvar bliver forlænget verden over. Svaret på aktiemarkedets optimisme er naturligvis den påbegyndte vaccineudrulning og troen på, at det nok skal bringe vores hverdag og økonomi tilbage på fode.

”Aktiemarkederne kan godt se igennem de kortsigtede udfordringer og manglende indtjening i virksomhederne, så længe, at der er udsigt til, at vaccinerne vil få os om på den anden side - og at myndighederne vil understøtte økonomien på vejen derhen. Det kan virke mærkeligt, at aktiemarkedet stiger, når verden er i knæ, men her skal man bare huske, at aktiemarkedet har en uforlignelig evne til at kigge fremad – og der ser det ud til at lysne, når vi kommer ind i andet halvår,” siger chefstrateg, Frederik Engholm.

Nykredit anbefaler stadig overvægt af aktier

Nykredits strategteam forventer heller ikke, at vi trods de aktuelle udfordringer kommer til at opleve dyk som i foråret. Strategerne anbefaler derfor forsat en overvægt i aktier, der er baseret på troen på, at aktiemarkedet vil ligge højere om et år, end det gør i dag.

Men er der slet ikke noget, der kan slå aktiemarkedet ud af kurs?

”Aktiemarkedets optimisme vil naturligvis komme på prøve, hvis vi pludselig begynder at se uforklarlige problemer med vaccinerne, eller hvis det viser sig, at de udviklede vacciner ikke dur på mutationerne. Vi kunne eksempelvis se, at aktiemarkederne tog et pænt dyk i sidste uge, da Pfizer nedjusterede udsigterne til den kommende tids vaccineleveringer i Europa. Det viste sig, at der blot var tale om forsinkelser på én uges leveringer, men dramatikken understreger også, hvor vigtigt det er, at der ikke kommer slinger i valsen med vaccinerne,” siger Frederik Engholm.

Forklaringen på de fortsat stigende aktiemarkeder skal ifølge Frederik Engholm også findes i de lave renter, der automatisk sender flere investorer over i aktiemarkedet i jagten på at skabe et afkast.

Men spørgsmålet er, om krisen har påvirket særligt nye investorers syn på aktier i en grad, så det resulterer i en så risikosøgende adfærd, at der kan opstå bobler i den kommende tid.

Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit

Krisen kan gøre risikoblind

Og så er der også et andet element, som det ifølge Frederik Engholm er værd at holde øje med. Nemlig at corona-krisen har lokket en række nye investorer til, der – indtil videre – kun har oplevet den positive side af aktieinvestering.

”Der er blevet åbnet millionvis af nye depoter hos særligt nye investeringsplatforme i USA, som gør det let, billigt og sjovt at investerer via simple og lækre apps, og også i Danmark meldes der om, at mange nye investorer er kommet til. Mange af de nye investorer er opportunister lokket til af drømmen om at score hurtige gevinster efter den store nedtur, og mange har ikke mærket nedturen, men kun kursfesten fra marts.”

Undersøgelser hos den amerikanske pendant til Dansk Aktionærforening (AAII) viser, at private investorer er langt mere optimistiske end normalt, og at langt flere end tidligere forventer, at aktiemarkedet fortsat skal stige. Midt i en krisetid og efter knap 10 måneder med opadgående kurser.

”Globale aktier er i min optik ikke dyre, når man ser dem ift. obligationer. Men spørgsmålet er, om krisen har påvirket særligt nye investorers syn på aktier i en grad, så det resulterer i en så risikosøgende adfærd, at der kan opstå bobler i den kommende tid. Det er ikke et usandsynligt, og derfor kan det være en god ide at være ekstra forsigtig med de mest hypede dele af markedet og sørge for at sprede sine investeringer godt, så et eventuelt fald i dele af markedet ikke rammer ens investeringer for hårdt.”

Læs også aktiechefens perspektiv på de nye corona-investorer.

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil. 

Frederik Engholm

Frederik Engholm

Chefstrateg i Nykredit

Ekspert i global økonomi, politik og markeder. Oversætter globale begivenheder til danskerne og viser, hvordan de navigerer sikkert gennem kapitalmarkedernes konstante turbulens.

Relaterede Artikler

Investeringsmarkeder | 2 min

Stigende oliepriser – vil det påvirke markedet?

Konflikten i Mellemøsten er med Israels angreb på Irans ambassade i Damaskus og Irans gengældelsesangreb mod Israel eskaleret de seneste uger. Eskaleringen har medført stigende oliepriser, men spørgsmålet er, om de stiger til et niveau, hvor det vil påvirke den globale økonomi.
Inspiration | 4 min

Gavekonto – en fordelagtig opsparingsmulighed

Gavekonto er en fordelagtig opsparingsmulighed for de fleste – særligt for dem, som allerede har indbetalt maksimum på en børneopsparing. Nu kan alle kunder i Nykredit oprette en Gavekonto.
Investeringsmarkeder | 2 min

ECB holder renten uændret – men forventes at lempe i juni

Den europæiske centralbank holdt helt som ventet renten uændret på torsdagens møde. Forventningen er fortsat, at ECB vil sænke renten i juni, mens prognosen for amerikansk rentenedsættelse skubbes fra juni til slut juli.