4 gode råd til forældrekøb

Der er rift om de små lejligheder i de store studiebyer. Det er ikke nemt at finde en bolig, der er til at betale på SU, og mange forældre vælger at give børnene en hjælpende hånd i form af et forældrekøb.

49 procent af dem, der er på jagt efter en lejlighed som forældrekøb, vælger løsningen for at give børnene så gode rammer som muligt under studierne. Dermed er det den altovervejende grund til, at man giver sig i kast med et forældrekøb. Alligevel vælger 13 procent forældrekøbet, fordi de forventer, det er en god investering. 

- Som forælder er det klart, at man gerne vil give sit barn de bedste betingelser i studietiden også. Er der styr på boligsituationen, kan man bedre koncentrere sig om studierne. Behovet for en bolig skal være det bærende argument, hvor forældrekøbet samtidig kan give nogle skattefordele. Herudover kan det i sidste ende jo også vise sig, at lejligheden stiger i værdi, men det bør ikke være årsagen til, at man køber bolig til sit barn, siger Jeppe Borre, der er seniorøkonom i Nykredit og fortsætter:

- Ting kan som bekendt gå op og ned, så der er ingen garanti for, at forældrekøbet ender som en god investering. Det skal man have med i overvejelserne, når man køber bolig som forældrekøb, hvor det er boligbehovet, som udgør det primære fundament for købet, slutter han. 

1. Undersøg, om man må leje lejligheden ud

I mange andelsboligforeninger må man ikke leje lejlighederne ud, og det kan sætte en stopper for forældrekøbet. Der kan også være ejerforeninger, hvor udlejning ikke er tilladt, så du skal altid tjekke andels- eller ejerforeningens vedtægter, inden du køber. 

2. Udlej på almindelige markedsvilkår

Når du sætter huslejen for dit barn, skal den matche almindelige markedsvilkår. Er lejen sat for lavt i forhold til Huslejenævnets bestemmelser, bliver du beskattet af differencen. Forældrekøbet er derfor ikke altid billigere for barnet end en almindelig leje-lejlighed, men det sikrer, at barnet i det hele taget har en bolig i studietiden, da også leje-lejligheder kan være svære at få fat i. 

3. Undersøg, om dit barn har mulighed for boligsikring

Om dit barn kan få boligsikring eller ej, afhænger af indkomst, formue, størrelse på boligen og om barnet fremlejer en del af lejligheden til andre. Boligsikring er ikke en mulighed, hvis det er barnet selv, der ejer boligen. Derfor kan det være en fordel, at barnet er lejer i stedet for ejer. 

4. Træk driftsudgifterne fra i SKAT

Som forældre betaler du indkomstskat af lejeindtægterne, men til gengæld kan du trække driftsudgifterne fra i skat. Sørg evt. for at have én konto til alt det, der har med forældrekøbslejligheden at gøre – både indtægter og udgifter – så du lettere har overblik over økonomien.

Sådan kommer du godt i gang

Beregn, hvor meget det koster at låne til ny bolig
Brug din friværdi til at købe bolig til dit barn
Beregn, hvad det koster at låne i din bolig

kom godt videre

Mette og hendes mand valgte at investere i et forældrekøb

Da mettes 19-årige datter flyttede hjemmefra, valgte Mette og hendes mand, Palle, at investere i et såkladt forældrekøb.

Webinar om forældrekøb

Sammen med PwC og Nybolig fortæller Nykredit om finansieringsmuligheder, skattemæssige konsekvenser og muligheder ved forældrekøb.

Dit barn flytter hjemmefra

Når børnene når alderen, hvor de skal til at flytte hjemmefra, er der flere ting, man bør overveje som forældre. Bl.a. kan forældrekøb være en mulighed.