Draghi i front for Italien styrker finansaktierne

Den tidligere ECB-chef, Mario Draghi, blev i weekenden indsat som ny premierminister i Italien. Det varsler for en tid stabilitet og EU-venlige toner, og det er noget, som finansaktierne godt kan lide.

Markederne reagerede prompte, da det i starten af februar kom frem, at den tidligere centralbankchef, Mario Draghi, var på tale som ny premierminister. Italienske statsrenter faldt som en sten, og italienske finansaktier steg på kort tid 12-15% ved udsigten til, at Draghi ville overtage styrepinden i Italien.

”Der er ingen tvivl om, at markederne er meget glade ved udsigten til, at Mario Draghi skal lede Italien videre igennem krisen. Der er meget stor respekt om Draghi efter hans tid som europæisk centralbankchef, og han har enorm politisk goodwill. Det er godt nyt for landets banker, der tidligere har lidt under store tab på italienske obligationer, der er fulgt i hælene på politisk uro og Salvinis trusler om at trække Italien ud af euroen. Salvinis støtte til en midtsøgende regering under Draghi er særligt vigtig,” siger senioranalytiker i Nykredit, Frederik Romedahl.

Det er ikke kun de italienske banker, der har fået luft under vingerne ved udsigten til Draghi. Også banker i bl.a. Frankrig er steget på den nyhed, og ifølge Frederik Romedahl er det da også en god nyhed for hele den europæiske finanssektor.

”Italien er Europas tredje største økonomi, og landet har en enorm statsgæld. Samtidig er landets banker viklet ind i det finansielle system i Europa, der indirekte påvirkes af den politiske situation i Italien. På rigtig mange måder er landet en helt afgørende brik ift. Europas genopretning, og derfor ser vi også banker i andre lande stige på nyheden.”

Selv om den umiddelbare Draghi-effekt har sat sig i markederne, vurderer Frederik Romedahl, at det stadig giver god mening at have en overvægt af finansaktier.

”Finansaktiernes performance er ud over renteniveauet og makroøkonomiske faktorer også periodisk påvirket af den politiske situation, og i de seneste år har især situationen i Italien været i fokus. Draghis indsættelse understøtter kun vores syn på, at det næste års genopretning vil give medvind til sektoren,” siger Frederik Romedahl.

Der, hvor man kan have sin bekymring, er, at vælgerne jo gav sit flertal til en række EU-skeptiske partier, og nu træder ikke-folkevalgte mr. Euro pludselig ind på tronen.

Frederik Romedahl, senioranalytiker i Nykredit

Hvad siger vælgerne til mr. Euro?

Når en ikke-politiker som Draghi pludselig bliver premierminister, skyldes det, at det lille, vigtige støtteparti, Italia Viva, trak sin støtte til regeringen i starten af året. Det efterlod præsident Sergio Matterella med to muligheder: Enten kunne han udskrive valg midt i corona-krisen, hvilket med stor sandsynlighed havde givet magten til den EU-skeptiske højrefløj bestående af partierne Lega og Brødre af Italien. Alternativt kunne han lade en ny premierministerkandidat forsøge at finde et flertal. Og andre end Draghi kunne nok have mønstret den opgave, lyder det fra Frederik Romedahl.

Med det nye job som premierminister følger to afgørende opgaver. Dels skal Draghi sikre en effektiv vaccineudrulning i Italien. Dels skal han sikre, at Italien får sat gang i midlerne fra EU’s genopretningspakke. Pengene triller nemlig ikke ind af sig selv, men bliver udbetalt på baggrund af ansøgninger om projekter, der falder inden for EU’s fokus, herunder den grønne dagsorden.

Og selv om der stor tiltro til, at Mario Draghi kan få sat ordentligt skub i de processer, så kan Frederik Romedahl godt få øje på i hvert fald én stor udfordring.

”Der, hvor man kan have sin bekymring, er, at vælgerne jo gav sit flertal til en række EU-skeptiske partier, og nu træder ikke-folkevalgte mr. Euro pludselig ind på tronen. Det kan godt give medvind til de populistiske bevægelser, som markederne frygter får magten på et tidspunkt. Med Draghis indsættelse tror jeg også, der vil komme mere fokus på den risiko.”

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Frederik Romedahl Poulsen

Senioranalytiker i Nykredit Markets

Frederik har fokus på global makroøkonomi og politik, samt dets betydning for de finansielle markeder.

Relaterede Artikler

Aktier | 5 min

Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.
Aktier | 3 min

Nykredit skruer ned for renteudsat region

Chefstrateg Frederik Engholm ser en risiko for, at aktierne i Emerging Markets atter kan komme i (rente)modvind. Nykredit skruer derfor ned for aktierne i de nye markeder og op for de europæiske aktier.
Aktier | 4 min

Nykredit ser potentiale i mangeårig underdog

Øremærkede genopretnings-midler og stor politisk bevågenhed er to af de faktorer, der får Nykredit strategteam til at se potentiale i den europæiske telekom-sektor, som investorerne traditionelt ikke har givet meget for.