Dit barn flytter hjemmefra

Når børnene når alderen, hvor de skal til at flytte hjemmefra, er der flere ting, man bør overveje som forældre. Bl.a. kan forældrekøb være en mulighed, hvor du køber en bolig, som du lejer ud til dit barn. Samtidig bliver der mere plads i jeres bolig, og jeres økonomi ændrer sig, når børnene flyver fra reden.

Køb af bolig til dit barn

Vær opmærksom på

Når du køber en lejlighed som forældrekøb, skal du bl.a. undersøge, om du må leje den ud. Det kan du se i vedtægterne eller i evt. servitutter. Du skal fremleje lejligheden på sædvanlig vis. Dvs., at du skal fastsætte en husleje, som svarer til markedet, og du skal udarbejde en lejekontrakt. En advokat eller revisor kan rådgive dig om fastsættelse af huslejen, øvrige lejevilkår, skattemæssige forhold ved udlejning og salg mv.

Salg af lejligheden

Når du sælger lejligheden, vil din fortjeneste ved salget blive beskattet efter ejendomsavancebeskatningsloven, hvis du ikke selv har boet i den. Du har dog også mulighed for at sælge den til dit barn på særlige vilkår. Også her kan en revisor eller advokat rådgive dig om dine muligheder. Køber dit barn lejligheden, kan han eller hun sælge den skattefrit efter selv at have boet der.

Hvad er et forældrekøb?

4 gode råd til forældrekøb

Der er rift om de små lejligheder i de store studiebyet og det er ikke altid nemt at finde en bolig, der er til at betale på SU. Mange forældre vælger derfor at give en hjælpende hånd i form af et forældrekøb. Jeppe Borre, seniorøkonom i Nykredit, kommer med fire gode råd til dig, der overvejer forældrekøb.

Læs mere

3 typer af beskatning ved forældrekøb

Vi anbefaler, at du kontakter en advokat, revisor eller rådgiver for at drøfte, om lejeindtægten bør beskattes som personlig indkomst eller via virksomhedsordningen. Valget afhænger af dine privatøkonomiske forhold.

Når dit barn er flyttet hjemmefra

Bygge om eller købe ny bolig
Når børnene flytter hjemmefra, får I måske pludselig for meget plads, eller indretningen skal justeres, så den passer til jeres nye livssituation. Eller måske overvejer I at flytte til noget mindre. Nykredit kan hjælpe jer med at få overblik over jeres muligheder.

Forsikringer
Når børnene flytter hjemmefra, kan jeres forsikringsbehov ændre sig. Derfor er det en god idé at gå jeres forsikringer igennem. Skal børnene bo alene, er de typisk dækket af jeres ulykkesforsikring, indtil de fylder 18 år, og jeres indboforsikring indtil de er fyldt 21 år.

Er I rigtigt forsikret?

Mette valgte et forældrekøb

Da Mette Bach Kjærs 19-årige datter flyttede hjemmefra, valgte Mette og hendes mand, Palle, at investere i et forældrekøb.

De har sparet op, siden Helene blev født, og det var derfor en drøm, der gik i opfyldelse, da de kunne hjælpe Helene med at få en bolig, så hun havde trygge rammer under sin studietid.

- Det handlede om, at hun skulle trives under sin studietid. Det fortæller Mette Bach Kjær.

Se deres overvejelser om forældrekøb

Kom godt videre

Mathias og hans forældre kastede sig ud i forældrekøb

Hvor skal den ligge, hvor stor skal den være, og hvor meget skal den koste? Overvejelserne var mange, da Mathias og hans forældre kastede sig ud i et forældrekøb. Og de slog til, inden Mathias vidste, hvilket studie han skulle starte på.

Hvad koster lån til ny bolig?

Få en vejledende beregning på, hvor meget et lån til ny bolig eller sommerhus koster. Du får finansieringsforslag på forskellige lånetyper, så kan du se, hvad der passer bedst til din økonomi.

Webinar om forældrekøb

Sammen med PwC og Nybolig fortæller Nykredit om finansieringsmuligheder, skattemæssige konsekvenser og muligheder ved forældrekøb.