Hvordan tegner 2022 for årets C25-stjerner?

Særligt to sektorer har medvirket til at trække C25-indekset op i 2021 efter en hård start på året. Men hvordan tegner 2022? Det giver Nykredits chefporteføljeforvalter, Hans Kjær, sin vurdering af.

Da 2021 ringede ind, sad danskerne midt i en lang nedlukning, hvor børn ikke kunne komme i skole, og julegaverne ikke kunne byttes. Der var heller ikke meget trøst at hente, hvis man kiggede på det danske C25-indeks, hvor aktierne også begyndte at falde.

Men med foråret kom de grønne tal, og nu hvor året går på hæld, er Danmarks største indeks i skrivende stund steget med godt 12% i 2021 - og det på trods af et meget volatilt marked i november og december. Kigger man fra lavpunktet i marts, er indekset, der agerer pejlemærke for dansk økonomi, oppe med godt 22%.

Og dét comeback står særligt to sektorer for, lyder det fra Nykredits chefporteføljeforvalter, Hans Kjær:

”Når vi kigger på C25’s udvikling siden foråret, så er det især to sektorer, der har trukket indekset op. Den første er sundhedsaktier, hvor eksempelvis Novo Nordisk fik godkendt sin fedmebehandling i USA, og Demant, der som verdens næststørste producent af høreapparater, har leveret solid vækst på både top- og bundlinje,” fortæller Hans Kjær og fortsætter:

”Men dér, hvor 2021 for alvor har været god for C25, er, når vi kigger på sektoren industri og nærmere bestemt transportvirksomhederne i form af Mærsk og DSV. De flaskehalse i leveringen af varer, der kom i kølvandet på corona, har givet markant højere fragtrater - og det har tilsvarende givet øget indtjening i transportsektoren.”

C25 er et indeks med vindere - også i 2022

Men det er ikke kun det seneste halve år, at C25-indekset har været en god forretning. Ifølge Hans Kjær har nogle de største, danske aktier været en god investering i en del år - og vil også kunne være det i de kommende år:

”Generelt er C25 blevet et rigtigt solidt indeks. Det indeholder en række virksomheder, der er blandt vinderne i deres brancher - enten er de markedsledende eller tæt på at være det. Der er god ledelse bag virksomhederne, og innovationskraften er høj,” fortæller Hans Kjær.

Og særligt de to førnævnte sektorer kan komme til at få fortsat medvind i den kommende tid:

”Der vil stadigvæk være interesse for fedmebehandling og behov for høreapparater, når vi kigger fremad. Generelt er det kun gået op af for de fleste danske health tech selskaber - og Demant forventer eksempelvis, at forbruget af høreapparater kan tage et nyk op af i 2022 - simpelthen fordi kunderne har siddet derhjemme og ikke fået købt nyt høreapparat,” siger Hans Kjær og tilføjer:

“Og kigger vi på de globale flaskehalse ser de ikke ud til at blive løst i de kommende måneder, så vi vil nok se høje fragtrater i et godt stykke tid endnu.”

Investorerne skal være omstillingsparate

Som mange investorer nok har bidt mærke i, kan 2022 byde på flere usikkerheder i markedet, der kan hælde malurt i bægeret. Og det understreger vigtigheden af, at man som investorer holder øjne og ører åbne, samt er forberedt på, at tingene kan gå i en anden retning end den forventede:

”Som investor - især hvis man er ny - gælder det om at være omstillingsparat i disse tider. Vi kigger ind i en række scenarier i det nye år, man skal være opmærksom på, da tingene kan gå i forskellige retninger. Får vi stigende inflation eller ej? Vil centralbankerne rykke ved renten? Og så er der selvfølgelig hele corona-situationen, hvor de kommende vintermåneder vil vise, om de mange vaccinationer gør en forskel, eller om vi skal til at have nye nedlukninger rundt om i verden. Hvordan de scenarier spænder af, kan få stor indflydelse på de første måneder af 2022 - også for C25 virksomhederne,” siger Hans Kjær og afslutter:

”Året i år har været meget usædvanligt, og derfor er mange virksomheder ekstra påpasselige med at komme med forventninger til 2022. Der skal vi nok frem til januar/februar, før de for alvor melder ud.”

Investor Insights indhold er alene udarbejdet til information og inspiration, og omtale af lande, selskaber og/eller fonde skal derfor ikke betragtes som en investeringsanbefaling. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Hans Kjær

Chefporteføljeforvalter i Nykredit Asset Management

Hans Kjær har siden 2010 været aktieforvalter i Nykredit Asset Management med speciel fokus på danske aktier.

Relaterede Artikler

Aktier | 6 min

Energikrisen med investor-briller

Hvad er op og ned i energikrisen? Hvad er udsigterne til at gøre Europa uafhængig af russisk gas? Og hvor stiller hele miseren dig som forbruger – og som investor? Læs med her.
Aktier | 3 min

Aktiemarkedet er i stormvejr - sådan skal du forholde dig som investor

Krig i Ukraine, coronafrygt i Kina og kraftige rentestigninger har været med til at sende aktiemarkederne ud et kraftigt stormvejr. Nykredits senioranalytiker, Frederik Romedahl Poulsen, tager temperaturen på aktiemarkedet og formueekspert Jeanette Kølbek giver gode råd til, hvordan du skal agere som investor.
Aktier | 5 min

Farvel til den allersidste russiske aktie

Nykredit og Sparinvest har solgt sin sidste russiske aktie - men hvorfor først nu? Hvem køber egentlig de russiske værdipapirer, som hele verden står i kø for at sælge? Nykredits direktør for Asset Management, Ralf Magnussen, giver svar på tiltale.