Dit barn flytter hjemmefra

Når børnene når alderen, hvor de skal til at flytte hjemmefra, er der flere ting, man bør overveje som forældre. Forældrekøb kan være en mulighed for, at du som forælder sikrer dit barn et sted at bo. Samtidig bliver der mere plads i jeres bolig, og jeres økonomi ændrer sig, når børnene flyver fra reden.

Køb af bolig til dit barn

Vær opmærksom på

Når du køber en lejlighed som forældrekøb, skal du blandt andet undersøge, om du må leje den ud. Det kan du se i vedtægterne eller i eventuelle servitutter. Du skal fremleje lejligheden på sædvanlig vis. Det vil sige, at du skal fastsætte en husleje, som svarer til markedet, og du skal udarbejde en lejekontrakt. En advokat eller revisor kan rådgive dig om fastsættelse af huslejen, øvrige lejevilkår, skattemæssige forhold ved udlejning og salg mv.

Salg af lejligheden

Når du sælger lejligheden, vil din fortjeneste ved salget blive beskattet efter ejendomsavancebeskatningsloven, hvis du ikke selv har boet i den. Du har dog også mulighed for at sælge den til dit barn på særlige vilkår. Også her kan en revisor eller advokat rådgive dig om dine muligheder. Køber dit barn lejligheden, kan han eller hun sælge den skattefrit efter selv at have boet der.

Hvad koster et forældrekøb?

Priserne på ejerlejligheder i landets studiebyer er høje, hvilket skaber mangel på gode boliger for unge på SU. Derfor kan et forældrekøb trods de høje priser fortsat være attraktivt for såvel børn som forældre. Men hvad koster et forældrekøb? Hvad skal man overveje mht. finansiering af boligen? Den månedlige udgift kan eksempelvis variere mellem 0 kr. og knap 7000 kr. alt efter valg af lån, og om der er anden boligformue at aktivere.

Læs mere om finansiering af forældrekøb

Hvad er et forældrekøb?

4 gode råd til forældrekøb

Der er rift om de små lejligheder i de store studiebyet og det er ikke altid nemt at finde en bolig, der er til at betale på SU. Mange forældre vælger derfor at give en hjælpende hånd i form af et forældrekøb. Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit, kommer med fire gode råd til dig, der overvejer forældrekøb.

Læs mere

3 typer af beskatning ved forældrekøb

Vi anbefaler, at du kontakter en advokat, revisor eller rådgiver for at drøfte, om lejeindtægten bør beskattes som personlig indkomst eller via kapitalafkast- eller virksomhedsordningen. Valget afhænger af dine privatøkonomiske forhold.

Når dit barn er flyttet hjemmefra

Bygge om eller købe ny bolig
Når børnene flytter hjemmefra, får I pludselig mere plads, og indretningen skal måske justeres, så den passer til jeres nye livssituation. Eller måske overvejer I at flytte til noget mindre. Nykredit kan hjælpe jer med at få overblik over jeres muligheder.

Forsikringer
Når børnene flytter hjemmefra, kan jeres forsikringsbehov ændre sig. Derfor er det en god idé at gå jeres forsikringer igennem. Skal børnene bo alene, er de typisk dækket af jeres ulykkesforsikring, indtil de fylder 18 år, og jeres indboforsikring indtil de er fyldt 21 år.

Er I rigtigt forsikret?

Mathias og hans forældre kastede sig ud i et forældrekøb

Hvor skal den ligge, hvor stor skal den være, og hvor meget skal den koste?

Overvejelserne var mange, da Mathias og hans forældre kastede sig ud i et forældrekøb. Og de slog til, inden Mathias vidste, hvilket studie han skulle starte på. 

Læs her, hvordan de gjorde.