Det skal du være opmærksom på, hvis du vil handle aktier i sommeren

Bevæger du dig ud på aktiemarkedet i sommerperioden, skal du være opmærksom på, at der særligt i år er flere faktorer, der kan bidrage til aktieudsving, siger chefporteføljeforvalter.

Sommeren er over os, og dermed er vi også gået ind i den periode på året, hvor aktiviteten på aktiemarkedet traditionelt er lavest.

Som investor kan man dog sagtens handle aktier som normalt. Man skal bare være opmærksom på, at aktierne kan bevæge sig anderledes som konsekvens af det generelt lave aktivitetsniveau på markedet, forklarer Morten Gregersen, der er chefporteføljeforvalter i Nykredit.

”Især juli og starten af august er præget af feriestemning på de finansielle markeder. Der bliver generelt handlet mindre, og der kan mangle købere, fordi mange, især større investorer, er mindre aktive i markedet, så skal der ikke så meget til at flytte aktiekurserne. Det er værd at være opmærksom på, hvis man bevæger sig ud på markedet i sommeren,” siger Morten Gregersen og tilføjer, at effekten er størst for mindre selskaber og aktier, hvor omsætningen i forvejen er lav.

Stærkt halvår for aktierne

Og netop i år vurderer Morten Gregersen, at der er flere forhold, som kan bidrage yderligere til aktieudsving i løbet af sommeren – og måske særligt i nedadgående retning.

”For det første så er det gået rigtig, rigtig godt på aktiemarkedet i år og endnu bedre, når man ser helt tilbage til bunden i marts 2020,” understreger han.

De fleste, ledende aktieindeks er steget mellem 10 og 15 pct. siden nytår, mens eksempelvis det brede, amerikanske S&P500-indeks er steget ca. 90 pct. siden marts 2020.

Det er vigtigt at huske på, at de udsving, vi typisk ser i sommeren, er drevet af sæsoneffekter og den lave handelsaktivitet.

Morten Gregersen, chefporteføljeforvalter i Nykredit

Flere private investorer på markedet

En anden tendens, der ifølge Morten Gregersen kan komme til at sætte sig præg på sommerens aktiemarked, er, at f.eks. hedgefonde og private investorer i dag fylder langt mere i markedet.

De har en anden adfærd og tidshorisont end de store, institutionelle investorer som investeringsforeninger og pensionsselskaber.

”Det er investorer, der typisk har en meget kortere tidshorisont, og derfor vil kunne finde på at sælge ud og tage noget profit hjem efter et godt halvår på aktiemarkedet. Det kan især være tilfældet for hedgefonde,” siger han.

Under coronapandemiens nedlukning har der blandt andet været en massiv vækst i antallet af private investorer, som handler aktier på egen hånd.

”Så med kombinationen af et stille sommermarked, mange kortsigtede investorer og et godt halvår for aktierne er det ikke usandsynligt, at det bliver en sommer, hvor markedet og aktierne vil sive lidt,” fortsætter Morten Gregersen.

Spot mulighederne

Chefporteføljeforvalteren understreger dog, at man ikke bør lægge det store i de udsving, der kan komme i sommermarkedet, så længe man er en langsigtet investor. Det kan man snarere se som en mulighed.

”Det er vigtigt at huske på, at de udsving, vi typisk ser i sommeren, er drevet af sæsoneffekter og den lave handelsaktivitet. Det handler som udgangspunkt ikke om, at investorerne får et fundamentalt andet syn på verden, eller at vi får afgørende nyt fra selskaberne. Det kan man udnytte, hvis man er en langsigtet investor,” siger Morten Gregersen.

Noget af det bedste, du kan gøre som en langsigtet aktieinvestor, er at gå ind i sommeren med en klar strategi og viden om, hvilke aktier du gerne vil eje på den lange bane, siger chefporteføljeforvalteren.

”For så kan du udnytte de udsving, der kan være om sommeren, til at købe op i det, du alligevel gerne vil være investeret i. Det samme gør vi i Nykredit, hvor vi også holder øje med markedet gennem hele sommeren og er klar til at udnytte de sæsonmæssige udsving, der kan være, til at købe op af aktier til vores porteføljer,” siger Morten Gregersen, der bl.a. står for udvælgelsen af aktier til Nykredits fonde Bæredygtige Aktier og Globale Fokusaktier.

 

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Vær desuden opmærksom på, at Investor Insights indhold ofte tager udgangspunkt i, hvad der aktuelt sker på markederne eller i samfundet, så bemærk altid datoen inden du eventuelt reagerer.

Morten Gregersen

Head of Global Equities

Ansvarlig rådgiver for Nykredit Invests fire globale investeringsforeninger med aktier på tværs af sektorer og regioner.

Relaterede Artikler

Aktier | 2 min

Bliver du ramt, hvis der kommer en højere aktieskat?

Regeringen har for nylig foreslået at hæve den høje aktieskat fra 42% til 45%. Nykredits privatøkonom, Camilla Schjølin Poulsen, giver en hurtig guide til at vurdere, om du er i farezonen, og hvad du potentielt kan justere på.
Aktier | 5 min

Frygten for at købe på toppen kan spænde ben for dit afkast

Vi drømmer alle om at købe på bunden og sælge på toppen, og mange forholder sig aktuelt afventende over at gå ind i et marked, der er steget over lang tid. Ifølge chefstrateg Frederik Engholm kan det dog også koste dyrt at vente på et fald.
Aktier | 6 min

Sådan finder porteføljemanageren de virkelig værdifulde selskaber

Aktiekursen siger ikke særlig meget om, hvad en virksomhed er værd – kun hvad alverdens aktionærer er villige til at betale for en bid af kagen. Porteføljemanager, Anders Rytter Bockhahn, deler sine bedste råd til at finde de virkelig værdifulde virksomheder.